Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Gavėnia padeda geriau suprasti kančios prasmę

Popiežius sekmadienį
mojavo ir laimino
tikinčiuosius
iš dešimtajame
A.Džemelio ligoninės
aukšte esančios palatos

Pirmą kartą per savo 27-erių metų pontifikato laikotarpį popiežius Jonas Paulius II dėl ligos negalėjo vadovauti sekmadienio vidudienio maldai, nors oficialūs pareiškimai apie jo gerėjančią savijautą po vasario 24-osios vakarą atliktos tracheotomijos operacijos ir nuteikia optimistiškai. Pooperacinis Popiežiaus gydymas apskritai vyksta pagal normą, tačiau gydytojų nurodymu jis negalės kalbėti kelias dienas. Norėdamas išsklaidyti pernelyg didelį susirūpinimą jo sveikatos būkle, sekmadienį, vasario 27 dieną, Šventasis Tėvas trumpam pasirodė Augustino Džemelio klinikos lange ir palaimino susirinkusiuosius. Popiežius mojavo iš dešimtajame A.Džemelio ligoninės aukšte esančios palatos, vėliau jo padėjėjai nuvežė Šventąjį Tėvą nuo lango. Prie ligoninės susirinkusiems žmonėms jis pasirodė vos dvi minutes.

O į Šv. Petro aikštę susirinkusiems maldininkams „Viešpaties Angelo“ maldai vadovavo arkivyskupas Leonardas Sandris, kuris perskaitė Popiežiaus kalbą, sukalbėjo Vidudienio maldą ir Popiežiaus vardu suteikė apaštališkąjį palaiminimą. Kreipdamasis į tikinčiuosius nuo Šv. Petro bazilikos laiptų, arkivyskupas L.Sandris priminė visiems, kad Šventasis Tėvas seka šį maldos susitikimą ir vienijasi savo malda su Šv. Petro aikštėje susirinkusiais, aukodamas savo ligos skausmus už visą pasaulį. Popiežiaus Jono Pauliaus II žodyje, kurį arkivyskupas L.Sandris ir perskaitė po trumpos įžangos, tarp kita ko buvo sakoma: „Brangūs broliai ir seserys, dar kartą kreipiuosi į jus iš Džemelio klinikos. Dėkoju jums ir dvasia jaučiu jūsų artumą. Prašau jūsų ir toliau savo malda lydėti mane“.

Primindamas apie Gavėnios liturginį laikotarpį, Popiežius norėjo pabrėžti, kad Gavėnia padeda geriau suprasti kančios prasmę, o kančia vienaip ar kitaip visus mus paliečia. „Žvelgdami į Kristų ir sekdami Juo su kantriu pasitikėjimu suprantame, jog kiekviena žmogiškojo skausmo forma savyje talpina dieviškąjį išganymo ir džiaugsmo pažadą. Trokštu, kad ši viltinga ir paguodžianti žinia pasiektų visus, ypač tuos, kurie išgyvena sunkumus, kurie kenčia dvasia ir kūnu, – sakoma Jono Pauliaus II žodyje prieš vidudienio maldą, kurį skaitė arkivyskupas L.Sandris. – Marijai, Bažnyčios Motinai, vėl pavedu save: Totus tuus – visas tavo! Tegu ji mums padeda visada gyvenime vykdyti šventą Dievo valią“.

Šv. Petro aikštėje šį sekmadienį buvo kaip niekad gausu žurnalistų, fotografų ir teleoperatorių. Daugelis stengėsi pakalbinti maldininkus, kurie kalbėjo, kad labai trūksta Šventojo Tėvo, kad meldžiasi už jį ir linki jam kuo greičiau pasveikti.

* * *

Vasario 26 dieną apie popiežiaus Jono Pauliaus II sveikatos būklę Vatikano radijo bendradarbiams kalbėjo kardinolas Chulijanas Eransas, kuris rytą lankėsi Popiežiaus palatoje A.Džemelio ligoninėje. „Šventojo Tėvo savijauta yra labai gera. Popiežius jaučia nuolatinę Švč. Mergelės Marijos globą“, – kalbėjo kardinolas. Penktadienį Šventąjį Tėvą ligoninėje aplankęs Šeimų Tarybos pirmininkas, kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas irgi sakė, kad Popiežiaus pooperacinė sveikatos būklė gera.

Oficialiame Vatikano komunikate pranešta, jog, atsinaujinus gripo simptomams, vasario 24-osios rytą nuspręsta Joną Paulių II paguldyti į ligoninę naujam sveikatos patikrinimui ir papildomiems tyrimams. Vatikano spaudos centro direktorius Choakinas Navaras Valsas teigė, jog Popiežiui nuo trečiadienio, vasario 23-iosios popietės vėl pradėjo reikštis požymiai tos pačios ligos, kuria sirgo šio mėnesio pradžioje. Dėl šios priežasties Popiežius buvo vėl paguldytas į Romos kliniką.

Pirmadienį pranešta, kad popiežius Jonas Paulius II sėkmingai gyja po praėjusią savaitę atliktos trachėjos operacijos. Šiuo metu vykdoma Pontifiko fizinė reabilitacija, kurios metu jam padedama kvėpuoti ir kalbėti. Pooperacinio laikotarpio komplikacijų išvengta, o Jonas Paulius II vėl pradėjo reguliariai valgyti.

Kitas pranešimas spaudai apie Popiežiaus sveikatą bus paskelbtas kovo 3 dieną.

Pagal VR, Reuters-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija