Atnaujintas 2005 kovo 16 d.
Nr.21
(1322)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Verslininkai renka vietą
Kauno sporto rūmams

Regimantas PILKAUSKAS,

kraštovaizdžio architektas

ANBO skrydis virš Kauno
1932 metais. Po lėktuvo
sparnais – Nemuno sala,
kurioje planuojama
statyti sporto rūmus

Miestų planavimas yra sudėtinga visuomenės veiklos sritis. Joje dalyvauja įvairių sričių specialistai: architektai, inžinieriai, ekonomistai, gamtininkai, savo nuomonę pareiškia visuomenė, o planus priima ir tvirtina politikai. Miestų planais domisi ne tik žemės savininkai ir naudotojai, bet labiausiai investuotojai, kurie nori žemės įsigyti. Daug verslininkų siekia pasilengvinti savo verslo sąlygas, todėl stengiasi tapti politikais: Seimo nariais, savivaldybių tarybų nariais, merais, premjerais ir pan. Šie postai padidina galimybes iš esmės daryti įtaką miestų planavimui, po to vieniems arba su partneriais užvaldyti vertingiausius miesto žemės sklypus.


Tai būna tik kartą gyvenime...

Marija MACIJAUSKIENĖ

Matas Jonas Slančiauskas

Kuo daugiau gilinuosi į mūsų, pasaulinės kultūros, kad ir į pasaulio istoriją, vis daugiau regiu netikėtų sutapimų.

Kai 1930-ųjų kovo 11-ąją gimiau, ta diena buvo pati didžiausia šventė tik mano tėvams. Paskui tekėjo gyvenimas, kupinas įvairių įvykių ir vienokių ar kitokių lemties pokštų ir Viešpaties pamokymų. Pagaliau atėjo Vilniaus universitete diplominių darbų temų pasirinkimo metas, ir aš „čiupau“ iki tol mums, lituanistams, negirdėtą asmenybę – M.Slančiauską. Tuo laiku negalėjau pasakyti, ar jis buvo Mykolas, Motiejus ar Matas. Vienas M.Slančiauskas XIX a. antroje pusėje gyveno Pietų Lietuvoje, o kitas, – kaip paaiškėjo vėliau, – Matas Jonas Slančiauskas – Šiaurės Lietuvoje. Dabar jo pavardę rasite gražiai išgraviruotą knygnešių sienelėje, kuri yra Kaune, Karo muziejaus sodelyje, drauge su kitų labiausiai nusipelniusių Lietuvai knygnešių pavardėmis.


Apie Ispaniją – senelių namuose

Savanorė iš Ispanijos
Irenė Gonzalez
Sanso Panemunės
senelių namuose

Pažymint Tarptautinę gidų dieną, vasario 21-ąją Panemunės senelių namuose besidarbuojanti savanorė iš Ispanijos Irenė Gonzalez Sanso suorganizavo nuotaikingą renginį „Pakeliaukime po Ispaniją“.

Renginys prasidėjo pažintiniu videofilmu „Ispanija“. Nuo praeitų metų rugsėjo šiuose senelių namuose talkinanti savanorė lietuviškai pramoko kalbėti jau po poros mėnesių. Vis dėlto jai komentuojant šį filmą talkino vertėja – šių namų dienos skyriaus lankytoja Ana Dobrovolskienė, kuri, pasak direktorės Aldonos Krinickienės. yra gimusi ir 28 metus gyvenusi Brazilijoje, kol 1956-aisiais su tėvais sugrįžo į jų gimtąjį Kauną.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija