Atnaujintas 2005 vasario 9 d.
Nr.11
(1312)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

M.Valančiaus namo laukia Biržuvėnų dvaro likimas?

Vyskupo Motiejaus Valančiaus
namas F.MEIŽENIO nuotrauka

Sudegęs Biržuvėnų dvaro pagrindinis pastatas tik patvirtino jau žinomą tiesą – nei Telšių rajono vadovai, nei Taryba visiškai nesidomi rajone esančio kultūrinio ir istorinio paveldo likimu. Jis bent formalaus dėmesio sulaukia tik po to, kai nuniokotiems objektams atstatyti prireikia kelis kartus daugiau lėšų, nei buvo galima atlikti iki tol. Biržuvėnų dvaro likimas laukia ir Varniuose esančio blaivybės pradininko vyskupo Motiejaus Valančiaus namo.


Ką mena Krekenavos bažnyčios šventorius?

Pirmoji Krekenavos bažnyčia pastatyta ir parapija įsteigta 1484 metais. Švč.Mergelės Marijos paveikslą atvežė iš Krokuvos. XVIII a. pirmojoje pusėje bažnyčia sudegė. Dievo Motinos paveikslą, kuris jau buvo pagarsėjęs, iš liepsnų išnešė vienas senukas, ir Švč. Mergelė Marija čia pradėta dar labiau garbinti. 1750 metais pastatyta nauja bažnyčia, o jai pasenus, 1896-1901 metais pastatyta dabartinė mūrinė bažnyčia, turinti Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų titulą, pagarsėjusi stebuklais ir Žolinės atlaidais.


Parke įamžina kovotojus už laisvę

Vytautas BAGDONAS

Vaizdingoje trijų upių - Šventosios, Mūšios ir Siesarties – santakoje, visai netoli respublikinės reikšmės kelio Kaunas-Ukmergė-Zarasai, vos šeši kilometrai nuo Ukmergės, Vidiškių seniūnijos teritorijoje, neseniai buvo įkurtas Mūšios miško parkas. Tiesą sakant, šis parkas buvo pradėtas kurti senokai, dar 1993-iaisiais, tačiau iki galutinio užbaigimo prireikė daugiau kaip dešimties metų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija