Atnaujintas 2005 balandžio 6 d.
Nr.26
(1327)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Muzikavimu sužavėjo M.Rostropovičių

Pasaulinio garso violončelininkas,
dirigentas ir pianistas Mstislavas
Rostropovičius ir vaikų muzikos
mokyklos auklėtinis Vilius
Daškevičius (kairėje – mokytoja
Virginija Mažeikienė, dešinėje –
Viliaus mama)

Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“, įkurto 2003 metais, paramą gavo septintos klasės mokinys, violončelininkas Vilius Daškevičius. Ukmergės vaikų muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Virginija Mažeikienė pasakojo, jog tik atsitiktinumo dėka jos mokiniui pavyko susitikti ir sugroti šių laikų muzikos genijui.

Pasaulinio garso violončelininkas, dirigentas ir pianistas M.Rostropovičius, dėmesingai išklausęs Viliaus muzikavimo, tvirtai tarė: „Gabus vaikas. Reikia padėti“. Iš visų tą dieną M.Rostropovičiui koncertavusių vaikų laimė nusišypsojo tik šiam jaunuoliui iš provincijos. Maestro papasakojo jam, kaip, būdamas tokio pat amžiaus, koncertuoti važiavo su violončele, kuri buvo įdėta į didelę medinę dėžę, ant kurios įsitaisė autobuse, nes tėtis tą kartą geresnės dar nepatikėjo.

Keturiolikmetis V.Daškevičius, gyvenantis Ukmergės rajone, Vidiškių miestelyje, mena tuos laikus, kada klasės draugai iš jo instrumento pasišaipydavo ir patardavo neleisti veltui laiko. Dabar – visi džiaugiasi jo pasiekimais.

Vilius džiaugiasi, jog jo pėdomis pasekė ir du broliai. Šešiolikmetis Tomas penktus metus mokosi groti gitara, jaunėlis Karolis – skambinti pianinu. Vilius tikina, jog nenorėtų skirtis su violončele. Muzikavimui jis kasdien skiria po dvi tris valandas bei visus savaitgalius. „Reikia daug groti, norint pasiekti gerų rezultatų. Aš stengiuosi įgyti profesiją. Kitais metais mokslus tęsiu Vilniaus M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje“,- pasakoja Vilius.

V.Daškevičius per septynerius mokslo metus tapo įvairių respublikinių konkursų laureatu: B.Dvariono konkurse du kartus pelnė laureato vardą, Panevėžyje tapo jaunųjų atlikėjų tarptautinio konkurso laureatu, laimėjo specialųjį tarptautinio konkurso prizą „Gradus Ad Parnasum“ Kaune, mokinys apdovanotas profesoriaus S.Sondeckio pinigine premija. Jaunasis muzikantas daug groja kartu su vaikų muzikos mokyklos violončelininkų ansambliu, važiuoja į seminarus, grojo su Panevėžio kameriniu orkestru, solo partiją atliko su S.Sondeckio kameriniu orkestru.

Keturiolikmetis prisipažįsta, jog jam labiausiai patinka groti klasikinę muziką. Vilius sako, kad susitikimas su muzikos genijumi M.Rostropovičiumi ir jo aukštas įvertinimas – tai stimulas dar geriau groti, siekti muzikinių aukštumų, stengtis ir neapvilti juo pasitikėjusių žmonių. „Noriu palinkėti visiems mokiniams lankyti muzikos mokyklą, neslankioti gatvėmis. Mokydamiesi muzikos mokykloje vaikai turi užsiėmimą ir gali pasiekti užsibrėžtų tikslų. Aš patenkintas, kad pasirinkau muziko kelią. Dėkingas savo mokytojai V.Mažeikienei, kuri įvedė į nuostabų muzikos pasaulį“, – sakė V.Daškevičius.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vidiškiai, Ukmergės rajonas

Nuotrauka iš asmeninio albumo

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija