Atnaujintas 2005 balandžio 20 d.
Nr.30
(1331)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Angelas ir paukštis – neišsemiama tema

Parodos dalyviams
apie paukščius
ir angelus dainavo
Antanas Snukiškis
Autorės nuotraukos

Parodos idėjos autorius
Klemensas Kupriūnas,
konkurso laureatė
Jūratė Mitalienė
ir dailininkas
Raimundas Kunickas

Utenos kraštotyros muziejuje baigėsi tarptautinė paroda konkursas „Angelas ir paukštis“ ekslibrise, tapyboje, vizualinėje poezijoje, virtualiame mene ir skulptūroje. Idėja surengti tokią parodą kilo dailininkui Klemensui Kupriūnui, o jo sumanymą įgyvendinti padėjo Utenos savivaldybės Kultūros skyrius, miesto kraštotyros muziejus, Utenos apskrities viršininko administracija, Seimo narys A.Matulevičius ir Tado Vėbros dailės dirbtuvės.

Tokios įdomios ir įvairios parodos galėtų pavydėti bet kokių didmiesčių muziejai ir prestižinės parodų salės. „Angelas ir paukštis“ – neišsemiama tema, sulaukusi apie 400 įvairia technika atliktų darbų iš dailininkų, gyvenančių įvairiausiose pasaulio šalyse. Muziejuje eksponuota 300 meno kūrinių, o kitiems tiesiog pristigo vietos.

Geroms idėjoms ir meno kalbai nėra jokių sienų ir muitinių, nereikia moksliškų vieno ar kito darbo paaiškinimų – kalba linija, spalva, kompozicija, net, rodos, neryškus, bet labai reikšmingas brūkštelėjimas popieriaus lapo kampelyje ar tikra paukščio plunksna, dailininko dėka įaugusi į trapaus angelo sparnų šnaresį...

Ekspozicijų salėje ir rūsyje visą mėnesį kūrybos paslaptimi alsavo angelai ir paukščiai, suskridę iš Argentinos, JAV, Australijos, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Estijos, Honkongo, Čekijos, Graikijos, Italijos, Japonijos, Kazachstano, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Meksikos, Norvegijos, Rusijos, Ukrainos, Urugvajaus, Vokietijos, Švedijos ir, žinoma, iš Lietuvos, kuriai atstovavo per 50 menininkų.

Pasak dailininko K.Kupriūno, paukštis pasaulio tautų dainose, pasakose, piešiniuose lydi žmogaus gyvenimą čiulbėdamas, švarindamas sodų medžius, augindamas vaikus. Angelas – gėrio, nuoširdumo, paslapties, tikėjimo, meilės įvaizdis. Angelas tarsi gyvena mumyse ir su mumis, globodamas mūsų sielas, pažadindamas ilgesį, laukimą vienatvėje... Meno gerbėjai, lankydami parodą, turėjo unikalią galimybę palyginti įvairius stilius, pajusti menininkų improvizacijų savitumą ir tylų jų pokalbį su angelais ir paukščiais. Vieni buvo konkretūs ir dalykiški, kiti kūrybos idėjomis rėmėsi į realizmą, treti improvizavo laisvai ir nevaržomai...

Konkurso laureatais paskelbti ir diplomais bei piniginėmis premijomis apdovanoti Tatjana Diščenko (Lietuva), Zbignevas Jožvikas (Lenkija), Valerijonas Jucys (Lietuva), Jūratė Mitalienė (Lietuva) ir Henrikas Zakarevičius (Lietuva). Diplomus ir premijas menininkams įteikė Utenos rajono meras Alvydas Katinas.

Diplomantais tapo Arūnas Augutis (Lietuva), Ana Gertner (Argentina), Veselinas Damjanovas (Bulgarija), Romas Pučekas (Lietuva), Helena Savicka (Lenkija) ir Arvydas Pakalka (Lietuva).

Konkurse savo darbus parodė ir meno keliu pirmuosius žingsnius žengiantys moksleiviai Antanas Bražėnas bei Darius Januška, kurie apdovanoti paskatinamaisiais prizais.

Tarptautinis konkursas paroda „Angelas ir paukštis“ – tai jau trečiasis tarptautinis menų konkursas ir susitikimas su pasaulio ir Europos dailininkų kūryba, kurio sėkmę galima nusakyti poetiškais, šiek tiek perfrazuotais parodos idėjos autoriaus ir kuratoriaus K.Kupriūno žodžiais, išspausdintais parodos kataloge: jeigu dailininkui pavyko nupiešti paukštį taip, kad teptuko brūkštelėjimu uždarytame narvelyje „jis užgiedos užmerktomis akelėmis, tai stebuklas ir pasaka širdyje ir Jūsų angeliškai sielai, ženklas Jūsų dvasiai ir rankai, kad laisvai ir grakščiai galite su šypsena pasidžiaugti laime...“ Saulė vis aukštyn, paukščių sparnų šlamesys ir būsimos jų giesmės jau visai arti... Ir tuomet pavasario svaiguly patys tapsime baltasparniais angelais, kylančiais svajonės skrydžiui...

Dauguma parodos darbų kaip dovana liks Utenos miestui ir papildys Kraštotyros muziejaus saugyklų meno darbų rinkinius.

Rūta JONUŠKIENĖ

Utena

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija