Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Loterija „runkeliams“

Stebėjau per Lietuvos televiziją laidą „Visuomenės interesas“. Tema: „Ar Seimo narys galės dirbti kitą darbą, užsiimti verslu? Ar tai nesukels konfliktų?“

Nors Konstitucinis Teismas išaiškinęs, kad negali, bet verslininkas Antanas Bosas, loterijos, skirtos „runkeliams“, laimėtojas, su tuo nenorėjo sutikti ir savo verslo akcijų niekam nenori perduoti, net artimiems giminaičiams. Jokiam valdytojui leisti save valdyti nenori, nepasitiki. Juolab nenori atsisakyti Seimo nario mandato. Rodė į širdį: kur mano turtai, ten ir jinai…


Ar ne laikas keistis?

Kas galėtų paneigti, kad mūsų žmonės mažai išprusę? Gal nereikėtų pykti, kad mus kažkas pavadino „runkeliais“. Pažvelkime į save ir į mus supančius žmones, kuo jie domisi, ką skaito. Vienas tinkamiausių mūsų skaitytojams - „XXI amžiaus“ laikraštis. Jį skaitydamas tapsi labiau išprusęs, geresnis. Puikūs šio laikraščio priedai „Horizontai“, „Atodangos“, „Pro vita“, puslapiai „Istorijos vingiai“, „Mums rašo“ ir kiti. Puikūs ir žurnalistai, kuriems ne vis viena, kas juos valdo, kas vyksta tėvynėje. O koks patrauklus laikraštėlis vaikams „Kregždutė“! Tai grožio, gerumo versmė! Kodėl nenorime jo užprenumeruoti pradinukams, duoti gerumo savo mažiesiems?


Konservatoriai dirba ir mąsto

Jie daug galvoja apie savo ir apie tėvynės ateitį. Tai buvo matyti per Kaune vykusį Tėvynės sąjungos tarybos posėdį. Andrius Kubilius sakė: Reikia dirbti triskart geriau, nes per praėjusius ketverius metus TS rinkėjų padaugėjo 50-čia tūkstančių, o per ateinančius ketverius jų turi padaugėti 150 (tūkstančių), kad kitiems Seimo rinkimams TS taptų svarbiausia partija Lietuvoje. Po to - visų mintys, kaip šį rezultatą pasiekti ir ar iki šiolei jis buvo siektas geru būdu.


Pagaliau...

Susidarius lietuvių partijų koalicijai daugelis politologų, žurnalistų, teisininkų svarstė, kiek ilgai gali gyvuoti tokia koalicija, turinti visiškai priešingas pozicijas. Vieni spėjo, kad gal ši koalicija, kurios vadai atsinešė po vieną praeities šleifą, parodantį šių partijų moralinį supuvimą, gyvuotų tris mėnesius, kiti – pusę metų, o dar kiti galvojo, kad gal ir metus. Tačiau paaiškėjo, kaip buvo suformuota Vyriausybė: po mėnesio Kėdainių gubernatorius susipyko su finansų ministru dėl Europos Sąjungos lėšų. Nors premjeras A.Brazauskas neigia „koalicijos“ iširimo galimybę ir sako, kad tai yra paprasčiausias nesusipratimas, aš manau, kad Kėdainių gubernatorius V.Uspaskichas, dabar ketinąs tapti net visos Lietuvos gubernatoriumi, nenusileis ir A.Butkevičius bus nutildytas arba praras postą.


Ant melo pamatų

Valdančioji koalicija dar prieš jos susidarymą buvo statoma ant melo pamatų. A.Brazauskas netesėjo Tėvynės sąjungai duoto pažado neiti į koaliciją su Darbo partija. Dar daugiau, iš to, ką Premjeras pasirinko į ministrus, galima spręsti, kad pasirinkta atsižvelgiant ne į kompetenciją, o į ištikimybę senajai Komunistų partijai. Ar ponia „Šatrija“, delegavusi rezervininką A.Pekeliūną į Seimo pirmininko pavaduotojus, nežinojo apie jo išprusimą? Gėda buvo klausyti, kaip ši ponia karštai gynė sveikos nuovokos neturinį žmogų. Nenuostabu, kad už jo atstatydinimą iš ES komiteto pirmininko pareigų kategoriškai nepasisakė nei Premjeras, nei ponia K.Prunskienė. Nusprendė palikti šiose atsakingose pareigose, esą tepasimoko abėcėlės. Leiskite paklausti, kada A.Pekeliūnas dirbs darbą, reikalaujantį visiško atsidavimo, jei bus prigludęs prie abėcėlės?


Ne tik virėjos!

XX amžius žmonijai buvo neregėtai dosnus ir civilizacijai suteikė ne vieną galingą impulsą. Mūsų laikais galime su pasigėrėjimu apžvelgti šimto metų laiko tarpsnį, tokį gausų originalių idėjų ir eksperimentų, kuriuos nepaprastai dosniai pateikė ne mažiau originalūs korifėjai ir drąsūs eksperimentuotojai. Mokslo ir technikos revoliucija žmonijai davė daug gėrybių: buvo išrasti kinas, radijas ir televizija, atominės bombos ir raketos, skaičiuotuvai ir kompiuteriai, internetas ir mobilieji telefonai, dirbtinis intelektas ir kompiuterių virusai, atsirado visiškai nauji žudymo būdai – nuo bado Sibiro sniegynuose, koncentracijos stovyklų krosnyse, bakterijomis ir dujomis karo laukuose ir dar daug kitokių inovacijų.


Meilė - akla

Aš visą laiką suku galvą, kodėl daug lietuvių myli, gerbia, pasitiki vienu mūsų valdžios vyru. Atrodo, atrišau Gordijaus mazgą – supratau. Ogi už jo apsukrumą, nuovokumą, mokėjimą rūpintis savimi, o ne Lietuva ir rodomą pavyzdį visiems, kaip reikia gyventi. Savo tikrą žmoną pametė ir nuviliojo nuo tikro vyro gražuolę bufetininkę, kuri, dirbdama bufete, sugebėjo tiek užsidirbti pinigų, kad galėjo už kelis milijonus litų nusipirkti viešbutį. Ar daug kas taip sugebėtų? O ji sugebėjo. Nedaug tokių dabar yra, todėl yra gerbtina.


Lietuva artimajame užsienyje

Ar Lietuvos žmonės, bent didžioji jų dauguma, šiandien jaučia moralinį, dvasinį atšilimą Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą? Ką jau kalbėti apie materialinę gerovę, kurios vaisius pasisavino buvusiųjų kagėbistinio sekretoriato sūnaičiai, išsilavinę, išsimokslinę specialiųjų tarnybų mokyklose. Kuo jie prisidėjo atkuriant Lietuvos nepriklausomybę? Kokią plytą įdėjo į Laisvės rūmą? Anaiptol jokios, o sėmė iš jo aruodo per penkiolika metų vis didesniais samčiais, pasivadindami vis naujais klaidatikystės vardais ir persidažydami vis kitomis spalvomis. Ar prisimena sotus alkaną?


Ką pagerbsime

Dėl Antrojo pasaulinio karo baigties 60-mečio minėjimo Maskvoje

1940 metų birželį SSRS okupavo Lietuvą ir jau liepos mėnesį pradėjo naikinti valstybės tarnautojus, partijų ir visuomeninių organizacijų vadovus bei aktyvistus. Bolševikinis teroras paskatino rezistencinių organizacijų Lietuvos aktyvistų fronto (LAF) ir Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) įsikūrimą. Šios organizacijos, pasitelkusios kariškius, rengė sukilimą prieš okupantus. Čekistai ypač žiauriai susidorodavo su besipriešinančiaisiais okupacijai. Vilniaus sukilimo komitetą drauge su majoru V. Bulvičiumi sušaudė birželio pradžioje. Tuoj pat surengė masinį Lietuvos inteligentijos trėmimą į Sibirą. Ypač žiauriai nukankino Telšių kalėjimo pasipriešinimo dalyvius Rainių miškelyje, masines žudynes įvykdė Pravieniškėse, Červenėje ir kt.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija