Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Katalikiškas balsas – mūsų namuose

„Marijos radijuje“ svečiuojasi
(iš dešinės): arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius, asociacijos
„Radio Maria“ atstovas Vittorio
Viccardi. Iš kairės: direktorius
kun. Oskaras Petras Volskis,
prezidentas Eugenijus Danilevičius

Radijo studijoje prie pulto –
operatorė Edita Roščenkovaitė

„Marijos radijo“ stoties
direktorius kun. Oskaras
Petras Volskis

Neseniai Kaune, M.Daukšos g. 21, buvo pašventinta radijo stotis „Marijos radijas“ (MR). Stoties koplytėlę, įrengimus, visas patalpas pašventino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Iškilmėse dalyvavo vyskupas Jonas Ivanauskas, Pasaulinės Marijos radijo šeimos atstovas Vittorio Viccardi, tėvas salezietis, Palemono parapijos klebonas kun.Massimo Bianco,SDB, MR prezidentas, Vilniaus pedagoginio universiteto Katalikų tikybos katedros vedėjas doc. dr. Eugenijus Danilevičius, MR direktorius Šilainių Šventosios Dvasios bažnyčios vikaras kun. Oskaras Petras Volskis, kiti bažnytinės, pasaulietinės visuomenės atstovai. Iškilmėse buvo pabrėžta tokios radijo stoties reikšmė ir būtinybė Lietuvoje, kalbėta apie jos plėtojimo galimybes.

Apie „Marijos radijo“ stoties gyvenimą ir veiklą, tolesnes perspektyvas „XXI amžiaus“ skaitytojams mūsų pokalbyje plačiau pasakoja jos direktorius kun. O. P. Volskis.

 

Gal ne visai korektiška klausti, tačiau ar iš tikrųjų reikėjo Lietuvoje įkurti tokią radijo stotį, kaip jūsiškė „Marijos radijas“? Juk per valstybinį radiją, taip pat iš Vatikano nuolat perduodamos religinės laidos. Televizija taip pat reikšmingesnėmis progomis transliuoja šv. Mišias, kitus religinius renginius, rengiami pokalbiai Tikėjimo, doros temomis, turime ir religinių periodinių leidinių. Dievo žodis skelbiamas ir bažnyčiose, kurias lanko nemažai katalikų...

Visa, ką čia paminėjote, tėra lašas jūroje, palyginti su tuo, ko reikia žmonėms ir kas perduodama per radiją, ypač per televiziją, kas spausdinama dažname pasaulietiniame leidinyje. Ir vienur, ir kitur vyrauja nekrikščioniški reiškiniai. Tokiose laidose, rašiniuose nėra atgaivos nei dvasiai, nei protui. O katalikiški, dvasingi periodiniai leidiniai priversti žlugti arba vos gyvuoja, nes valstybė jų neremia. Įvairiais būdais puolama ir mūsų Bažnyčia, su dideliu pasimėgavimu – jos tarnai.

Tad kyla klausimas – kur eina tokia visuomenė, kas jai rodo kelią? Ypač neramu dėl jaunimo. Be jokios abejonės, jam blogio pavyzdį rodo kaip tik mūsų šiandieninė žiniasklaida.

Ne vien stebina, bet ir kelia pasipiktinimą atsakingų asmenų abejingas ir trumparegiškas požiūris į švietėjišką doros vaidmenį. Užtat plačiai nušviečiami ir sureikšminami menkaverčiai įvykiai.

Reikia manyti, kad visa tai – laikinas dalykas. Praeis kiek laiko, ir visuomenė pasikeis į gerąją pusę, kaip tai įvyko kai kuriose kitose šalyse.

Tad ligšiolinės radijo, televizijos religinės, dorinės laidos tėra kuklios pastangos žmonių kelyje į Dievą, Tikėjimą, dorą. Nors visai nenoriu tų pastangų sumenkinti, jos tikrai vertos gero žodžio.

Mūsų „Marijos radijas“ nors iš dalies ketina šią spragą užtaisyti. Manome, kad mūsų laidos padeda ir toliau padės, ypač tiems žmonėms, kurie dėl fizinės negalios ar kitų priežasčių negali lankyti bažnyčios. Mūsų radijas ne tik puoselėja ir stiprina Bažnyčią lankančių krikščionių tikėjimą, bet ir pasiekia daug žmonių, kurie yra atitolę nuo jos, tačiau vis dėlto savo širdyse girdi Dievo kvietimą būti su Juo. Radijo tikslai glaudžiai susiję su Bažnyčios tikslais – skelbti Jėzaus Kristaus išganymo Evangeliją ir padėti ja gyventi. Mūsų tikslai nėra komerciniai ar politiniai, bet – dvasiniai ir doriniai.

Tad būtų įdomu sužinoti „Marijos radijo“ atsiradimo Lietuvoje istoriją, kas ėmėsi iniciatyvos jį įkurti?

Mintis įsteigti šį radiją Lietuvoje maždaug prieš trejus metus kilo tėvui M.Bianco, italui kunigui iš saleziečių vienuolijos, dabartiniam Kauno Palemono parapijos klebonui, pas mus atvykusiam pagelbėti lietuviams saleziečiams, beje, neblogai mokančiam lietuvių kalbą. 2003 metų gegužę keli mūsų kunigai ir pasauliečiai susibūrė į iniciatyvinę grupę ir įkūrė viešąją įstaigą „Marijos radijas“, kuri ėmėsi įgyvendinti radijo projektą. Į Lietuvą buvo pakviestas tarptautinės asociacijos „Marijos radijas“ („Radio Maria“) įkūrėjas ir dabartinis prezidentas Ferrario, kuris, pritariant Kauno arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui, parėmė šią mintį ir pareiškė gražų norą mums padėti. Netrukus prasidėjo konkretūs darbai. Mes laimėjome konkursus dažniams Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Džiugu, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisija pritarė mūsų projektui, įžvelgė jame naudą Lietuvos visuomenei. Ir štai praeitų metų rugpjūčio 30 dieną „Marijos radijo“ programos imtos transliuoti Kauno regione, o po mėnesio mus išgirdo Klaipėda bei Šiauliai.

Kada apskritai buvo įkurtas „Marijos radijas“ ir kaip jis plėtėsi pasaulyje?

Čia reikėtų šiek tiek grįžti į praeitį... 1983 metais Italijoje, Komo provincijoje, Erbos mieste, ėmė veikti parapinė radijo stotis „Radio Maria“. Pamažu ji tobulėjo ir augo, kol galiausiai paplito po visą Italiją. Po ketverių metų buvo įkurta asociacija „Radio Maria“. Jos įkūrimą paskatino popiežiaus Jono Pauliaus II pamokslas Šv. Petro aikštėje, pakvietęs katalikus imtis naujosios evangelizacijos darbo. Radijas peržengė Italijos ribas, ir 1998 metais jis jau veikė šešiolikoje valstybių, todėl buvo įkurta pasaulinė to pat pavadinimo asociacija. Dabar jai priklauso 42 stotys, transliuojančios laidas maždaug 1500 antenų 32 šalyse. Tai Italija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Prancūzija, Vokietija, Austrija, Rusija, Argentina, Togas, Uganda, dabar jau – ir Lietuva bei kitos.

Kokios yra pagrindinės jūsiškės „Marijos radijo“ laidų kryptys, temos, akcentai?

Mūsų laidose – įvairovė. Tai šv. Mišios, Rožinio malda, tikėjimo ugdymas ir gilinimas, gyvenimiškoji pagalba, kaip santuoka ir šeima, sveikata, socialinės problemos, taip pat interviu, komentarai, spaudos, įvykių apžvalgos ir kita. Nemažą dalį užima ir toliau užims religinė, klasikinė ir šiaip dvasinga muzika iš viso pasaulio įvairių epochų. Pavyzdžiui, darbo dienomis anksti ryte su rubrika „Dienos šventasis“ perduodame liturginius skaitinius „Dievo žodis“. Aštuntą valandą – informacinė žinių laida. Transliuojamos rytinės, vakarinės, naktinės liturginių skaitinių maldos, dvasiniai skaitymai. Taip pat į studiją kviečiamės svečius, įdomius dvasingus pašnekovus – kunigus, vienuolius, pasauliečius.

Šeštadienio programos šiek tiek skiriasi nuo kasdienių. Populiarios laidos šeimai „Nebūk vienas“, kalbame aktualiais bažnytinės teisės klausimais, septintą vakare savo įžvalgomis dalijasi arkivyskupas S.Tamkevičius, kaip ir kasdien meldžiamės Rožinį. Labai populiarios sveikinimų ir maldos intencijų laidos. Žmonės prašo pasimelsti už jų gyvus ir mirusius artimuosius. Manau, kad tokių laidų metu meldžiasi kelios dešimtys tūkstančių Lietuvos žmonių, o tai didelė dvasinė parama tiems, kam tos maldos skirtos. Be to, tiesiogiai transliuojamos šv. Mišios iš kurios nors parapijos bažnyčios.

Sekmadieninėse laidose vėl meldžiamės Rožinį, perduodame sveikinimus ir maldos intencijas, laidas šeimai. Dar – sekmadienio mišparai. O kunigas jėzuitas Kazimieras Ambrasas dalijasi savo įspūdžiais iš įvairių pasaulio šalių. Žinoma, Kalėdų, Velykų ir kitų reikšmingesnių švenčių dienomis laidos būna dar šventiškesnės, proginės.

Minėjote naktinę liturginę maldą.

Taip, mūsų laidos transliuojamos be pertrūkio visą parą, taip pat – ir naktimis. Neretai žmonės tyloje, ramybėje, susikaupime dalyvauja mūsų maldose, klausosi dvasingų žodžių, gražios muzikos, meldžiasi.

Išlaikyti tokią stotį reikia nemažai lėšų. Gal nors kiek jus paremia mūsų katalikiška valstybė, gal gaunate lėšų kitais teisėtais keliais?

Valstybė nieko nepadeda, nuolaidų netaiko. Mums padėjo įsikurti ir dabar padeda išsilaikyti kai kurių užsienio šalių religinių radijo laidų klausytojai. Aukos ateina iš Italijos, Austrijos, kitų valstybių. Paremia ir Lietuvos geros valios žmonės. Ypač aktyvūs yra Kauno gyventojai – kai kurie jų atneša vieną kitą dešimtį ar daugiau litų tiesiog į stotį, kiti paaukoja pavedimu. Vien kauniečių lėšomis išlaikome vieną stiprią anteną, o tai šis tas.

Visą laiką laukti paramos iš užsienio nelabai tikėtina. Maždaug po trejų metų turėsime gyventi vien savo jėgomis, tad tų aukų prireiks dar daugiau. Bet gal nežlugsime, gal neprireiks uždaryti stotį...

Šia proga norėčiau priminti mūsų sąskaitą, į kurią galima pervesti aukas: LT857300010083243344, bankas: Hansa Bankas, banko kodas: 73000, Įmonės kodas: 136001742 Gerasis Dievas tegul Jums atlygina.

Organizuoti laidas, ieškoti, kviestis pašnekovus, parinkti muziką, montuoti tas laidas, jas vesti, leisti į eterį visą parą reikia nemažos komandos. Kiek žmonių dirba „Marijos radijuje“, kas jie?

Kitomis, palankesnėmis sąlygomis reikėtų kelių dešimčių ar dar daugiau darbuotojų. Mes esame šešiese ir dirbame neskaičiuodami valandų. Džiugu pasakyti, kad tai puikūs jauni žmonės, ne vien geri specialistai, gerai žiną savo pareigas prie mikrofono, bet ir yra teologijos, Tikėjimo žinovai, šios krypties švietimo specialistai.

Antai administratorė-operatorė Edita Roščenkovaitė, operatorė Inga Janavičiūtė ir operatorius referentas Andrius Sakalauskas yra baigę Vytauto Didžiojo universitetą, Teologijos fakultetą. Edita ir Inga igijo krikščioniškojo švietimo specialybę, Andrius yra bažnytinės teisės specialistas. Giedrė Pranaitytė yra sumani vertėja iš užsienio kalbų, kas irgi yra labai svarbu. Dar turime pusę techniko etato. Na, ir aš... Tai visa, kaip įprasta sakyti, komanda.

Dabar savo laidas, kaip minėjote, transliuojate per tris stotis – Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Ar neketinate plėstis?

Būtinai. Tai ne mūsų ambicijos, o gyvenimo poreikis. Mūsų laidos žinomos ne vien minėtuose regionuose, bet daugelyje kitų Lietuvos vietovių. Klausytojų ratas nuolat plečiasi, didėja. Žmonės mums skambina, rašo laiškus ir klausia, kada mūsų radijo laidas girdės savo gyvenamosiose vietovėse. Kai kurie net priekaištauja, kad tų laidų negirdi. Pavyzdžiui, vilniečiai netgi pasisiūlė rinkti parašus, ketino eiti pas Seimo vadovus, kad šie sudarytų galimybes transliuoti laidas ir Vilniaus regione. Tai labai džiugu, tačiau reikia žinoti, kad ne viskas priklauso nuo mūsų gerų norų. Reikia ir šiek tiek kantrybės.

Bet vilties yra. Pačiu artimiausiu metu dalyvausime konkurse dėl dažnio kaip tik Vilniuje. Tikimės, kad padedant Aukščiausiajam, Mergelei Marijai, ir šiame krašte nuskambės mūsų stoties signalai. Tolesnėje ateityje – dar platesni užmojai, tikimės, kad po kurio laiko „Marijos radijo“ laidos apims visą Lietuvą. Tai nelengvas kelias, bet mes juo nedvejodami einame.

O kelią, kaip žinia, nueina tik einantieji. Linkime jums ištvermės ir kuo geriausios kloties. Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Benjaminas ŽULYS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija