Atnaujintas 2005 kovo 18 d.
Nr.22
(1323)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

... Kad liepsnotų!

Kunigo kankinio Alfonso LIPNIŪNO 100-mečio jubiliejui

Vyskupas Jonas Kauneckas

Kun. A. Lipniūną drąsiai galima vadinti pirmuoju XX amžiaus kovotoju - disidentu. Jau prieškarinėje Lietuvoje, uždraudus Ateitininkų organizaciją, jis kovojo už organizacijų ir tikėjimo skleidimo laisvę. Nepaisydamas policijos įspėjimų ir baudų, būrė jaunimą, sakė ugningus pamokslus. Kun. A.Lipniūnas ypač pasižymėjo pirmojoje sovietų bei nacių okupacijose. Savo ugningu žodžiu Vilniuje jis taip paveikė Lietuvos visuomenę, kad lietuvių tauta, vienintelė iš okupuotų tautų, neturėjo esesininkų dalinio. Todėl kun. A. Lipniūnui ir teko Štuthofo kankinio dalia.

Kovo 12 dieną sukako 100 metų nuo jo gimimo, o kovo 28-ąją – 60 metų nuo jo mirties.


„Lietuvos jaunimo niekas nenupirko nei už tabaką, nei už degtinę“

Bronius VERTELKA

Kun. Alfonsas Lipniūnas

Kun. Alfonso Lipniūno 100-asis gimtadienis Panevėžyje buvo paminėtas kovo 9-ąją. Nusilenkti iškiliam Lietuvos sūnui prie jo kapo Kristaus Karaliaus Katedros šventoriuje ėjo būriais. Pagerbė kunigą - Štuthofo koncentracijos stovyklos kankinį.

Katedroje aukojamas kun. A. Lipniūno 100-mečiui skirtas šv.Mišias koncelebravo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, iš Kauno atvykęs vyskupas emeritas Juozas Preikšas, vyskupijos generalinis vikaras dr. kun. Robertas Pukenis, gausus būrys vyskupijos kunigų. Katedroje vykusias šv. Mišias transliavo „Marijos radijas“. Per radiją jas galėjo girdėti maždaug pusė Lietuvos žmonių - Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių kraštų gyventojai. Pamokslą sakęs vysk. J. Kauneckas kun. A. Lipniūną pavadino šventu žmogumi, atidavusiu savo gyvybę už lietuvių tautą. Netgi būdamas Štuthofo koncentracijos stovyklos kankiniu, jis paskutiniu duonos kąsniu dalijosi su kitais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija