Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paminėjo Prezidentą

Kaune pagerbtas vienas ryškiausių XX amžiaus Lietuvos valstybininkų Aleksandras Stulginskis

Prezidentas Valdas Adamkus
padėjo gėlių prie savo pirmtako
Aleksandro Stulginskio paminklo
prezidentūros kiemelyje Kaune
Ričardo Šaknio nuotrauka

Istorinė Kauno prezidentūra turi tapti visos tautos memorialiniu-pilietiniu centru, o ne dar vienu valdžios bastionu, pareiškė prezidentas Valdas Adamkus Kauno prezidentūroje minint vieno iškiliausių valstybininkų, Steigiamojo Seimo pirmininko, prezidento Aleksandro Stulginskio 120-ąsias gimimo metines.

„Būtent šiandien ir būtent šiuose rūmuose mes turime pripažinti, kad būdami Vasario 16-osios vaikais iki šiolei per mažai pagarbos atidavėme svarbiems atgimstančios Tėvynės simboliams, kokiais neabejotinai yra Prisikėlimo bažnyčia, istoriniai Seimo ir Prezidento rūmai. Kodėl taip atsitiko, tikriausiai dar aiškinsis ateities istorikai“, - kalbėjo šalies vadovas apie Kaune esančius istorinius paminklus. Pasak V.Adamkaus, negana apie istorinę prezidentūrą galvoti kaip apie tradicinį muziejų, bet reikia ieškoti naujų gyvosios atminties gajumo formų. Prezidento nuomone, šią istorinę erdvę reikia paversti atvira, judria, mėgstama pilietinių sambūrių vieta. Kaip ir A. Stulginskis, čia galėtų būti pagerbiami kiti iškilūs piliečiai, vykti knygų pristatymai ir parodos, sakė šalies vadovas.

Kaune, minint A. Stulginskio gimimo jubiliejų, prezidentas V.Adamkus, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo nariai, miesto savivaldybės ir kitų organizacijų atstovai šeštadienį Panemunės kapinėse aplankė Steigiamojo Seimo pirmininko ir tarpukario Prezidento kapą, padėjo gėlių prie A. Stulginskio paminklo prezidentūros kiemelyje, apžiūrėjo šį valstybininką menančią ekspoziciją Prezidento rūmuose.

Maironio gimnazijoje, kurios pastatas anuomet tarnavo Seimui, šalies vadovas bei parlamento pirmininkas susitiko su gimnazistais. Moksleiviai tų pačių sienų apsuptyje suvaidino Steigiamojo Seimo posėdį. V.Adamkus palinkėjo gimnazistams paskleisti po visą šalį idealizmą, kurio jis šiandien pasigenda. „Skaudu žiūrėti į tam tikrų vertybių pamynimą, kada kalbame apie įsipareigojimus valstybei ir Lietuvos žmonėms“, - kalbėjo Prezidentas.

A.Paulauskas sakė, jog svarbiausias šiandieninis valstybės žmonių uždavinys - sugrąžinti į Lietuvą ją palikusius jaunus, gabius žmones, sudaryti jiems sąlygas namuose kurti. Seimo Pirmininkas pateikė A. Stulginskio pavyzdį, kuris, netekęs visų postų, nepradėjo aimanuoti, nevaikščiojo prašydamas darbo, bet grįžo prie žemės darbų ir valdė savo ūkį.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija