Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Pasilikite mano meilėje

Lazdijai. ,,Kryžiaus slėpinys… Kryžiaus kelias... Kryžių šalis – Tėvynė Lietuva… Kiek daug mums reiškia šie žodžiai, tai viso mūsų žemiško gyvenimo prasmė“- šia ištrauka iš Birutės Žemaitytės parengtos knygos ,,Su Kryžiumi per Europą“ pradėjome renginį.

Lazdijų parapijos pastoracinės tarybos spaudos sekcija, klebonas kun. Rimantas Baltrušaitis ir šios knygos platintoja bei Kryžiaus kelio dalyvė Lietuvoje Aldona Valiukevičienė pakvietė seserį vienuolę B.Žemaitytę atvykti į Lazdijus ir visus norinčiuosius supažindinti su Kryžiaus kelio istorija, taip pat plačiau pristatyti šią unikalią knygą lazdijiečiams. Kadangi tai buvo adventinio susikaupimo mėnuo, parengėme trumpą literatūrinę kompoziciją. Mums noriai talkino M. Gustaičio vidurinės mokyklos mokytojai ir mokiniai. Mokytoja Vida Kvaraciejienė septynis aštuntos klasės mokinius rengė knygos ištraukų skaitymui. Mokytojos Daiva Česnulevičienė ir Živilė Tarnavičiūtė išpuošė parapijos salę. Per atvertus Advento vartus, mirksint daugybei žvakelių, mažais žingsneliais ėjome keliu į Didįjį Stebuklą. Nors laukėme Kristaus gimtadienio, bet Kryžiaus slėpinys yra sąsaja su juo. Džiaugsmas plūstelėjo į mūsų širdis, klausantis virpančių iš jaudulio moksleivių Rimvydo, Gintarės, Sandros, Juozapo, Gyčio, Rūtos ir Raimondos balsų. Kiekvienas jų pristatinėjo atskirą šalį, per kurią keliavo Kryžius. Kryžiaus kelią su valstybių vėliavomis atkartojome ant vienuoliktokės Agnės nupiešto žemėlapio. Kai bažnyčios choristai užgiedojo ,,Kryžiau šventas“, jiems pritarė visi susirinkusieji.

Savo nuoširdžiu bendravimu, šilta ir vaizdinga kalba sesuo Birutė iškart užkariavo ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų širdis. Pastariesiems patiko ir šis renginys, ir knygos autorė. Ji vaikams padovanojo savo knygą. Mokiniai nutarė knygą atiduoti tikybos mokytojai. Čia kiekvienas norintis galės su ja susipažinti ir paskaityti. Sesuo Birutė papasakojo apie tai, kaip vyskupas J.Tunaitis ilgai nesiryžo duoti leidimo piligrimų kelionei į Vatikaną. Tik paskutinę valandą, kada turėjo pasakyti ,,ne“, pasakė ,,taip“.

Sesuo Birutė prisiminė, kaip padrąsėjo piligrimai, Aukštadvario bažnyčioje priėmę Ligonių patepimo sakramentą. Paragino visus priimti šį sakramentą.

Apie piligrimų kelionę su Kryžiumi į Vatikaną būta įvairių atsiliepimų. Vieniems atrodė, kad jie tik sočiai valgė, puotavo, juos esą priiminėjo kunigai ir vyskupai. Kiti suprato ir matė tą tikrą Kryžiaus kelią: dulkėtą, aplaistytą prakaitu, paženklintą iki kraujo nutrintomis pūslėtomis kojomis ir dideliu nuovargiu. Galutinis Šventojo Tėvo suteiktas palaiminimas ,,Per Kryžių į Šviesą“ visus iš naujo atgaivino, sustiprino, įkvėpė daugiau meilės ir gailestingumo. Dar kiti klausė: ,,Kam tokia kelionė reikalinga, juk Lietuvoje tiek daug alkanų vaikų?“

Autorė priminė, kad piligrimai į kelionę išėjo įsiskolinę, bet su gražia permaldavimo, atsiteisimo ir atgailos intencija – išėjo į Taikos kelią.

Į klausimą ,,Kam reikalinga ši knyga?“ sesuo Birutė atsakė, kad reikia paskleisti gėrį, tegul tai lieka istorijai ir ateities kartoms.

Ji pasiskolino šešiasdešimt tūkstančių litų, dirbo daug mėnesių, ieškojo kiekvieną šalį, vietovę apibūdinančių faktų. Mat piligrimų aprašymuose trumpai paminėtos vietovės būtų nesuteikusios skaitytojui pažintinės reikšmės.

Sesuo Birutė tikėjosi, kad knygos pristatymu bus parodyta šios kelionės filmuota medžiaga, bet kol kas jos nėra. To paties klausė ir parapijiečiai. Autoriai išsakė savo nuomonę, kad svarbiausia televizija – amžinybė. Ten viskas pastebėta, nufilmuota, užrašyta. Reikia džiaugtis ir tuo, kad dar neuždraudė platinti knygos. Ji ragino visus melstis į Gyvą Dievą, kuris yra pas mus ant altoriaus, bažnyčioje, kiekvieno mūsų širdyje.

B.Žemaitytė ir lazdijiečiai pasidalijo prisiminimais apie Kryžiaus kelio akimirkas Lietuvoje ir Lazdijuose, piligrimų išleistuves į Lenkiją. Ji taip pat papasakojo apie 2002 metais paskelbtą šventuoju Tėvą Pijų.

A.Valiukevičienė parengė Kryžiaus kelionės po Lietuvą ir Lazdijų rajoną nuotraukų stendą.

Atsisveikindama sesuo Birutė pasakė: „Aš taip noriu kiekvieną iš jūsų apglėbti“.

Po susitikimo lazdijiečiai įsigijo autorės knygų su jos autografu, asmeniškai bendravo.

,,Pasilikite mano Meilėje. Kristus“ – tai B.Žemaitytės autografas Lazdijams.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija