Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nelikime abejingi melui, neteisybei, tautos žlugdymui

Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos kreipimasis į Lietuvos žmones, LKDP narius ir rėmėjus

Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija (LKDP), išlaikiusi pačius įvairiausius ir sunkiausius išbandymus, tęsia ir plečia savo politinę veiklą. Mes reiškiame rimtą susirūpinimą dabartine moraline, politine, ekonomine Lietuvos situacija. Įsiviešpatauja stambusis kapitalas, politinės valdžios viršūnėse ganėtinai daug susikompromitavusių pareigūnų, klesti korupcija ir nežabotas liberalizmas, valdžios viršūnėse jau visiškai nepaisoma krikščioniškosios moralės normų, siekiama tik savo asmeninės naudos, todėl vis didesnė kapitalo dalis atsiduria turtingųjų rankose, o vis didesni žmonių sluoksniai skursta. Tačiau mes drąsiai žvelgiame į dabarties problemas, matome ne tik praeitį, bet ir ateities perspektyvas.

Lietuvos Krikščioniškosios demokratijos partija ir toliau dės visas pastangas ir stiprins krikščioniškąją demokratiją, sieks aktyviai dalyvauti šalies politiniame gyvenime, spręs pačius įvairiausius klausimus – socialinius, ekonominius, politinius, vadovaudamasi krikščioniškosios ideologijos nuostatomis.

LKDP kelias nebuvo lengvas, nemanome, kad jis bus lengvas ir ateityje. Čia pravartu prisiminti svarbiausius LKDP pastarųjų metų veiklos momentus. Iš esmės po 1996 metų Seimo rinkimų LKDP laimėjo ne tik 16 Seimo mandatų, bet kartu „užprogramavo“ ir nesutarimus, kurie vėliau nulėmė tolesnę partijos perspektyvą. 1999 m. lapkričio 27 d. LKDP pirmininku buvo išrinktas akademikas Zigmas Zinkevičius. Atrodė, kad partijai atsiveria šviesios perspektyvos. Tačiau atsirado suinteresuotų asmenų, kad partijos veikla būtų paralyžiuota ir darė jie viską, kad ji dar labiau suskiltų ir taptų neveiksni šalies politiniame gyvenime. Akad. Z.Zinkevičius sutiko tapti partijos pirmininku tik todėl, kad siekė partijos vienybės. Tačiau laukiamos vienybės taip ir nepavyko pasiekti. Kaip tuo metu skelbė Lietuvos žiniasklaida, Lietuvos krikščionių demokratų partijoje išryškėjo opozicija partijos lyderiui Z.Zinkevičiui. Tačiau tai tebuvo dar vienas mėginimas susilpninti ir sužlugdyti LKDP. Netrukus prasidėjo ir vadinamasis „Bobelio fenomenas“. Kaip rašė prof. O.Voverienė, žiniasklaida išpūtė didžiulį muilo burbulą apie K.Bobelio fenomeną, jo didžiausius reitingus, neva darančius jį populiariausiu Lietuvos žmogumi. Nesigilinant į detales, pravartu priminti, jog LKDP griovėjai darė viską, kad K.Bobelis taptų LKDP pirmininku.

Opozicionieriai siekė, kad LKDP ir KDS susijungtų. Tuomet besipriešinančių šioms jungtuvėms buvo mažuma, niekas nepaisė sveikos logikos, buvo veikiama darant pačius grubiausius pažeidimus organizuojant jungiamąją konferenciją. Iki šiol po svarbiais dokumentais buvusio LKDP pirmininko Z.Zinkevičiaus parašų nėra. Bet tuomet nebuvo paisoma net elementaraus teisingumo. LKDP ir KDS jungtuvės įvyko 2001 m. gegužės 12 d. Vilniuje. Nemaža dalis LKDP delegatų, negalėdami sutikti su akivaizdžiu partijos žlugdymu, paliko salę ir konferencijoje nedalyvavo. Tai buvo esminis lūžis LKDP istorijoje. Atrodė, kad LKDP nustojo egzistuoti. Juolab kad 2001 m. liepos 4 d. įsakymu tuometinis teisingumo ministras Gintautas Bartkus perregistravo LKDP kaip politinę partiją Lietuvos krikščionys demokratai (LKD). Negalėdami toleruoti sąmoningo LKDP žlugdymo, susirinkome į Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nesusijungusios su Lietuvos krikščionių demokratų sąjunga, neeilinę konferenciją Plungėje 2001 metų birželio 30 d. LKDP konferencija, įvertinusi susidariusią situaciją partijoje ir atsižvelgusi į tai, kad dalis LKDP narių ir vadovų apsisprendė ir toliau likti LKDP nariais, nesijungiant su KDS, nutarė tęsti Lietuvos krikščionių demokratų partijos, kaip politinės organizacijos, veiklą ir savo veikloje vadovautis LKDP Statutu ir partijos programa.

Minėtas konferencijos nutarimas buvo įteiktas teisingumo ministrui G.Bartkui 2001 m. liepos11 d. Į tai nebuvo reaguota, kaip ir nebuvo reaguota į grubius pažeidimus perregistruojant LKDP. LKDP veikla buvo nutraukta. Neturėdami kitos išeities 2002 m. liepos 15 d. sušaukėme Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos steigėjų atstovų suvažiavimą. Buvome priversti iš dalies pakeisti partijos pavadinimą. Po ilgų susirašinėjimų su Teisingumo ministerija pagaliau 2003 m. sausio 28 d. ministerijoje buvo įregistruota Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija (LKDP). Ištikimų krikščioniškajai ideologijai, tiesai ir teisingumui partijos narių ir bendraminčių dėka LKDP išliko.

Laikotarpis po įregistravimo anaiptol nebuvo lengvas. Daug pastangų dėjo buvęs LKDP pirmininkas Ignacas Uždavinys, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, akad. Z.Zinkevičius ir daugelis kitų partijos narių. Dabar, praėjus keleriems metams po partijų jungtuvių, galutinai paaiškėjo, kad nesutikusieji vienytis su K.Bobelio KDS buvo teisūs. K.Bobelis liko ištikimas K.Prunskienės „valstiečiams“.

2004 m. gruodžio 11 d. Kaune vyko pirmasis LKDP neeilinis rinkiminis suvažiavimas. Buvo atnaujinta partijos vadovybė, valdymo struktūra, padarytos Statuto pataisos. Tai buvo neišvengiama atsižvelgiant į objektyvias aplinkybes, susiklosčiusias po LKDP įregistravimo. Pagrindinė LKDP neeilinio suvažiavimo sušaukimo priežastis buvo ta, kad partija iš esmės nedalyvavo šalies politiniame gyvenime, neišsakė savo nuomonės svarbiausiais šalies raidos klausimais ir, žinoma, nedalyvavo 2004 metų LR Seimo rinkimuose.

Nejaugi po visų sunkių išbandymų mes turime nuleisti rankas? Jokiu būdu ne. Todėl LKDP kreipiasi į jus, mieli Lietuvos žmonės, ir kviečia įsitraukti į LKDP gretas ir aktyviai dalyvauti šalies politiniame gyvenime. Mes negalime likti abejingi melui, neteisybei, moraliniam ir net ekonominiam tautos žlugdymui. Privalome tvirčiau laikytis bei priešintis neteisybei ir kovoti su blogiu. Tai visų Lietuvos krikščionių, visų geros valios žmonių pareiga. Vadovaudamiesi krikščioniškosios demokratijos ideologija, darykime viską dėl mūsų valstybės klestėjimo, neškime susivienijimo ir bendro darbo visų šalies žmonių gerovei viltį.

Jūs galite kreiptis į LKDP pirmininką (vincentas@osf.su.lt; tel.: 868795668), LKDP valdybos pirmininkę (raudziai@takas.lt; tel.: 844432986; adresas: S.Nėries g. 9, LT-87123 Telšiai), monsinjorą Alfonsą Svarinską (tel.: 852122828; adresas: Odminių g. 10-2, LT-01122 Vilnius).

Prof. dr. Vincentas LAMANAUSKAS,
LKDP pirmininkas

Angelė RAUDIENĖ,
LKDP Valdybos pirmininkė

Priimta LKDP Valdybos posėdyje 2005 02 12 Kaune

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija