Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar nusilenks valstybės vadovas Sausio 13-osios aukų žudikams?

Kada Prezidentas viešai pareiškia: „Penkioliktais nepriklausomybės metais neturime žvalgytis į praeitį“ (jo pareiškimas per radiją dėl A.Pociaus ir A.Valionio), darosi skaudu, kad turime TOKĮ Prezidentą. Tai, manau, įžanga, kad V.Adamkus ketina vykti į Maskvą.

1944 m. gruodžio 23-24 d. buvo sunaikinti kaimai su žmonėmis Alytaus apskrityje. Tai Klepočiai, Ryliškiai, Savilioniai, Lizdai, Taučionys ir kt. Visa tai darė 3-iojo Baltarusijos fronto kariai. Taigi ne tik teoriškai, bet ir praktiškai tie patys kariai gali dalyvauti ir pergalės parade Maskvoje. Nejaugi Lietuvos Prezidentas turi jiems nusilenkti ir juos pagerbti? Ar tai nebus spjūvis nukankintiesiems?

Dar Prezidentui reikėtų priminti, kad, jau po vadinamosios pergalės, toliau buvo naikinami ir tremiami taikūs gyventojai. 1945 metų birželį buvo sunaikintos 46 sodybos Kauno apskrities Čekiškės valsčiuje. 1945 m. liepos 14 d. buvo sunaikintas Svėdasų valsčiaus Kurkliečių kaimas. Trejų metukų Algiukas ir keturmetė Nijolė Mateikiai buvo gyvi įmesti į ugnį ir sudeginti. Buvo nužudyti septyniasdešimtmečiai Petras Pajarskas ir Teresė Mateikienė, aštuoniasdešimtmetis Julius Vaičius ir dar keli gyventojai. Visa tai darė 132-ojo pasienio pulko kariai. Tai gal Prezidentas važiuos ir jiems nusilenkti? Gal Prezidentas net nežino apie lietuvių kraują ir kančias po pergalės?

Dabar madinga visus nusikaltimus žmonijai ir žmogiškumui priskirti Stalinui ir stalinizmui. Pagal tradiciją pergalės parade dalyvauja ir vadinamieji kariai internacionalistai. Taigi tarp jų bus ir Sausio 13-osios aukų žudikai. Gal Prezidentas ir jiems nusilenks? Gal ir šiuos nusikaltimus suversti Stalinui? Sakoma, kad Prezidentui savo veiksmus dėl vykimo į Maskvą švęsti pergalės reikia derinti su Latvijos ir Estijos veiksmais. Nežinau, kiek aukų buvo tose šalyse, bet visi žinome, kas dėjosi Lietuvoje, ir šito nežinoti arba užmiršti Lietuvos Prezidentas neturi teisės. Dar būtų galima dar suprasti, jei Rusijos valdžia rodytų kokius nors apgailestavimo požymius. Deja, tokių požymių nėra.

Anot J.Veselkos, nuvažiuodamas Prezidentas pagerbtų Rusijos liaudį. Tebūnie žinoma ne tik jam, kad pagarba visada tegali būti tik abipusė. Antraip tai tik baimė.

Mano Amžinybėn išėjęs tėvelis aštuonerius metus kankinosi Intos lageriuose, aš pats nukentėjau sausio 13-ąją. Manau, kad tik ciniškai žvelgdamas į Lietuvos praeitį Prezidentas galėtų važiuoti į Maskvą ir dalyvauti pergalės šventėje.

Rimantas BANYS

Vilnius

Šis laiškas buvo pasiųstas prezidentui V.Adamkui, atsakant į klausimą,

ar vykti į Maskvą minėti Gegužės 9-osios

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija