Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Buvusio KGB šefo įspėjimai

Vienas 1991 metų rugpjūčio pučo organizatorių Rusijoje KGB viršininkas Vladimiras Kriučkovas pastaruoju metu vis labiau reiškiasi Rusijos žiniasklaidoje. Jis tampa tarsi populiaria estrados žvaigžde, kviečiamas į televizijos laidas. Maskvoje kalbama, kad, atėjus į valdžią buvusiam V.Kriučkovo pavaldiniui prezidentui Vladimirui Putinui, KGB šefo žodis svarstant Kremliuje aktualiausius užsienio ir vidaus politikos klausimus yra toli gražu ne paskutinis.

Šiomis dienomis Rusijos dienraščio „Komsomolskaja pravda“ apžvalgininkui Maksimui Čižikovui jis davė interviu, kurį pats pavadino: „Viskas juda į naująjį „šaltąjį karą“.

 

Mūsų konfrontacija su JAV - kas tai: vis dar mitas ar jau realybė?

Palaipsniui viskas krypsta į naująjį „šaltąjį karą“. Jungtinės Valstijos mums labai nepatogus partneris, nes jos viską daro tiktai atsižveldamos vien į savo interesus. O kur dabar jų interesai Kaukaze, Vidurinėje Azijoje? Tai yra tuose regionuose, kurie dar visai neseniai buvo mūsų interesų zonoje. Štai Rusija vos pradėjo vystyti glaudesnius santykius su Turkija, kai Vašingtonas iškart ėmė nerimauti.

Kaipgi tada dėl bendros kovos su terorizmu? Jeigu amerikiečiai suras Basajevą, argi jie mums to nepraneš?

Kovoti su teroru galima tiktai bendromis pastangomis. Tačiau kyla klausimas: kodėl daugelis teroristų, pavyzdžiui, Zakajevas (Čečėnijos prezidento A.Maschadovo atstovas Vakaruose – P.K.), prabangiai gyvena Vakaruose? Jeigu Vašingtonas mums padėtų, tai, esu įsitikinęs, Basajevas jau seniai būtų sučiuptas.

Ar mes amerikiečiams padedame?

Manau, kad mes jiems būtinai praneštume, jeigu aptiktume, pavyzdžiui, Osamą bin Ladeną. Dargi sovietiniais laikais, kada mes buvome priešai, padėdavome amerikiečiams kovoti su terorizmu.

(Šis atsakymas skamba absoliučiai demagogiškai ir yra visiškai neteisingas. Juk niekas kitas, o Sovietų Sąjunga visokiais būdais rėmė ne tik raudonuosius teroristus Pietų Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje, bet ir Šiaurės Airijoje bei visoje Vakarų Europoje. Pakanka prisiminti visokias „raudonąsias brigadas“ ir „raudonąsiais armijas“ Italijoje ir Vokietijoje. – P.K.)

Putinas dabar junta didžiulį spaudimą: esą būsiąs pašalintas iš Didžiojo aštuoneto…

Šiuo metu Vašingtonas pradeda naują santykių su Maskva etapą: griežtai mus kritikuojant priversti daryti naujas nuolaidas.

Pavyzdžiui?

Toli jų ieškoti nereikia. Pirmiausia trukdyti mums suartėti su Turkija ir Iranu, neleisti sugrįžti į Iraką ir apskritai išstumti Rusiją iš arabų pasaulio. Be to, dar labiau atitolinti Rusiją nuo NVS šalių. Ukraina ir Gruzija – tai tiktai „pirmosios kregždės“. Bet jeigu mes užleisime šias pozicijas, iš Rusijos nieko nebeliks. Ji subyrės, kaip subyrėjo Sovietų Sąjunga.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija