Atnaujintas 2005 sausio 26 d.
Nr.7
(1308)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Pilėnų“ kovos brolių vadas

Lietuvos partizanui Steponui Giedrikui-Giriečiui atminti

Steponas Giedrikas-Girietis nuo 1944 metų buvo pogrindinės pasipriešinimo okupacijai organizacijos narys. Gresiant areštui 1948 metais pasitraukė į Biržų girią ir įsitraukė į partizaninį pasipriešinimą. Steponas buvo išsilavinęs žmogus ir jis didžiavosi, kad 1863 m. gegužės 7 d. būtent čia, Biržų girioje, Zigmo Sierakausko vadovaujami, sukilėliai susikovė su carine armija. Pirmos dienos mūšį sukilėliai laimėjo, tačiau antrą dieną jie buvo palaužti, o Z.Sierakauskas pasidavė į nelaisvę ir vėliau buvo nužudytas. Pasidavimo priešams pavyzdys Steponui nebuvo priimtinas, nes jis buvo apsisprendęs gyventi tik laisvoje Lietuvoje. Mat 1951 m. rugpjūčio 25 d., vykdant partizanų „Vyčio“ apygardos nurodymą, buvo įkurta Z.Sierakausko tėvonija, vienijanti Biržų, Pandėlio ir Vabalninko rajono partizanų būrius, kuriuose buvo per penkiasdešimt kovotojų. Tėvonijos vadu išrenkamas S.Giedrikas- Girietis. Tačiau 1951 metų Lietuvos ir pasaulio įvykiai rodė, kad Tėvynės laisvė atidedama ateičiai. Partizanams liko nedidelis pasirinkimas - pasiduoti priešui, išduodant draugus ir idealus arba kovoti ir garbingai mirti. S.Giedrikas-Girietis, pakeisdamas Sierakausko tėvonijos pavadinimą į „Pilėnus“, parodė aiškų savo ir kovos brolių apsisprendimą.

Dar iki 1954 metų rudens „Pilėnai“ laikėsi, nors iš keliasdešimties kovotojų buvo likę tik keli. Jie tarsi rakštis sutinusiame sovietinės imperijos kūne rodė, kad laisvės kova vis dar tęsiasi. Okupacinė valdžia dėjo dideles pastangas susidoroti su paskutiniais partizanais. Likusiems kovotojams susekti paskirta daugybė specialių agentų. Tad 1954 m. rugsėjo 25 d., 7 valandą 15 minučių ryto, nelygioje kovoje su okupantais krito Vyčio apygardos „Pilėnų“ tėvonijos vadas S.Giedrikas-Girietis.

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro įsaku 1999 m. gruodžio 16 d. S.Giedrikui-Giriečiui po mirties buvo suteiktas Lietuvos kariuomenės kapitono laipsnis, o 2000 m. vasario 11 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas dekretu po mirties apdovanojo S.Giedriką-Girietį Vyčio kryžiaus ordinu.

Mūsų šeima savo lėšomis šią datą pažymėjo atminimo kryžiumi, pastatydama jį Kryžių kalne.

Algimantas Giedrikas,
partizanų vado sūnėnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija