Atnaujintas 2005 vasario 18 d.
Nr.14
(1315)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Įtarimų nemažėja

Petras KATINAS

Vasario 3 dieną buvo
rastas negyvas Gruzijos
premjeras Zurabas Žvanija
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjusi Gruzijos užsienio reikalų ministrė atkreipė dėmesį ir paragino pagalvoti bei padaryti išvadas, kodėl tik Rusija kasdien skleidžia įvairiausias versijas apie Gruzijos premjero Zurabo Žvanijos žūtį. Ir ne tik apie tai. Viskas, kas vyksta nuo Maskvos sparčiai tolstančioje Gruzijoje, pateikiama arba kaip JAV bei Vakarų intrigų išdavos, arba kaip vidinė atskirų Gruzijos politikų kova. Dėl ministro pirmininko Z.Žvanijos tragiškos mirties komentarų, kuriuos pateikia Rusijos žiniasklaida ir netgi oficialūs asmenys, nejučiomis susidaro įspūdis, kad Maskva ir jos specialiosios tarnybos čia yra prikišusios savo nagus. Kaip ir dėl bandymo nunuodyti Ukrainos prezidentą V.Juščenką. Įdomu, kad Kremliaus propaganda, komentuodama Z.Žvanijos mirtį, ne tik Rusijos, bet ir pasaulio visuomenei iš visų jėgų stengiasi pateikti „pikantišką patiekalą“, pirmiausia akcentuodama, kad velionis Gruzijos premjeras ir jo bičiulis Raulis Jusupovas, rasti negyvi viename Tbilisio bute, buvo netradicinės seksualinės orientacijos asmenys. Paprastai tariant - gėjai meilužiai. Apie tai nedviprasmiškai rašo savo straipsnyje dienraščio „Moskovskij komsomolec“ apžvalgininkai Jelena Korotkova ir Davidas Davitašvilis. Šio autoriaus gruziniška pavardė paminėta visai neatsitiktinai. Suprask, gruzinas geriau už visus kitus žino, kas vyksta Tbilisyje.

Apskritai Gruzijos premjero ir jo draugo mirtis solidžiais save laikančiuose Maskvos laikraščiuose pateikiama tarsi prasčiausias bulvarinis skaitalas. Aišku, nevengiant užuominų, kad galbūt pasikėsinimą prieš premjerą organizavo ne kas kitas, o pats naujasis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis ar jo aplinkos žmonės. O dėl netradicinės Z.Žvanijos orientacijos, teigiant, kad jeigu buvęs prezidentas E.Ševardnadzė į savo aplinką priimdavo tiktai buvusius partinius nomenklatūrininkus, tai Z.Žvanija rinkosi tiktai jaunus gražuolius, nekreipdamas dėmesio į jų kompetenciją. Tačiau kažkodėl stengiamasi nekalbėti, jog Z.Žvanija, būdamas neva homoseksualas, turėjo žmoną ir tris vaikus. Teigiama, kad kartu su premjeru žuvęs R.Jusupovas buvo musulmonas ir kad jo tėvas Jaširas Jusupovas pasiryžęs ieškoti teisybės dėl savo sūnaus mirties priežasčių, nes netiki oficialia versija, jog žuvusieji apsinuodijo dujomis. Taip pat pabrėžiama, kad prieš mirtį R.Jusupovas išsinuomojo butą kitame Tbilisio rajone už 300 JAV dolerių mėnesiui, kas tokio lygio valdininkui, kokiu buvo R.Jusupovas, yra labai didelė suma. Tai irgi užuomina, jog Raulis buvo Z.Žvanijos meilužis. Dar daugiau, dienraštis „Moskovskij komsomolec“ teigia, kad Z.Žvanija turėjo net kelis ar keliolika butų įvairiose Tbilisio vietose, ir netgi JAV Valstybės departamentas žinojo tų velionio premjero „konspiracinių butų“ adresus bei telefonus, jog, reikalui esant, surastų premjerą viename iš jų.

Taigi Maskva šį įvykį įtartinai stengiasi pateikti kaip homoseksualų „meilės trikampio“ tragediją, žinodama, kad šios orientacijos žmonės yra nepaprastai pavydūs. Todėl akcentuojama, jog, praėjus dienai, kai buvo rasti Z.Žvanijos ir R.Jusupovo kūnai, iš medžioklinio šautuvo nusišovė prezidento M.Saakašvilio aparato darbuotojas Georgijus Chelašvilis.

Tuo tarpu Z.Žvanijos ir prezidento M.Saakašvilio aplinkoje, jau nekalbant apie Tbilisio žiniasklaidą, vis dažniau kalbama, kad šis įvykis neapsiėjo be Rusijos specialiųjų tarnybų įsikišimo. Gruzijos vidaus reikalų ministras Vano Merabišvilis teigė, jog oficiali versija, kad premjeras ir jo bičiulis žuvo nuo dujų nutekėjimo, tebegalioja, tačiau tyrimas toli gražu dar nesibaigė. Tuo labiau kad prie tyrimo prisideda JAV Federalinio tyrimų biuro specialistai. Tarp apklausiamųjų - daugiau kaip 100 žmonių. Tarp jų ir buto, kurį buvo išnuomojusi R.Jusupovui, šeimininkė Eka Kikiani. Beje, vos prieš mėnesį viename Gruzijos mieste nuo tokio paties Irano gamybos dujų šildytuvo „Nikala“ žuvo visa E. Kikiani artimų giminaičių šeima - vyras, žmona ir dvi dukros. Šeimininkė tvirtina, kad jos išnuomotame bute „Nikala“ šildytuvas buvo sumontuotas tik prieš porą mėnesių ir buvo absoliučiai saugus.

Beje, viena Gruzijos televizijos kompanija „MZE“ pradėjo savo tyrimą dėl šios tragedijos.

O Maskvos skelbiamos Z.Žvanijos mirties versijos kelia vis daugiau minčių, kad šioje istorijoje klausimų kur kas daugiau nei atsakymų. Tuo labiau kad KGB specialistai yra dideli ne tik įvairių paslaptingų mirčių, bet ir dezinformacijos meistrai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija