Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Grobikai reikalauja kompensacijos

M.Gorbačiovo laikų Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos deputatas Amanas Tulejevas buvo vienas iš tų, kuriuos žinomas rusų humoristas Chazanovas priskyrė „totorių-mongolų daugumai“. Tai yra tiems deputatams, kurie paskutiniais žodžiais keikė SSRS demokratus. Pirmiausia akademiką A.Sacharovą, jau nekalbant apie Baltijos šalių „nacionalistus“. Dabar A.Tulejevas yra Kemerovo srities gubernatorius, tačiau jo pažiūros nepasikeitė nė per nago juodymą. Šiomis dienomis gubernatorius A.Tulejevas „Izvestijų“ dienraštyje paskelbė straipsnį apie Rusijos ir Lenkijos santykius. Pasirodo, Kemerovo srities gubernatorius jau seniai domisi tais reikalais ir ne kartą kėlė klausimą įvairiose aukščiausiose Rusijos valdžios institucijose apie Lenkijos kaltę dėl daugybės raudonarmiečių mirties Pilsudskio lageriuose. Pasak A.Tulejevo, už šį nusikaltimą Rusijos iki šiol niekas net neatsiprašė. Užtat atsiprašymo nuolat reikalaujama iš Rusijos. Kažkodėl A.Tulejevas nė žodžiu neužsimena, kas atsiuntė raudonarmiečių gaujas užgrobti Lenkijos 1919-1920 metais. Kas degino ir plėšė Lenkijos kaimus ir miestus, plėšė dvarus ir naikino kultūrines bei istorines vertybes?

„Įstojusi į Europos Sąjungą, Lenkija visomis išgalėmis stengiasi, kad Katynės tragedija būtų pripažinta nusikaltimu žmonijai. Jeigu kokia nors tarptautinė teismo instancija pripažins Katynės tragediją nusikaltimu žmonijai, Rusija turės mokėti dideles kompensacijas. Tokiu atveju bus galima pastatyti kryžių ekonomikos kilimui ir nutraukti visas socialines programas“. Netgi V.Žirinovskio kliedesiuose sunku surasti panašių nesąmonių. A.Tulejevas pareiškia, kad jo, kaip stambiausio pramonės regiono gubernatoriaus, tokia perspektyva visiškai netenkina. O kaip Rusijos pilietį, jį, pasirodo, labai įžeidžia bandymai pavaizduoti Rusiją kaip genocido vykdytoją ir statyti į vieną gretą su fašistine Vokietija. Čia gubernatorius gal ir teisus. Kad į vieną gretą statytum Staliną ir Hitlerį, reikia dar gerokai pagalvoti, kuris iš šių dviejų galvažudžių nuvarė į kapus daugiau milijonų. Stalinas šioje srityje aiškiai pirmauja. Toliau A.Tulejevas aiškina: „Visoje šioje situacijoje paradoksas yra tas, kad Lenkija, nuolat tvirtindama apie Rusijos kaltę, absoliučiai nieko nekalba apie Lenkijos kaltę prieš Rusiją“. Pastarosiomis dienomis apie Lenkijos „nusikaltimus“ prieš Rusiją prabilo ir Rusijos Federacijos Tarybos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Michailas Margelovas. Jis pareiškė: „Mus nuolat verčia atgailauti dėl Stalino. Tad kodėl Lenkijai nepaskelbti atgailos dėl Pilsudskio, kuriam valdant, rusų istorikų duomenimis, buvo sušaudyta ir nukankinta 80 tūkstančių raudonarmiečių. Ir jokių atsiprašymų iš Varšuvos nėra!“

M.Margelovas, A.Tulejevas ir kiti Rusijos imperininkai bei stalinizmo apologetai kaltina Lenkiją, kad po Sovietų Rusijos ir Lenkijos karo, tiksliau pasakius, nepavykusio bandymo karine jėga užimti vos atsikūrusios Lenkijos valstybės 1919-1921 metais, esą dešimtys tūkstančių „nenugalimosios“ armijos karių buvo nukankinti bei sušaudyti Stšalkovo, Tucholio ir Dombos belaisvių stovyklose. Todėl dabar imta skalambyti, kad Rusija turi pareikalauti pripažinimo, jog maršalas Pilsudskis ir tuometinė Lenkijos valdžia vykdė genocidą!..

Toliau A.Tulejevas siūlo: „Kodėl gi mums, rusams, sekant Lenkijos pavyzdžiu, nesukurti savojo nacionalinės atminties instituto, kuris tyrinėtų nusikaltimus prieš sovietų žmones, įvykdytus po 1917 metų iki šių dienų? O Pilsudskio lageriuose nužudytiems raudonarmiečiams tirti įsteigti atskirą to instituto skyrių. Reikia kreiptis į visuomenę, kad žmonės siųstų prisiminimus bei įvairius duomenis apie savo giminaičius ir artimuosius, žuvusius ar nužudytus svetimose šalyse. Paspausti Lenkiją ir sukelti jos valdžiai papildomų rūpesčių, reikalaujant perduoti Rusijai archyvinius dokumentus. Aš, pavyzdžiui, žinau, kad iš mūsų regiono į pilietinį karą išėjo 90 tūkst. žmonių. Daugiausia raudonarmiečių. Kiek jų žuvo lageriuose? Ieškokime. Ir kada daugumos iš tų 80 tūkst. nekaltai žuvusių bus paskelbtos jų pavardės bei biografijos, finansinių kompensacijų tema, kuri šiuo metu neduoda ramybės lenkams, taps visai kitokia. Rusija galės kreiptis į tarptautines teisines institucijas ir pateikti ieškinius Lenkijai“.

Taigi agresoriams ir grobikams dar bus privalu sumokėti už patirtus nuostolius! Beje, Rusijos žiniasklaidoje pasirodo samprotavimų, kad ir Lietuvai reikėtų pateikti panašias sąskaitas už pokario metais „iš pasalų buržuazinių banditų nužudytus raudonarmiečius“. Kas toliau? Visi pokario Vokietijos kancleriai viešai atsiprašė Lenkijos už hitlerinę okupaciją. Jeigu dėl lenkų karininkų masinių žudynių Katynės miške dar B.Jelcino laikais buvo sulaukta šiokio tokio atsiprašymo, tai kas atsiprašys ir sumokės kompensacijas už 1944 metų Varšuvos sukilime žuvusiuosius, kai Raudonoji armija sustojo Vyslos pakrantėje, kad hitlerininkai sunaikintų sukilėlius ir pačią Lenkijos sostinę. Pagaliau už tuos areštuotus ir išvežtus mirčiai į Sibiro lagerius lenkų pasipriešinimo būrių vadus, kovojusius ne prieš bolševikinę, o prieš hitlerinę okupaciją?

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija