Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Gėdingai gaivina grobikišką Molotovo-Ribentropo susitarimą

Vasario 24 dieną Bratislavoje įvyko JAV prezidento Dž.Bušo susitikimas su atstovais iš Vidurio bei Rytų Europos šalių, tarp kurių buvo ir Lietuvos atstovas - Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis. Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas trumpai asmeniškai kalbėjosi su Dž.Bušu. V.Landsbergis pasveikino JAV prezidentą su pasiekimais Artimuosiuose Rytuose ir paprašė padėti V.Putinui užbaigti kruviną karą Čečėnijoje laisvais rinkimais. Susitikime daug dėmesio buvo skirta Baltarusijos, Gruzijos bei Serbijos atstovams.

V.Landsbergis, Lietuvos radijo laidos „Ryto garsai“ vedančiojo paprašytas, pakomentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasakymą dėl 1939 metais pasirašyto Molotovo-Ribentropo grobikišką pakto - Sovietų Sąjungos ir Rusijos susitarimo dėl Europos pasidalijimo:

„Sovietų Sąjunga buvo suinteresuota užgrobti Baltijos valstybes. Dabar tai pateikdamas kaip teigiamą dalyką, Rusijos prezidentas žengia didžiulį žingsnį atgal nuo Rusijos liaudies deputatų suvažiavimo, kuriame tie slaptieji protokolai ir visa sutartis buvo pasmerkti. Protokolai, suteikiantys Sovietų Sąjungai teises, Hitleriui sutinkant, į Baltijos valstybes, buvo paskelbti teisiškais niekiniais ir negaliojančiais nuo pasirašymo momento. Dabartinio Rusijos prezidento kalba apie juos, kaip apie kokią nors reikšmę turinčius popierius, yra tiesiog gėda“.

Į kitą laidos vedėjo klausimą: „Vakar dalyvavote tarptautinėje konferencijoje „Naujoji demokratijos paieška“, kurioje buvo iškelta mintis, jog būtų laikas Europos Sąjungai ir NATO reaguoti ir pasakyti savo poziciją dėl Rusijos spaudimo, daromo ES ir NATO narių atžvilgiu, konkrečiai, Lietuvos atžvilgiu. Ar reikėtų ES ir NATO reakcijos ir kokia ji turėtų būti“, V.Landsbergis atsakė: „Lietuvai pirmiausia reikia didesnio ir nuolatinio dėmesio, ypač Europos Sąjungos, jog neatrodytų, kad mūsų padėtis yra išspręsta, o mes apsaugoti, ir įvairūs Rusijos diplomatų išpuoliai yra nereikšmingi, į juos galima numoti ranka. Reikia, kad būtų matoma, jog tai reikšminga galų gale ne tik mums, bet ir pačiai Rusijai. Tai yra jos kokybė - kokia yra tos valdžios mąstysena. Ją stabdant, žinoma, būtų naudinga ir pačiai Rusijai keistis, tapti demokratiškesne, panašesne į Europą“.

Pagal Tėvynės sąjungos

Spaudos tarnybos pranešimą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija