Atnaujintas 2005 balandžio 8 d.
Nr.27
(1328)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pagerbtas Popiežiaus atminimas

Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje
gausiai susirinkusieji tikintieji
uždegė žvakutes mirusiajam
popiežiui Jonui Pauliui II atminti
Mykolo Ambrazo (ELTA) nuotraukos

Įvairiose Lietuvos vietose šiomis dienomis buvo meldžiamasi už Šventąjį Tėvą.

Sekmadienį Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje šv. Mišias už mirusį popiežių Joną Paulių II aukojo Lietuvos vyskupai, kardinolas Audrys Juozas Bačkis bei apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stefanas Zurbrigenas. Iki Popiežiaus laidotuvių Arkikatedroje vyko įvairūs renginiai, pamaldos, budėjimai. O trečiadienį Arkikatedroje šv. Mišiose už Popiežių dalyvavo Vyriausybės nariai.

Lietuvos mokslo, kultūros ir meno visuomenė Popiežiaus atminimą pagerbė trečiadienį Šv. Jonų bažnyčioje. Renginyje „In memoriam popiežiui Jonui Pauliui II“ buvo sakomos atsisveikinimo kalbos, skambėjo Kauno valstybinio choro atliekami muzikiniai kūriniai. Jono Pauliaus II atminimo valandai ši bažnyčia pasirinkta todėl, kad čia 1993 metais Šventasis Tėvas susitiko su Lietuvos kultūros, mokslo ir švietimo atstovais.

Panevėžio Katedroje iškilmingos šv. Mišios už Popiežių buvo aukojamos ketvirtadienį. Dalyvavo vyskupijos kunigai. Buvo pakviesti visi vyskupijos rajonų merai, apskričių viršininkai, seniūnai arba jų atstovai. Tos pačios dienos vakare visose Panevėžio vyskupijos bažnyčiose buvo giedamos šermeninės laidotuvių giesmės. Popiežiaus laidotuvių dieną, penktadienį, visose vyskupijos bažnyčiose pamaldos už Popiežių tikintiesiems bus aukojamos ryte ar vakare. Prasidėjus Popiežiaus laidotuvėms visose bažnyčiose penkias minutes skambės varpai.

Ketvirtadienį Šiaulių Katedroje vyskupas Eugenijus Bartulis drauge su vyskupijos kunigais aukojo šv. Mišias už popiežių Joną Paulių II. Giedojo Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“.  

Kaišiadorių vyskupijos kunigai drauge su savo ganytoju vyskupu Juozapu Matulaičiu Kaišiadorių Katedroje už Šventąjį Tėvą meldėsi pirmadienį. Kadangi Kaišiadorių vyskupas kartu su kitais Lietuvos vyskupais išvyko į Vatikaną dalyvauti Popiežiaus laidotuvėse, Kaišiadorių Katedroje šv. Mišios už Šventąjį Tėvą taip pat buvo aukojamos jo laidotuvių išvakarėse.

Popiežiaus Jono Pauliaus II atminimui skirtas renginys pirmadienį įvyko Kaune, Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje. Į jį pakvietė berniukų chorinio dainavimo mokykla „Varpelis“. Kauno berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“ ir kamerinis orkestras „Varpelis“ atliko J.S. Bacho „Johannes-passion“ – „Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus kančią pagal Joną“ (dirigentas Romann Bernhardt Twardy, meno vadovas Ksaveras Plančiūnas).

Ketvirtadienį Kauno Arkikatedroje Bazilikoje šv. Mišias koncelebravo arkivyskupijos kunigai, liturgijai vadovavo vyskupas Jonas Ivanauskas. Po to miesto vadovai ir visuomenės atstovai padėjo gėlių Santakoje, kur Popiežius 1993 m. rugsėjo 6 d. aukojo šv. Mišias. Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje naktį iki 7 val. ryto vyko vigilija – maldos budėjimas, atsisveikinant su popiežiumi Jonu Pauliumi II, liturgijai vadovavo vyskupas J.Ivanauskas, dalyvavo Kauno kunigai, klierikai, seserys ir broliai vienuoliai, arkivyskupijos institucijų bendradarbiai, parapijų tikintieji.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija