Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tėvynės sąjungos principinės nuostatos dėl tolesnės liustracijos eigos

Praėjus keturiolikai metų po KGB oficialaus pasitraukimo iš Lietuvos, liustracijos problema išlieka aktuali ir svarbi. Kaip rodo pastarojo meto įvykiai, liustracija labai prieštaringai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose komunistinį totalitarizmą išgyvenusiose valstybėse. Tėvynės sąjungos Prezidiumas, įvertinęs pastarojo dešimtmečio patirtį ir besiklostančią padėtį, siūlo:

1. Liustracijos procesą būtina peržiūrėti ir iš esmės koreguoti, neatidėliojant parengti reikalingas įstatymų pataisas.

2. Esminiu liustracijos tikslu laikyti maksimalų viešumą, Ypatingojo archyvo atvėrimą, bendradarbiavusiųjų su KGB prisipažinimą ir jų lojalumą Lietuvos valstybei.

3. Turi būti nustatyta asmeninė teisinė (baudžiamoji, administracinė, ar civilinė) atsakomybė už KGB bendradarbių padarytus nusikaltimus Lietuvos žmonėms, t.y. pagrindiniu su okupaciniu režimu bendradarbiavusio asmens vertinimo kriterijumi turi būti padarytos žalos bei pasekmių įvertinimas.

4. Liustraciją vykdančios institucijos (komisija, VSD darbo grupė) turi būti suformuotos iš naujo ir kitais principais. Pagrindinė liustracijos institucija neturi būti vien tarpžinybinė, o ypač autoritetinga, profesionali, vadovaujama visuomenėje pasitikėjimą ir autoritetą turinčio žmogaus.

5. Liustracijos komisijai pagal įstatymą prisipažinusieji bendradarbiavę su KGB turi būti apsaugoti, tačiau paviešinami, kai siekia užimti tam tikras įstatymuose nustatytas pareigas.

6. Atnaujinti prisipažinimo galimybę (vieneriems metams) iki šiol nepasinaudojusiems šia įstatymo nuostata.

7. Esminis pasiūlymas :

- komisija, jei apie neprisipažinusįjį asmenį turi pakankamai medžiagos, pripažįsta jį bendradarbiavus su KGB;

- komisija, jei neturi pakankamai medžiagos bendradarbiavimo faktui įrodyti, tiesiog skelbia turimus archyvinius duomenis apie neprisipažinusius asmenis.

8. Peržiūrėti įstatymų nuostatas dėl bendradarbiavusiųjų su KGB veiklos apribojimo.

9. Liustracijos komisijai turi būti suteikti įgaliojimai per tam tikrą laiką (per vienerius metus) sudaryti sąlygas Ypatingajam archyvui visiškai atverti. Per tą laiką peržiūrimi visi Ypatingajame archyve turimi duomenys, papildomai sukaupti prisipažinusiųjų duomenys įslaptinami, neprisipažinusiųjų duomenys skelbiami. Siekiant išvengti klaidų, duomenų skelbimui turi būti ypač gerai pasirengta. Juos skelbti galima tik įgaliotiems specialistams parengus medžiagą ir atitinkamus apibendrinimus.

10. Išspręsti klausimą dėl privačiose rankose atsidūrusių KGB dokumentų. Priimti nuostatą, jog per tam tikrą laiką (pvz., per pusę metų) dokumentai turi būti grąžinti valstybei (panašiai buvo daroma su nelegaliai laikomais ginklais), o po nustatyto termino turi įsigalioti labai griežtos bausmės už jų laikymą ir ypač - už jų savavališką skelbimą.

11. Po vienerių metų skelbiama, kad liustracijos procesas iš esmės baigtas. Archyvai tampa atviri. Visi duomenys, išskyrus duomenis apie prisipažinusius asmenis, yra vieši ir laisvai prieinami tyrėjams, žiniasklaidai, visuomenei.

12. Pateikti reikalavimus Rusijai, kad išvežtos agentūrinės bylos būtų grąžintos Lietuvai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija