Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Gėdingai gaivina grobikišką Molotovo-Ribentropo susitarimą

Vasario 24 dieną Bratislavoje įvyko JAV prezidento Dž.Bušo susitikimas su atstovais iš Vidurio bei Rytų Europos šalių, tarp kurių buvo ir Lietuvos atstovas - Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis. Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas trumpai asmeniškai kalbėjosi su Dž.Bušu. V.Landsbergis pasveikino JAV prezidentą su pasiekimais Artimuosiuose Rytuose ir paprašė padėti V.Putinui užbaigti kruviną karą Čečėnijoje laisvais rinkimais. Susitikime daug dėmesio buvo skirta Baltarusijos, Gruzijos bei Serbijos atstovams.


Lietuva turi progų stiprinti regiono lyderės pozicijas

Andrius KUBILIUS

Ukrainai Lietuvos pagalbos reikia Vakaruose

Vasario 19 dieną kartu su kolega Seimo nariu Juliumi Dautartu teko lankytis Kijeve, „Rucho“ suvažiavime. „Ruchas“ – tai lietuviškas Sąjūdis – yra viena svarbiausių dešiniųjų politinių jėgų ir viena svarbiausių Viktoro Juščenkos bloko „Mūsų Ukraina“ politinių dalių. Suvažiavimas svarstė ne tik pergalę prezidento rinkimuose, bet ir ateities veiklą, o ypač pasirengimą 2006 metų parlamento rinkimams. Mūsų sveikinimo kalba suvažiavime buvo sutikta ypač šiltai, matyt, jaučiant Ukrainos ir Lietuvos bendrumą. Pakankamai ilgai teko bendrauti su „Rucho“ vadovu ir dabartiniu Ukrainos užsienio reikalų ministru Borisu Tarasiuku. Kalbėjomės apie 2006 metais įvyksiančius Ukrainos parlamento rinkimus, apie partijų bendradarbiavimą ir apie tam tikras paraleles, kurios vyko Lietuvoje 1990-aisiais ir Ukrainoje 2004 metais: kaip po 1990-ųjų klostėsi politiniai įvykiai Lietuvoje, apie politinių partijų raidą ir kokias iš to galima daryti išvadas apie Ukrainos politiką.


Priešinsis euro įvedimo atidėjimui

Abejonės įvesti eurą gali reikšti norą turėti laisvas rankas prieš savivaldos rinkimus

Trečioji pastarųjų savaičių aktualija – ne dujos, nes valdančioji koalicija laikinai užgesino vidinius nesutarimus, bet žymiai didesnė, susijusi su valdančiosios koalicijos valstybiškumo ir vienybės išmėginimais. Turiu omenyje euro įvedimo klausimą. Iš Vyriausybės kabinetų ir koridorių pastarąją savaitę pasigirdo balsų, – Premjeras apie tai kalbėjo viešai, – kurie rodo, kad kažkas iš valdančiosios koalicijos partnerių abejoja, ar tikslinga nuo 2007 metų įsivesti eurą. Jeigu tokioms abejonėms būtų pritarta, tai reikštų, kad smulkiems politiniams tikslams būtų aukojamas svarbiausias artimiausio laikotarpio strateginis tikslas. Būtų aukojami visi iki šiol padaryti valstybės įsipareigojimai, tarp jų ir Europos Sąjungai visai neseniai pateiktoje Konvergencijos programoje.


Dėl vietos savivaldybių tarybų rinkimo
ir tiesiogiai renkamo mero statuso

LKDP Valdyba atidžiai išnagrinėjo pateiktą informaciją dėl savivaldybių tarybų rinkimų bei tiesiogiai renkamo mero statuso. Valdybos nuomone, tikslingiausias yra pirmasis savivaldybių tarybų rinkimų variantas – savivaldybių tarybų nariai renkami daugiamandatėse rinkimų apygardose, remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise, slaptu balsavimu tiesioginiuose rinkimuose pagal proporcinę rinkimų sistemą. Demokratinėje visuomenėje veikia politinių partijų institutas. Tai reiškia, kad politinės partijos prisiima visišką atsakomybę už savo veiklą Lietuvos valstybės labui. Mes manome, kad reikia daryti viską, kad politinės partijos Lietuvoje stiprėtų. Be to, mūsų nuomone, kandidatų reitingavimas yra netikslingas. Politinės partijos vadovybė turėtų prisiimti visišką atsakomybę už kandidatų į savivaldybės tarybas sąrašų sudarymą, kad jie būtų sudaryti laikantis demokratijos, sąžiningumo, kompetencijos principų.


Tėvynės sąjungos principinės nuostatos dėl tolesnės liustracijos eigos

Praėjus keturiolikai metų po KGB oficialaus pasitraukimo iš Lietuvos, liustracijos problema išlieka aktuali ir svarbi. Kaip rodo pastarojo meto įvykiai, liustracija labai prieštaringai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose komunistinį totalitarizmą išgyvenusiose valstybėse. Tėvynės sąjungos Prezidiumas, įvertinęs pastarojo dešimtmečio patirtį ir besiklostančią padėtį, siūlo:

1. Liustracijos procesą būtina peržiūrėti ir iš esmės koreguoti, neatidėliojant parengti reikalingas įstatymų pataisas.


Rumunijoje ir Lietuvoje liustracijos procesas vyksta panašiai

Vasario 22 dieną Seime vyko bendra Komunistinių nusikaltimų tyrimo grupės prie Rumunijos parlamento prezidento prof. Georgės Onišoru ir Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje vertinti komisijos pirmininko Emanuelio Zingerio bei šios komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko spaudos konferencija.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija