Atnaujintas 2005 balandžio 6 d.
Nr.26
(1327)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Teherano mulos nerimsta

Petras KATINAS

Irano, vienos iš Vašingtono paskelbtų „blogio ašies“ valstybių, režimas kelia vis daugiau rūpesčių ne tik Jungtinėms Valstijoms, bet grasina ir pasaulio saugumui. O tuo bemat pasinaudojo Maskva, pradėjusi platų bendradarbiavimą su Iranu, pirmiausia branduolinėje srityje. Irano branduolinė programa kelia daug ginčų tarptautinėje bendruomenėje. JAV įsitikinusios, kad Iranas, su Rusijos pagalba pasigaminęs branduolinį ginklą, gali kelti didelę grėsmę pasaulio taikai. Prezidentas Džordžas Bušas netgi užsiminė apie galimą jėgos panaudojimą. Tuo tarpu Prancūzija, Vokietija ir netgi pagrindinė JAV sąjungininkė Europoje Didžioji Britanija veda su Teherano režimu nesibaigiančias derybas, lyg ir reikalaudamos, kad Iranas užšaldytų savo urano sodrinimo programą. Savo ruožtu Teheranas toliau visas viltis dėl savo branduolinės programos sieja su Maskva, kuri, teikdama Iranui branduolinį kurą, tik žodžiais deklaruoja, jog yra suinteresuota, kad Iranas netaptų dar vienu branduolinių valstybių klubo nariu. Tuo pačiu aukšti Kremliaus pareigūnai nepaliauja kaltinti Baltųjų rūmų, kad užsipuldinėdami Iraną amerikiečiai siekia visiškai kontroliuoti šį strateginį regioną, įskaitant jo komunikacijų sistemą.


Rusijoje vėl persekiojami menininkai

2003 metų sausio mėnesį jauni vyrai Maskvoje nusiaubė Rusijos žmogaus teisių aktyvisto ir Nobelio taikos premijos laureato Andrejaus Sacharovo muziejų. Tiriant bylą, kaltinimai pateikti ne meno kūrinius sunaikinusiems vandalams, o parodos organizatoriams. Paryžiuje leidžiamas Jungtinių Valstijų dienraštis „International Herald Tribune“ apžvelgdamas šio nusikaltimo tyrimą perspėja, kad Rusija vis labiau linksta į autoritarizmą. Laikraštis primena, jog pastaraisiais metais JAV daug diskusijų kelia neva „šventvagiško“ meno demonstravimas. „Panaši padėtis pastaruoju metu tampa vis aktualesnė posovietinėje Rusijoje. Tačiau šioje šalyje pagrindinė problema yra ne tai, ar mokesčių mokėtojų pinigai turėtų būti naudojami įrengiant muziejus, kuriuose gali būti įžeidžiami religiniai žmonių įsitikinimai. Rusijoje diskutuojama, ar „provokacines“ parodas privačiame muziejuje organizuojantys asmenys gali būti baudžiami didelėmis baudomis“.


Uždangai leidžiantis

Petras KATINAS

Istorikai vėl traukia iš stalčių ir spintų memuarus, senas nuotraukas ir kino kadrus, atgaivindami Antrojo pasaulinio karo baisumus. Vėl pradėta plačiai kalbėti, ar iš tiesų anglų ir amerikiečių aviacijai reikėjo masiškai bombarduoti Vokietijos miestus, tuo neva priartinant pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Šiomis dienomis Vokietijos ir Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje buvo paskelbti naujausi duomenys apie tų masinių bombardavimų aukas ir sugriovimus. Pažymima, kad Vokietijoje nuo bombardavimų žuvo beveik pusantro milijono taikių gyventojų. Palyginti: Prancūzijoje – 59 tūkst. žuvusių ir sužeistų. Didžioji jų dauguma – nuo britų ir amerikiečių bombų. Anglijoje – 60,5 tūkst. žmonių, įskaitant vokiečių reaktyvinių sviedinių „Fau“ aukas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija