Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Rumunijoje ir Lietuvoje liustracijos procesas vyksta panašiai

Vasario 22 dieną Seime vyko bendra Komunistinių nusikaltimų tyrimo grupės prie Rumunijos parlamento prezidento prof. Georgės Onišoru ir Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje vertinti komisijos pirmininko Emanuelio Zingerio bei šios komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko spaudos konferencija.

Spaudos konferencijos dalyviai pranešė, kad pasirašyta Rumunijos komunistinių nusikaltimų tyrimo grupės ir Lietuvos tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje vertinti sutartis, kuria įsipareigojama dalytis patirtimi tiriant sovietinio ir nacių režimo įvykdytus nusikaltimus ir ieškant būdų, kaip įveikti KGB Lietuvoje ir „Securitate“ Rumunijoje palikimą.

Pirmą kartą Lietuvoje viešinti didelė Rumunijos specialistų delegacija susitiko su Liustracijos komisijos nariais, lankėsi KGB muziejuje, susitiko su politikais. Spaudos konferencijos dalyviai pareiškė įsitikinę, jog abiejose valstybėse problemos panašios ir kad bendra kalba rasta. Buvo tariamasi dėl rengiamos tarptautinės konferencijos, kuri turėtų vykti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje ir kuri svarstytų, kaip su komunistinio ir nacių režimo sukeltomis problemomis tvarkosi kitos Vidurio ir Rytų Europos šalys, kaip keičiasi visuomenė. Buvo prieita prie nuomonės, kad šių komisijų darbo rezultatai turi būti žinomi visuomenei.

Svečias prof. G.Onišoru papasakojo, kad jo vadovaujama Komunistinių nusikaltimų tyrimo grupė prie Rumunijos parlamento veikia penkeri metai ir pradėjo darbą praėjus dešimt metų po diktatoriaus N.Čeušesku režimo žlugimo. Lietuvos ir Rumunijos situacijos skirtumas toks, kad 1958 metas iš Rumunijos išėjo sovietinė kariuomenė ir nepaliko karinių bazių, kad ten KGB agentų nebuvo, o dalyvavusių vietinės represinės ir labai žiaurios struktūros „Securitate“ veikloje narių sąrašai, kurie niekur nebuvo išvežti ir yra gerai išlikę, jau paskelbti. Archyvai milžiniški, kaip buvo pareikšta – lentynų su bylomis esama net 25 kilometrai.

Rumunijos komunistinių nusikaltimų tyrimo grupė prieš rinkimus paviešina buvusių „Securitate“ agentų veiklą ir toliau žmonėms leidžiama dalyvauti rinkimuose. Prie bylų archyvuose gali prieiti tik nukentėjusieji.

Skirtingo lygio yra ir komunistinio bei nacių režimo nusikaltimų tyrimo organizacijų Lietuvoje ir Rumunijoje statusas – Rumunijoje tai yra vyriausybinė organizacija, o Lietuvoje – visuomeninė organizacija prie Prezidentūros.

Pagal Tėvynės sąjungos Spaudos tarnybos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija