Atnaujintas 2005 balandžio 6 d.
Nr.26
(1327)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tradicinėje parodoje – 200 dalyvių

Parodoje šurmuliavo sodinukų,
sėklų, dekoratyvinių augalų,
tautodailės gaminių, ekologiškų
maisto produktų mugė

Lietuvos žemės ūkio universitete tris dienas veikė tradicinė žemės ir miškų ūkio paroda „Ką pasėsi ...2005“.

Žemdirbiai ir verslininkai galėjo susipažinti su moderniomis žemės ir miškų ūkio gamybos technologijomis bei kitomis naujovėmis. Parodoje savo darbus ir agroverslo pasiekimus demonstravo per 200 stambesnių ir 400 smulkesnių dalyvių.

Lietuvos žemės ūkio universiteto Parodų centro vadovo Rimanto Čiūto teigimu, šių metų pavasario paroda pranoko anksčiau universitete organizuotas parodas eksponatų gausa ir renginių įvairove. Rekordiškai didelė žemės ir miškų ūkio technikos ekspozicija.

Parodoje šurmuliavo sodinukų, sėklų, dekoratyvinių augalų, tautodailės gaminių, ekologiškų maisto produktų mugė. Lankytojams surengta net 80 seminarų ir pasitarimų, kuriuos vedė geriausi šalies agroverslo specialistai. Tarp jų – trys forumai apie paramą žemės, maisto bei miškų ūkiui, kaimo plėtrą ir alternatyvius verslus. Parodos laureatams apdovanoti įsteigta dešimt didžiųjų ir tiek pat mažųjų parodos medalių.

Sveikindamas parodos dalyvius Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas linkėjo lietuviams žemdirbiams prisitaikyti prie Europos Sąjungos standartų bei išlikti aršioje konkurencijos kovoje. Tuo pačiu jis pritarė tam, kad į Lietuvos žemės ūkį ateitų kuo daugiau užsienio investicijų. „Kiekviena investicija, jei ji plečia darbo vietų skaičių, padeda mūsų žmonėms panaudoti dabar nedirbamas žemes. Aš esu už tai, kad būtų daugiau investicijų“, – sakė Seimo vadovas. Tačiau, pasak jo, kiekviena gamyba turi būti nekenksminga aplinkai. Paklaustas, ar bus leista danams Lietuvoje eksploatuoti pavojų aplinkai keliančias milžiniškas kiaulides, A. Paulauskas sakė domėjęsis šia problema. Jis teigė susitikęs su Pakruojo rajono meru bei kitais žmonėmis, kurie inicijuoja bei abejoja šio objekto statyba, ir paprašė atlikti poveikio aplinkai studiją. A. Paulausko žiniomis, dar nebaigtas tyrimas, kokį poveikį aplinkai darys danų investuotojų ketinamos statyti milžiniškos kiaulidės. „Jei bus nustatyta, kad ši gamyba gali pažeisti ekologinį balansą, be abejo, tada turėtume griežtai pasižiūrėti į tokius bandymus plėsti kiaulininkystės kompleksus“, – tikino Seimo vadovas. Pasak A. Paulausko, siekiant apsisaugoti nuo kenksmingos užsieniečių invazijos į Lietuvos žemės ūkį, teisės aktų yra pakankamai, tereikia juos žinoti ir vykdyti. „Bet jei veikla nekenksminga, tuomet Lietuva neturi teisinių priemonių į tai reaguoti“, – sakė jis.

Pagal Eltą

Aliaus Koroliovo (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija