Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Tėvynės mylėtojai savo darbus ir norus turi patikėti Dievui

Šiauliai. Vasario 16-ąją prisimename ir pagerbiame ne tik Lietuvos valstybingumo atkūrimo faktą. Prisimename ir žmones, kurie savo pasiaukojimu dovanojo šią šventę visiems. Prisimename maldas, sukalbėtas ir dar tebekalbamas už tėvynę.

Šiauliuose Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis. Jas Šiaulių Katedroje aukojo ir pamokslą sakė monsinjoras Kleopas Jakaitis. Valstybės gyventojus monsinjoras lygino su rūmų plytomis. Tik visoms plytoms esant kartu, pastatas yra tvirtas ir gražus. Net ir viena iškritusi plyta paliktų bjaurią skylę. Kad taip neatsitiktų, mokė tėvas Kleopas, reikia, kad tėvynės mylėtojai savo darbus, pasiryžimus, norus patikėtų Dievui ir Jame ieškotų stiprybės. „Tik su Dievo palaima galime svajoti apie gražią mūsų tėvynės ateitį“, - teigė monsinjoras.

Po šv.Mišių žmonės rinkosi Prisikėlimo aikštėje. Iškilmingai skambant „Tautiškai giesmei“, stiebu kilo trispalvė. Tautinės vėliavos pakėlimo ceremoniją vedė, poeziją skaitė Šiaulių dramos teatro aktorė Olita Dautartaitė. Į susirinkusiuosius kreipėsi Šiaulių meras Vytautas Juškus. Jis pasidžiaugė galimybe minėti šią sukaktį, kalbėjo apie miesto plėtros bei grąžinimo planus. Vicemeras Kazimieras Šavinis džiaugėsi garbingais miesto piliečiais, prisidėjusiais ir prisidedančiais prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo ir puoselėjimo. Kaip ištartų žodžių simbolį jis išvyniojo ką tik įteiktą tautinę vėliavą. Ją atnešusi ponia Martinaitienė sakė, kad ne duonos gabalėlį nešėsi per karą užantyje, bet šią brangenybę, kurią dabar dovanoja miestui. Po tokios gražios dovanos profesorius Vytenis Rimkus į publiką kreipėsi retoriniais klausimais. Jis kvietė susimąstyti apie šventės prasmę.

Lietuvos kūrėjų savanorių sąjunga Lietuvai nusipelniusius žmones apdovanojo Lietuvos kariuomenės kūrėjų sąjungos medaliais. Šiuo apdovanojimu buvo pagerbta ir Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos narė sesuo Regina Teresiūtė. „Ji visą savo gyvenimą paskyrė kovai dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės“, - teikdamas medalį kalbėjo Albertas Šapoka, dar pridurdamas, jog mažai yra jai prilygstančių žmonių.

Vėliavos pakėlimo ceremonijos dalyviai nuoširdžiai džiaugėsi moksleivių dovanėlėmis. Tėvo Benedikto Andruškos katalikiškos mokyklos pradinukai grojo skudučiais. Aktorei O.Dautartaitei vesti ceremoniją padėjo Janonio gimnazijos moksleivis Tomas, Didžvario gimnazijos kolektyvas „Šėltinis“ šokiu pagyvino dainą, kurioje teigiama, kad viską galima pasirinkti, išskyrus gimimo laiką ir tėvynę.

Po ceremonijos, pučiamųjų orkestro lydimi, šventės dalyviai žygiavo į laisvalaikio centrą, kur 13 val. vyko koncertas „Būkim vieningi ir linksmi“. Venclauskų namuose buvo atidarytas pirmojo Šiaulių miesto burmistro, advokato Kazimiero Vasiliausko paminklas. Miesto filharmonijoje vyko muzikos mokyklos moksleivių koncertas. Šventė baigėsi diskoteka.

Prisimindami monsinjoro K.Jakaičio žodžius, sakome, kad svarbiausia – būti kartu: tiek sunkiomis akimirkomis, tiek džiugios šventės dienomis, kaip kad plytos esti kartu sumūrytos į didingus valstybės rūmus.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija