Atnaujintas 2005 balandžio 8 d.
Nr.27
(1328)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tradicinė išvyka

Kauno Šv. Pranciškaus
Ksavero (jėzuitų) bažnyčios
choras Vilniaus Šv. Kryžiaus
Atradimo bažnyčioje
su jos klebonu
mons. Kęstučiu Latoža

Jau tradicija tapo Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios choro išvykos į Šv. Kazimiero, Lietuvos globėjo, šventę Vilniuje. Šiemet ji vyko kovo 3-6 dienomis. Choras dalyvavo šeštadienio šv. Mišiose, kurias aukojo Telšių vyskupas Jonas Boruta ir dar penki kunigai, tarp kurių – buvę Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčios kunigai jėzuitai Algis Baniulis, Aldonas Gudaitis ir Lionginas Virbalas, kurio dėka choras, vadovaujamas A.Mišeikio, galėjo savo giesmėmis prisidėti prie iškilmių šv. Kazimiero garbei.

Choristai aplankė vieną gražiausių Vilniaus vietovių – Trinapolį – ant Neries kranto netoli Verkių įsikūrusį buvusį vienuolyną ir Švč. Trejybės bažnyčią (vėlyvasis barokas, 1715-1722 m.). Sesuo Alytė papasakojo, kad Trinapolio vardas kilęs iš prancūzų vienuolių trinitorių, kuriuos 1700 metais apgyvendino Vilniaus vaivada Jonas Kazimieras Sapiega. Po 1831 metų sukilimo pastatai buvo perduoti stačiatikiams, vėliau, po 1917 metų, grąžinti katalikams: čia veikė vaikų ir senelių prieglaudos. 1926 metais, iškeldinus prieglaudas, buvo įkurta puošni vyskupų rezidencija su sodu ir parku. Po karo sovietai čia įkūrė Tuberkuliozės ligoninę, vėliau - turizmo bazę. Tik 1992 metais Trinapolis grąžintas Vilniaus arkivyskupijai. Arkivyskupo Audrio Juozo Bačkio pastangomis vienuolynas kartu su bažnyčia restauruoti ir įkurti rekolekcijų namai, kuriais šiuo metu rūpinasi diecezinės Kristaus Karaliaus kongregacijos seserys.

Dar aplankėme netoliese esančią Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią Vilniaus Kalvarijose. Čia mūsų laukė šios bažnyčios klebonas mons. Kęstutis Latoža. Jis vaizdžiai papasakojo, kaip, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, su Dievo pagalba, čia dirbusių kunigų ir pasauliečių entuziastų pastangomis buvo atstatytos šimtmečius garsėjusios Vilniaus Kalvarijos, kurios sovietmečiu buvo visiškai sunaikintos. Vilniaus Kalvarijos – sakralinis architektūros ansamblis, nuostabios gamtos apsuptas, užima 140 ha plotą, o Kryžiaus kelias, kuriame atkurtos autentiškos barokinės architektūros koplyčios ir vartai, yra 7 km ilgio.

Pasak kardinolo A.J.Bačkio, „Vilniaus Kalvarijos prakalbina žmogaus širdį, atskleidžia Dievo gailestingumą, padeda suvokti nuodėmes, teikia jėgų imti savo kryžių ir sekti paskui Kristų“.

Greta Kalvarijų bažnyčios įsikūrusi Vilniaus kunigų seminarija, kurioje gyvena ir mokosi 51 būsimasis kunigas, tarp jų - buvęs mūsų choristas, dabar jau klierikas Algirdas Akelaitis. Jis aprodė šiuolaikiškai įrengtą Šv. Juozapo kunigų seminariją: mokymo klases, biblioteką, valgyklą, aktų salę ir kitas patalpas. Pakalbėti ir pamąstyti pakvietė į tikrai jaukią seminarijos koplyčią, kur nuo saulės žėrėjo vitražai ir nepaprastą šilumą skleidė Kryžiaus kelią vaizduojantys gobelenai, sukurti dailininkės Sigitos Girdžiuvienės.

Ši kelionė susišildė, atgaivino visų dalyvių širdis. Visi likome ja patenkinti.

Regina MALECKIENĖ

Izidoriaus MITKAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija