Atnaujintas 2005 kovo 9 d.
Nr.19
(1320)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prezidentas gegužės 9-ąją minės Lietuvoje, su savo tauta

Prezidentas Valdas Adamkus
gegužės 9-ąją nevyks į Maskvą
ir tą dieną minės Lietuvoje
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį paskelbė nevyksiąs į pergalės prieš nacius 60-mečio minėjimo iškilmes Maskvoje gegužės 9-ąją. Apie šį savo sprendimą V. Adamkus pirmadienį informavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, perdavęs laišką su atsakymu Rusijos ambasadoriui Lietuvoje Borisui Cepovui. Lietuvos vadovas pareiškė gegužės 9-ąją liksiąs su savo tauta ir Lietuvoje minėsiąs pergalės prieš nacius dieną.

„Gerai suvokdamas šią skaudžią istorinę Tautos patirtį ir įvertinęs visuomenėje vykusias diskusijas, nusprendžiau gegužės 9-ąją likti Lietuvoje, su savo tauta. Čia, Lietuvoje, deramai pagerbsime karo didvyrius, nulenksime galvas atmindami visus žuvusiuosius. O aiškintis, kur teisingiau paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, daugiau nebeturėtume“, – pirmadienį sakė V. Adamkus. Jis teigė nuoširdžiai padėkojęs Rusijos prezidentui V. Putinui už šį kvietimą.

„Antihitlerinės koalicijos pergalė prieš fašizmą yra svarbi Europai ir visam pasauliui. Šios pergalės 60-metį minės visos tautos, patyrusios Antrojo pasaulinio karo siaubą ir netektis. Ypač didelę kainą už šią pergalę sumokėjo rusų tauta, baltarusiai, ukrainiečiai, žydai, kitos Europos tautos, tarp jų, žinoma, ir Lietuva“, – kalbėjo V.Adamkus.

Lietuvos vadovas teigė būtent dėl to ypač gerai suprantąs visų jausmus, kartu ir tai, jog prabėgę metai neišdildys šių netekčių.

V.Adamkaus žodžiais tariant, Antrasis pasaulinis karas Lietuvoje paliko itin gilias žaizdas.

„Okupacijos, tremtys ir įkalinimai, baisi holokausto tragedija, koncentracijos stovyklos, priverstinė emigracija – tai skaudžiausias totalitarinių režimų smūgis lietuvių tautai. Daugiau kaip 350 tūkstančių žmonių, o tai – dešimtadalis Lietuvos, buvo įkalinta, išvežta į gulago lagerius ar nužudyta Lietuvoje. Šie nusikaltimai mūsų krašte vyko ir jau oficialiai pasibaigus žiauriausiam žmonijos istorijoje karui. Lietuvos vardas penkiasdešimt metų buvo ištrintas iš Europos žemėlapio. Turbūt nerasime Lietuvoje šeimos, kuri būtų išvengusi netekčių ar sukrėtimų“, – sakė V. Adamkus.

Lietuvos Prezidentas čia pat išreiškė viltį, jog Rusijos žmonės supras šį jo sprendimą ir „mes kartu kursime taikios ir atviros Europos ateitį“.

Beje, Lietuvos vadovas pirmadienį telefonu kalbėjosi su Estijos prezidentu Arnoldu Riuiteliu netrukus po to, kai abu prezidentai paskelbė nevyksiantys į pergalės prieš nacius 60-mečio minėjimą gegužės 9-ąją. „Abu prezidentai pasveikino vienas kitą, kad priėmė bendrą sprendimą, kaip ir buvo derinta. Pasiklausė vieni kitų, kokia yra reakcija spaudoje, visuomenėje, kokia yra aplinka. Lietuvos ir Estijos vadovai yra įsitikinę, kad jie priėmė teisingą sprendimą“, – pirmadienį sakė Prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Edminas Bagdonas.

V.Adamkaus apsisprendimą nevykti į Maskvą nulėmė neseniai Rusijos prezidento V.Putino pareikštas Ribentropo-Molotovo pakto, lėmusio Baltijos valstybių sovietinę okupaciją, vertinimas, taip pat itin griežta Rusijos reakcija į Latvijos prezidentės Vairos Vykės-Freibergos išreikštą poziciją dėl sovietinės Baltijos valstybių okupacijos.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija