Atnaujintas 2005 balandžio 15 d.
Nr.29
(1330)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Melskimės už pašaukimus

Ši savaitė – maldų už pašaukimus į kunigus savaitė. Ji paskelbta Lietuvos vyskupų nutarimu kovo 16 dieną. Prašome tikinčiuosius asmeniškai ir kartu melstis, kad Viešpats siųstų daugiau darbininkų į savo vynuogyną.

Palyginus 1994 ir 2005 metų „Katalikų kalendoriaus žinyno“ duomenis, matyti, kad per 11 metų klierikų Lietuvoje sumažėjo beveik šimtu (nuo 277 iki 182). Tuo tarpu kunigų poreikis labai didelis, nes Lietuvoje atsiveria vis naujos bažnytinio (taip pat ir visuomeninio) gyvenimo sritys, kur jų reikia. Labai auga lietuvių kunigų poreikis ir užsienyje, išeivijos lietuvių bendruomenėse, nes senosios kartos išeivių kunigai pamažu išmiršta. Taip pat reikia lietuvių kunigų ir tose šalyse, kur yra ypač gausu naujųjų lietuvių išeivių, tačiau nėra jokios lietuvių parapijos ar bendruomenės.

Priežastys, kad vis mažiau jaunuolių renkasi kunigystės kelią, yra pačios įvairiausios: nuo šeimų silpnumo, visuomenės sekuliarizmo bei vartotojiškumo, kartais tendencingų žiniasklaidos pasisakymų prieš Bažnyčią iki pačių dvasininkų ir tikinčiųjų nepakankamo dėmesio pašaukimų pastoracijai ir aplaidumo meldžiantis už pašaukimus.

Todėl, prisimindami Viešpaties raginimą „melsti pjūties šeimininką siųsti darbininkų į savo pjūtį“, nuoširdžiai kviečiame visus bendrai maldai. Siūlome melstis rožinio malda ar kitomis maldomis. Svarbiausia melstis pasitikint Kristaus žodžiais, kad ko tik prašysime Tėvą Jo vardu, mums bus suteikta (plg. Jn 15, 16). Taip pat siūlome kalbėti šią mūsų Amžinybėn iškeliavusio popiežiaus Jono Pauliaus II maldą, parašytą 42-ajai (t.y. šių 2005 metų) pasaulinei maldų už pašaukimus dienai:

Jėzau, Dievo Sūnau, kuriame gyvena dievybės pilnatvė, Tu šauki visus pakrikštytuosius „irtis į gilumą“, einant šventumo keliu. Pažadink jaunuolių širdyse troškimą liudyti šių dienų pasaulyje Tavo meilės galybę. Pripildyk juos savo tvirtumo ir išminties Dvasios, kad jie galėtų rasti visą tiesą apie save ir savo pašaukimą.

Mūsų Gelbėtojau, Tėvo siųstasis apreikšti Jo gailestingąją meilę, dovanok savo Bažnyčiai jaunuolių, pasirengusių irtis į gilumą, kad tarp brolių taptų Tavo atnaujinančio ir gelbstinčio buvimo ženklu.

Švenčiausioji Mergele, Išganytojo Motina, tikroji mūsų vadove kelyje į Dievą ir artimą, kuri svarstei Jo žodį giliai širdyje, savo motinišku užtarimu palaikyk mūsų šeimas ir bažnytines bendruomenes, kad jos galėtų padėti jaunuoliams didžiadvasiškai atsiliepti į Viešpaties kvietimą. Amen.

Kun. Žydrūnas VABUOLAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija