Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Maldingai praleido Gavėnią

Pradedamas penktadienio
vakaro Kryžiaus kelias,
kurį veda klebonas
dekanas kun. Stasys Toleikis

Šilalės parapijos Šeimos
centre giedami
„Kalvarijos kalnai“

Šilalė. Prieš prasidedant Gavėniai, Šilalės parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis savo parapijos tikintiesiems sakė: „Ši Gavėnia nepaprasta, nes ji yra susieta su popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbtais Eucharistijos metais. Tad išnaudokime visą Gavėnios laiką rimčiai, susikaupimui ir Viešpaties Jėzaus Kristaus kančiai apmąstyti, kartu nulenkime galvas ir Švenčiausiajai Eucharistijai“. Klebonas pakvietė jaunimą, vaikus kuo aktyviau dalyvauti Gavėnios laikotarpio pamaldose.

Ir jaunimas neliko nuošalyje. Ypač daug vaikų ir jaunimo susirinkdavo bažnyčiose sekmadieniais. Labai uoliai šv. Mišiose dalyvavo tie vaikai, kurie rengiasi Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimo sakramentui. Po sekmadienio pamaldų į Šilalės šeimos centrą susirinkdavo apie 100-150 vaikų. Čia jie susitikdavo su Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios vikaru kun. Sigitu Valauskiu, kuris nuoširdžiai pasikalbėdavo su vaikais apie Gavėnios prasmę, Eucharistiją ir kt.

Kiekvieną penktadienio vakarą, po šv. Mišių, bažnyčioje buvo einamas Kryžiaus kelias. Jam vadovavo klebonas kun. S.Toleikis. Sekmadieniais prieš šv. Mišias buvo giedami „Graudūs verksmai“, po Sumos Šilalės parapijos Šeimos centre – „Kalvarijos kalnai“ įvairiomis intencijomis. Be to, sekmadieniais prieš Sumą, o paprastais vakarais – prieš vakarines pamaldas pagal galimybę buvo kalbamas rožinis arba mirusiųjų intencijomis einamas Kryžiaus kelias, kuriuos organizuodavo moterys – uoliosios bažnyčios lankytojos.

Likus porai savaičių iki šv. Velykų, į Šilalės Švč. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią buvo atvykęs Telšių vyskupas dr. Jonas Boruta, SJ, kuris susitiko su Šilalės dekanato kunigais ir aptarė visus Popiežiaus paskelbtų Eucharistijos metų reikalus, taip pat aukojo ir šv. Mišias Šilalės parapijos tikintiesiems.

Itin sukauptai praėjo trys rekolekcijų dienos Šilalėje. Jas vedė Šilalės dekanato Laukuvos parapijos klebonas kun. Pranas Bartasūnas, kuris aukojo šv. Mišias, pasakė keletą turiningų ir įtaigių pamokslų, klausė išpažinčių.

Be to, Šilalės parapijos kunigų pakviesti, parapijos tikintieji turėjo progą Kultūros centre pasižiūrėti garsųjį Melo Gibsono filmą „Kristaus kančia“. Ir nors šis filmas jau buvo demonstruotas Šilalėje, bet daugelis jį žiūrėjo ir antrą kartą. Ypač jaunimas.

Taigi rimtyje, susikaupime ir maldinguose apmąstymuose apie Kristaus kančią praėjo ši Gavėnia ne tik Šilalės parapijoje, bet ir visame dekanate. O tam paskatino šilališkis klebonas dekanas kun. S.Toleikis.

Antanas ŠTRIMAITIS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija