Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Vienas ryškiausių valstybininkų

Lietuvos krikščionių demokratų partijos veikėjui A.Stulginskiui – 120

Aleksandras Stulginskis –
Lietuvos prezidentas

Aleksandras Stulginskis yra vienas ryškiausių XX amžiaus Lietuvos valstybininkų: Lietuvos tarybos narys, Vasario 16–osios Akto signataras, Steigiamojo Seimo pirmininkas, valstybės prezidentas, LKDP pirmininkas. Anot prelato M. Krupavičiaus, A.Stulginskiui vadovaujant nutiestas kelias į Lietuvos ateitį, duota jos gyvenimui linkmė; tos tvarkos pagrindas – demokratija, lietuvybė, socialinis teisingumas ir demokratiška tolerancija.

A.Stulginskio prezidentavimo metai (1920-1926) - tai atkurtos Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimas, daugelio sričių suirutės įveikimas, Lietuvos tarptautinis pripažinimas. Jo vadovaujamas Steigiamasis Seimas, kuriame daugumą turėjo krikščionių demokratų blokas, pradeda parlamentinės valstybės raidos kelią. Išrinktas pirmininku A.Stulginskis tiksliai savo kalboje formuluos politikos kryptį: „Pilietinių teisių ir pareigų pamatus padės mūsų valstybės Konstitucija. Ji turės būt perdėm demokratinga, kaip ir visas mūsų   kraštas, jame šeimininkaus pati tauta per renkamuosius atstovus. Lietuva turės būti savo valstybės forma demokratinė respublika“. Jis akcentuos ir įstatymų viršenybę valdžios struktūrose: „nesivaduotų savo valia, bet griežtai laikytųsi nustatytų teisės normų“. Po 1926 metų perversmo A. Stulginskis išrenkamas Seimo pirmininku, tikėdamasis, kad demokratinė parlamentarizmo tradicija bus tęsiama, įsitraukia į jo veiklą. Negailestingai kritikuoja A.Smetonos politiką, kai pastarasis paleidžia Seimą, ir, matydamas, kad grubiai pažeidžiami demokratijos principai,  pasitraukia iš politinės veiklos, nepataikauja naujajai valdžiai, nors jam buvo siūloma ir solidi diplomatinė tarnyba. A.Stulginskis yra ir šiandien sektinas pavyzdys, kaip politikoje reikia neparduoti moralinių  vertybių, garbės ir sąžinės.

  A.Stulginskiui vadovaujant valstybei, priimta Konstitucija, atkurta ekonomika, pradėta vykdyti žemės reforma, įvestas litas, atstatyta transporto infrastruktūra, įsteigta Ligonių kasa, sutvarkytas socialinis draudimas, teismai, policija. Anot paties prezidento, nei žemė, nei pramonės ūkis negali apsieiti be tinkamų švietimo įstaigų, mokslas turi būti prieinamas ne tik didžiūnų rūmams, bet ir kaimų lūšnoms. Todėl ypatingas dėmesys buvo skiriamas įvairaus lygio švietimo įstaigų tinklui Lietuvoje plėtoti: kuriamos pradžios, vidurinės, aukštesniosios, žemės ūkio, aukštosios mokyklos, mokytojų seminarijos. K.Grinius, perimdamas iš A.Stulginskio prezidento pareigas, pripažins: „Lietuvos garbė yra pakelta viso pasaulio akyse“.

  A.Stulginskio gyvenimo kelias – XX amžiaus Lietuvos  dramatiško likimo atspindys. Užėjus sovietų okupantams, grubia jėga nutraukiamas laisvos Lietuvos vystymosi kelias. A.Stulginskis su žmona 1940 metų birželį ištremiamas į Sibirą. Tik 1956-aisiais jam leista grįžti į tėvynę. Skausme, varge ir nelaisvėje A.Stulginskis lieka su savo Lietuva ir žmonėmis.

  A.Stulginskis – pirmasis konstitucinis Lietuvos prezidentas, aktyvus ir nuoseklus nepriklausomybininkas, kovotojas už Lietuvos žemių vientisumą, LKDP veikėjas, Ūkininkų sąjungos vadovas, Skautų brolijos globėjas, ateitininkų Vytautų klubo garbės narys, ūkininkas, publicistas. Tai vienas iš Lietuvos politikos klasikos etalonų, savo gyvenimą pašventęs žmogui, tautai ir valstybei.

Valentinas STUNDYS,
LKD pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija