Atnaujintas 2005 kovo 23 d.
Nr.23
(1324)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Katalikiška savipagalbos struktūra žmonėms su priklausomybėmis

Iš kairės: kun. Robertas
Grigas, Jozefas Volkingas,
Haincas Jozefas Jansenas,
Kastantas Lukėnas,
kun. Jozefas Honkompas,
M. Eneking

Lietuvos „Caritas“, Oldenburgo (Vokietija) „Caritas“ ir Kryžiaus sąjungos atstovai (Vokietija) kartu svarstė katalikų savipagalbos grupių atsiradimo galimybes Lietuvoje.

Lietuvos „Caritas“ paprašė Oldenburgo „Caritas“ ir Kryžiaus sąjungą būti pagalbos partneriais, kuriant projekto „Pagalba priklausomybėmis sergantiems žmonėms“ koncepciją. Alkoholizmo problema Lietuvoje tampa vis labiau aktuali, ji kelia Bažnyčios ir visuomenės susirūpinimą.

Projektą numatoma vykdyti dvejus metus. Projekto ašis – parengti vadovus, kurie dirbs visuomeniniais pagrindais ir gebės inicijuoti savipagalbos grupių kūrimąsi. Mokymų metu būsimieji vadovai (multiplikatoriai) įgis socialinių, medicininių, psichologinių bei teisinių žinių, taip pat praktinių įgūdžių, kaip įtraukti žmones su priklausomybėmis ir jų artimuosius į savipagalbos grupes. Dėstytojų komandą sudarys specialistai iš Vokietijos ir Lietuvos. Po mokymo kurso planuojama parengti vadovėlį, kuris bus teorinė pagalba dirbant su priklausomybėmis.

Konferencijoje, be projekto partnerių, dalyvavo 26 žmonės iš Kaišiadorių, Vilkaviškio, Panevėžio vyskupijų „Caritas“ bei įvairių kitų institucijų.

Jozefas Volkingas (Oldenburgo „Caritas“) apžvelgė Vokietijos priklausomybių ligų istoriją ir statistiką. Pristatymo metu jis pateikė tokias išvadas: a) pagalba priklausomybių ligoniams yra visai visuomenei tenkanti užduotis; b) priklausomybių ligonių pagalbos pagrindas yra savipagalbos struktūros; c) labai svarbus medicininis gydymasis; d) priklausomybių prevencijos plėtojimas mokyklose ir įmonėse.

Haincas Jozefas Jansenas (Kryžiaus sąjunga) pristatė Vokietijos Kryžiaus sąjungą ir jos darbą. Šiandien ši sąjunga yra didžiausia Vokietijoje katalikiška savipagalbos draugija, vienijanti priklausomybių turinčius asmenis ir jų šeimos narius. Kryžiaus sąjunga veikia nebiurokratiškai ir žmogiškai, yra atvira visiems žmonėms. Visoje Vokietijoje kiekvieną savaitę apie 30 tūkstančių priklausomybes turinčių vyrų bei moterų arba šeimų narių buriasi į apie 1600 grupių.

Kunigas Jozefas Honkompas papasakojo savo istoriją. Jis atvirai kalbėjo apie savo priklausomybę alkoholiui, nors jau aštuoniolika metų yra abstinentas. Vokietijoje vyskupai ir tikintieji vieningai mano, kad alkoholizmo temą reikia nagrinėti. Prelegentas teigė, kad Vokietijoje kunigai yra viena iš grupių, kurios turi padidintą priklausomybių riziką. Jei alkoholizmas pripažįstamas kaip liga, tai apie jį galima ir reikia kalbėti. Kunigas Josefas su dėkingumu prisimena savo vyskupą, kuris pastūmėjo jį gydytis, vadinasi, pripažinti savo problemą ir bandyti ją įveikti. Jis dėkingas savo parapijai, kuri jį labai draugiškai ir palankiai sutiko po gydymosi ir padėjo jam atlikti savo pareigas palaikymu ir maldomis.

Konferencijos pabaigoje Lietuvos „Caritas“ generalinis direktorius kun. R. Grigas ir J.Volkingas pristatė projekto idėją, kuri buvo gilinama antrąją konferencijos dieną.

Sausio 23 dieną didesnė dalyvių dalis dalyvavo projekto koncepcijos pristatyme ir vystyme. Manome, kad toks didelis dalyvių susidomėjimas yra pirmosios dienos pokalbio ir diskusijų apie projektą rezultatas.

Konferencijos dalyviai palankiai vertino Lietuvos „Caritas“ pastangas išplėsti jau egzistuojančias priklausomybių pagalbos struktūras ir teigė, jog tokiai aktualiai problemai reikia daugiau alternatyvių sprendimo būdų.

Janina Kukauskienė,
Zilke Liudekė

Zilkės Liudekės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija