Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ar ne laikas keistis?

Kas galėtų paneigti, kad mūsų žmonės mažai išprusę? Gal nereikėtų pykti, kad mus kažkas pavadino „runkeliais“. Pažvelkime į save ir į mus supančius žmones, kuo jie domisi, ką skaito. Vienas tinkamiausių mūsų skaitytojams - „XXI amžiaus“ laikraštis. Jį skaitydamas tapsi labiau išprusęs, geresnis. Puikūs šio laikraščio priedai „Horizontai“, „Atodangos“, „Pro vita“, puslapiai „Istorijos vingiai“, „Mums rašo“ ir kiti. Puikūs ir žurnalistai, kuriems ne vis viena, kas juos valdo, kas vyksta tėvynėje. O koks patrauklus laikraštėlis vaikams „Kregždutė“! Tai grožio, gerumo versmė! Kodėl nenorime jo užprenumeruoti pradinukams, duoti gerumo savo mažiesiems?

Dėl lėšų stygiaus negalėdama ilgesniam laikui užsiprenumeruoti „XXI amžiaus“, užsisakau jį kas mėnesį. Išleidžiu 14,80 lito ir, atrodo, išsiverčiu, bet be šio laikraščio būti nė už ką nesutikčiau. O „Kregždutė“ kainuotų tik centus…

„XXI amžiaus“ (2004 m., Nr. 83) priede „Atodangos“, Egidijaus Vareikio straipsnyje „Tamsiausia vieta pragare palikta neutraliesiems“ rašoma, kad Kalifornijoje neseniai miręs lietuvis, žymus mokslininkas fizikas Jonas Navickas savo gyvenimo devizu buvo pasirinkęs sentenciją iš Dantės „Pragaro“ - „Tamsiausia vieta pragare rezervuota tiems, kurie moralinės krizės metu išlaiko neutralumą“. Tai mintis, kurią reikia įsisąmoninti visiems.

O „runkelių“, manau, pas mus dar yra daug. Kodėl, tarkim, siautėjant viešoje vietoje chuliganams, besišvaistantiems peiliu, nė vienas jų nesudraudžia? Ar teisūs tie visi, pakantūs akivaizdžiam blogiui? Ar šiems neutraliesiems negresia pragare pati tamsiausia vieta?

„XXI amžiaus“ (2004 m., Nr. 85) priede „Pro vita“ buvo išspausdintas interviu su Utenos apskrities gydytoju psichiatru Kęstučiu Pangoniu, pavadintas „Kraupi statistika perspėja – tradicijas būtina keisti“. Jį, jeigu tik yra sąlygos, reikėtų padauginti ir duoti perskaityti tiems, kurie šio laikraščio neprenumeruoja, ir ypač visiems valdantiesiems bei auklėjantiems mūsų vaikus ir kitiems.

Manau, reikėtų keisti ne tik tradicijas, bet ir daugumos darbo metodus. Gal net reikėtų valdžios vyrus, matančius blogį ir liekančius abejingus, išvis pašalinti iš pareigų…

Tame pačiame „XXI amžiaus“ numeryje gera mintis parašyta V.Čiginsko atvirame laiške seimūnui „Ar nevertėtų tikrinti valdininkų moralės“. Straipsnio autoriaus pacituota vieno mūsų jaunuolio, pokario metais sėdėjusio Vilniaus kalėjime su vokiečių generolu Justu, pasakyta mintis: „Įsidėmėk! Ateityje pats baisiausias ginklas – propaganda. Radijas – stipresnis ginklas net už kokią atominę bombą, kuri gali sunaikinti vienu metu šimtus tūkstančių žmonių (dabar taip pat ir televizija), gali paveikti milijonų žmonių sąmonę visame pasaulyje per minutę, valandą, per vieną dieną. Ateities karas – radijo karas“ (Pridurčiau, ir televizijos).

Liaudies išmintis sako: „Pasakyk, su kuo draugauji, pasakysiu, kas tu esi“. Ar tai netinka mūsų skaitytojams? (Pagal skaitomą užsiprenumeruotą laikraštį taip pat galima spręsti apie žmogų.) Gaila, kad skaitančių katalikišką padorų laikraštį yra nedaug. O kiti skaito „bulvarus“... Ką gali pasisemti iš bulvarinio laikraštėlio ar iš tokio rajoninio laikraščio, kurių dauguma redaktorių muša į vienus – A.M.B. klano – vartus? O didieji šalies laikraščiai siekia tik pelno. Jiems rūpi tik pinigai, o ne Lietuvos žmonių moralė, tėvynės ir jos žmonių likimas.

Ar neatėjo dar laikas visa tai keisti? Ir ne tik tradicijas, bet ir laidas radijuje, televizijoje (neišskiriant ir katalikiškų laidų). Reikia keisti ir darbo kokybę bei metodus. O svarbiausia - viską valdininkų darbe.

Antanina GEGUŽYTĖ

Obeliai, Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija