Atnaujintas 2005 balandžio 22 d.
Nr.31
(1332)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prisimintas jaunimo apaštalas

Kovo 31 dieną Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta kun. Alfonso Lipniūno 100-osioms gimimo ir 60-osioms mirties metinėms pažymėti skirta paroda „Prisikėlimo žmogus“.

Renginiui vadovavusi bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė pasidžiaugė, kad ir Pasvalio krašto žmonės galės susipažinti su kunigo Alfonso asmenybe, darbais, kančios keliu. Bibliotekoje organizuotame minėjime dalyvavo kunigai: Krinčino parapijos klebonas Algis Petkūnas, Pasvalio dekanas Algis Neverauskas, monsinjoras, jubiliatas Jonas Balčiūnas, Pasvalyje tikinčiųjų sielovadoje dirbantis klierikas Alfredas Puško. Salėje, į kurią rinkosi pasvaliečiai pedagogai, gydytojai, meno pasaulio atstovai, buvo galima išvysti ir tuos žmones, kurie, dar būdami studentai, turėjo laimės klausytis kun. A.Lipniūno sakomų pamokslų bei paraginimų, padrąsinimų Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje ir Aušros Vartų koplyčioje. Parodos atidaryme dalyvavęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas pasidalijo mintimis, kaip kunigo Alfonso asmenybė jį uždegė, kai jis dar mokėsi Panevėžio hidromelioracijos technikume. Ganytojas džiaugėsi, kad šis renginys Pasvalyje susilaukė ir žiniasklaidos dėmesio, kad būtent šie laikraščių redakcijų ir televizijų darbuotojai neabejingi tikėjimui, kad jie padės žmonėms išlipti iš moralinio skurdo, iš tos tamsybės ir blogio liūno, kuris taip aktyviai demonstruojamas spaudos puslapiuose, internete bei televizijos ekranuose.

Upytės klebonas kun. Juozapas Antanavičius pasvaliečiams pristatė fotografijas, rankraščius, spaudinius bei asmeninius kun. A. Lipniūno daiktus. Kartu jis prisiminė kun. A.Lipniūno palaikų perkėlimą iš Pucko į Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedrą, paskaitė keletą jam skirtų eilėraščių.

Bibliotekos darbuotojos visiems miestelėnams sudarė galimybę susipažinti su visais dokumentais, menančiais kunigą Alfonsą ir saugomais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės–Bitės bei jau minėtos M. Katiliškio bibliotekų fonduose.

Šių eilučių autorius kalbėjo apie kunigo Alfonso dienoraštį „Gyvenimo pastabėlės“, pasidalijo mintimis, kaip jį asmeniškai sužavėjo šio kunigo tarnystės ir apaštalavimo šviesa.

Prelegentus pasveikino Pasvalio vicemeras Povilas Balčiūnas, padėkojo jiems už kunigo Alfonso asmenybės pristatymą ir asmeninius liudijimus bei įteikė Algirdo Bakūno knygą apie partizanus, rezistencijos kovas, trėmimus į Sibirą „Auksinės sielos žmonės“.

Po renginio buvo sustota Talkonių (Pasvalio r.) kaime, kur išlikę kun. A. Lipniūno gimtieji namai ir svirnelis. Čia gegužę renkasi maldininkai kalbėti Švč. M. Marijos litaniją.

Justas JASĖNAS,
Vilniaus šv. Juozapo
kunigų seminarijos klierikas

Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija