Atnaujintas 2005 sausio 26 d.
Nr.7
(1308)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Siūloma Antrojo pasaulinio karo aukas Lietuvoje paminėti gegužės 8-ąją

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijos siūlo politinėms partijoms pasirašyti susitarimą “Dėl Antrojo pasaulinio karo pabaigos 60-mečio ir gegužės 9 dienos iškilmių Maskvoje“, kuriuo būtų padedama Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui apsispręsti nevykti į Maskvą.

„Istorijos kontekste 2005 metų gegužės 9-ąją aukščiausio lygio renginys Maskvoje iš tikrųjų Lietuvai pažymės ne Antrojo pasaulinio karo pabaigą, bet netiesiogiai reikš pritarimą sovietų okupacijai ir totalitarinio komunizmo nusikaltimams“, - pažymima politinių partijų pareiškimo projekte, po kuriuo bus renkami partijų atstovų parašai. Šiame dokumente politinės partijos ketina priminti, kad Lietuvai, kaip ir kitoms Baltijos valstybėms, Antrasis pasaulinis karas kilo kaip Molotovo-Ribentropo pakto padarinys. „1945-ųjų gegužės 8-oji reiškė vienos totalitarinės ideologijos - fašizmo - pabaigą, tačiau kita - totalitarinis komunizmas - išplėtė savo dominavimą. Tad 1945-ųjų gegužės 9 diena Lietuvai primena, kad ji buvo palikta okupuota dar 45 metams“, – rašoma pareiškime, kurį pristatė Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo narys Audronius Ažubalis ir Liberalų bei centro sąjungai atstovaujantis Seimo narys Arminas Lydeka. Siūloma partijoms pakviesti visus Lietuvos Respublikos vadovus gegužės 8-ąją, pagal Europos tautų tradiciją, paminėti ir pagerbti Antrojo pasaulinio karo aukas Lietuvoje.

Pasak Tėvynės sąjungos lyderio A. Kubiliaus, ši partija yra parengusi ir memorandumą „Dėl karo pabaigos Europoje ir dabartinės Rusijos politikos“ (Memorandumas spausdinamas 8-ame puslapyje). Anot A. Kubiliaus, klaidinga būtų gegužės 9 dieną vykti į Maskvą ir iš Rusijos dar kartą bandyti išreikalauti okupacijos pripažinimą. „Šiandieninė Rusija kaip tik ir nori, kad aukščiausieji Lietuvos vadovai, atvykę į Maskvą, pradėtų su ja diskutuoti, ar Lietuva buvo okupuota. Taip Kremlius siekia sukurti vaizdą, neva Baltijos valstybių okupacijos faktas priklauso nuo Rusijos pripažinimo“, - pažymima Tėvynės sąjungos memorandume. Šios opozicinės partijos vadovybės nuomone, vis labiau ryškėja nerimą kelianti šiandieninių Kremliaus vadovų politika, kai „rusų tautai šventą kovą prieš fašizmą bandoma panaudoti naujos didvalstybinės imperijos ideologijai pagrįsti“. Anot A. Kubiliaus, yra kviečiama į Raudonąją aikštę, o tuo pat metu tyčiojamasi ir iš pačios naujausios mūsų krašto istorijos - iš Sausio 13-osios kankinių, kai Rusijos teisėsauga atsisako bendradarbiauti, o valstybė globoja nusikaltėlius ir skleidžia ligi šiol melus. „Gali būti, kad pasaulio valstybių vadovai, į Maskvą atvykę pagerbti paprastų rusų kančių, taps gerai surežisuoto spektaklio ir Stalino politikos tarptautinio reabilitavimo dalyviais. Mes jiems nepriekaištaujame, nes mūsų likimas buvo labai skirtingas. Tačiau taip pat negalėtume suvokti kurios nors Vakarų valstybės priekaištų mums dėl mūsų požiūrio į Antrojo pasaulinio karo pabaigą“, - pirmadienį Tėvynės sąjungos memorandumą citavo A. Kubilius.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija