Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tapyboje – bažnytėlių Lietuva

Tapytojas Valdas Gurskis

Iš Utenos kilęs dailininkas Valdas Gurskis visą gyvenimą kuria tapybos darbų ciklą, pavadintą „Bažnytėlių Lietuva“. Žiemos speigais nubalintuose Zarasuose atidaryta jo paroda, kurioje pristatoma apie dvidešimt paveikslų, vaizduojančių įvairias Lietuvos bažnyčias. Tarp jų ir trys darbai, nutapyti vasarą Zarasuose vykusio dailininkų plenero metu – tai Zarasų, Imbrado ir Antazavės bažnyčios.

„Ciklą pradėjau kurti 1967 metais, o patys naujausi paveikslai nutapyti šią vasarą. Dauguma mano paveikslų sukurta Žemaitijoje. Ši „Bažnytėlių Lietuvos“ paroda jau šeštoji. Parodos vyko Vilniaus „Arkos“ galerijoje, Klaipėdos parodų rūmuose, Utenos kraštotyros muziejuje, Vilniaus šv.Juozapo kunigų seminarijoje ir Dusetų dailės galerijoje“, - pasakojo dailininkas V.Gurskis.

Pirmąjį „Bažnytėlių Lietuvos“ paveikslą dailininkas nutapė beveik prieš keturiasdešimt metų. Kasmet darbų vis daugėjo, ir V.Gurskis rinko juos, kol paveikslų, vaizduojančių įvairių Lietuvos vietovių bažnyčias, susikaupė apie šešias dešimtis. Tokiai gausybei tapybos darbų eksponuoti reikia erdvės, todėl dailininkas kiekvienai parodai parenka vis kitus paveikslus. Jeigu pasitaikytų galimybė, jis mielai surengtų didelę parodą, kurioje savo talento gerbėjams parodytų visus per keturis dešimtmečius sukurtus ciklo paveikslus.

Dailininko V.Gurskio teigimu, ateityje paveikslų bus dar daugiau, nes dabar jis tapo vieną Vilniaus bažnyčią. „Utenos bažnyčios iki šiol nenutapiau. Ji dar laukia savo eilės. Kupiškio ir Rokiškio bažnyčios buvo pirmosios Aukštaitijos bažnyčios, kurias perkėliau į savo paveikslus. Paskui nutapiau Duokiškio, pernai – Kuktiškių bažnyčias, – pasakojo dailininkas. – Anksčiau tapiau tik Žemaitiją – Kalnalį, Darbėnus, Gintališkę“.

Parodos moto menininkas pasirinko šviesaus atminimo kardinolo Vincento Sladkevičiaus žodžius, kad dvasingumo užtenka ir mažose bažnytėlėse.

Rūta JONUŠKIENĖ

Zarasai

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija