Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Klaipėdos dekanate

Ekumeninės pamaldos

Klaipėda. Sausio 23 dienos vakare Klaipėdos Kristaus Karaliaus parapijoje vyko ekumeninės pamaldos, kurių pagrindinė tema „Kristus - vienintelis Bažnyčios pamatas“ (Kor 3, 1-23). Skambant giesmei „Giedokim Viešpačiui, visos tautos“, skirtingų krikščioniškų bendruomenių atstovai įžengė į bažnyčią. Bendroms maldoms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, dalyvavo net dvidešimt skirtingų krikščioniškų bendruomenių atstovų. Katalikų Bažnyčiai atstovavo: kun. V. Gedgaudas, kun. A. Ramonas, kan. J. Paulauskas, kan. P. Smilgys, kun. R. Vėlavičius, kun. V. Viktoravičius, kun. A. Vaitkevičius, kun. A. Mačius, kun. K. Žutautas, kun. S. Stumbra, diak. A. Vaitkevičius, diak. K. Motiejaitis; Stačiatikių Bažnyčiai - tėvas Viktor Timonin, Liuteronų Evangelikų Bažnyčiai - kun. Reinholdas Moras bei kun. Remigijus Šemeklis, evangelikų baptistų bendruomenei - pastorius Andriejus Briaunys, Anglikonų Bažnyčiai - kun. Roy Ball, dalyvavo ir kitų krikščioniškų bendruomenių atstovai. Pirmąjį Dievo žodžio skaitinį iš Pirmojo laiško korintiečiams perskaitė Klaipėdos evangelikų baptistų bendruomenės pastorius Andriejus Briaunys. Evangeliją pagal Matą skaitė liuteronų evangelikų bendruomenės kun. R.Šemeklis. Po Evangelijos skaitymo į susirinkusiuosius kreipėsi vysk. J.Boruta. Kristus yra pamatas, mes negalime patys sukurti vienybės, ją pasieksime tik tada, kai eisime su Kristumi, jei įsiklausysime į Jo žodį. Vyskupas, remdamasis Žano Vanjė patyrimu, teigė, jog, siekdami vienybės, turime atrasti širdžių bendrystę ir įsitvirtinti visų pirma savo Bažnyčioje. Neįmanoma vienybė be kantrybės, turime išmokti klausytis ir sužinoti, kaip kiti pažino ir pamilo Jėzų. Mes visi privalome prašyti Kristaus atleidimo ir atnaujinti savo ryšį su Jėzumi.

Stačiatikių Bažnyčios vardu kalbėjo tėvas V.Timonin. Jis sakė, kad Bažnyčia yra Dangaus karalystės pagrindas. Bažnyčia turi kovoti su pykčiu, remdamasi pasninku ir malda.

Tai neįmanoma be ryšio su savo bendruomene. Šventikas kvietė kiekvieną dažnai kartoti: „Viešpatie Jėzau Kristau, atleisk man, nuodėmingam“.

Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vardu kalbėjo kun. R.Moras. Jis sakė, jog, būdami skirtingų Bažnyčių, skirtingų tradicijų, vis dėlto visi esame vieno Dievo vaikai. Bažnyčios uždavinys - nešti Evangeliją ir padaryti Kristaus mokiniais visų laikų žmones.

Pastorius A.Briaunys atstovavo evangelikų baptistų bendruomenei ir teigė, jog visų pirma turime džiaugtis, kad taip gausiai susirinkome bendrai maldai. Jis kvietė visus atverti savo širdis Kristui, kad galėtume gyventi Jo vienybe.

Anglikonų Bažnyčios vardu kalbėjo kun.R.Ball. Pasak kunigo, Bažnyčia turi daug duoti visuomenei: ji privalo keisti pasaulį pagal Kristaus žodį.

Lietuvos krikščioniškojo fondo vardu kalbėjo Sharon Brudbaker. Jis sakė, jog, ir būdami skirtingi, turime mylėti vieni kitus, turime sugebėti vienybę išnešti į gyvenimą.

Išganymo armijos Lietuvoje vardu kalbėjo kapitonė Susanne Kettler-Riutkenen, kuri teigė, jog krikščionių vienybė yra Kristaus troškimas. Krikščionio gyvenimas bus patrauklus tik tada, kai kiti matys tarpusavio krikščionių meilę. Ji kvietė maldai vieni už kitus.

Tolesnėse apeigose buvo melsta už Bažnyčios reikalus, už vargstančius, atsiprašyta už klaidas, draugystės ženklan ištiesiant vienas kitam ranką.

Po bendro Nikėjos tikėjimo išpažinimo ir maldavimų vyskupas J.Boruta, SJ, suteikė visiems bendrą palaiminimą. Skambant bendrai giesmei, kuriai vadovavo Klaipėdos Kristaus Karaliaus Taizė jaunimo grupelė bei Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos jungtinis choras, krikščioniškų Bažnyčių bei bendruomenių atstovai paliko šventovę.

Bet tuo šventė dar nesibaigė. Parapijos klebonas kun. dr. doc. Vladas Gedgaudas pakvietė šventės dalyvius į agapę. Ir šis pirmųjų krikščionybės amžių palikimas buvo puiki proga aptarti bendrus darbus statant Kristaus Bažnyčią.

kss

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija