Atnaujintas 2005 balandžio 22 d.
Nr.31
(1332)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

,,Atgaivink“ programa – mažasis stebuklas

,,Lengviausia kurti planus, kaip pakeisime pasaulį, kaip pakeisime Lietuvą, bet kur kas svarbiau keisti patiems save, vaduojantis iš daiktų kulto, malonumų ieškojimo, egoizmo, melo, žiaurumo. Iššūkis keisti pirmiausia save yra vienas stipriausių kiekvienam iš mūsų“. Šie arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus žodžiai mane įkvėpė pasidalyti mintimis iš pirmojo respublikinio ,,Atgaivink“ suvažiavimo. Nors arkivyskupas dėl popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvių negalėjo jame dalyvauti, bet šios mintys, išsakytos žiniasklaidai, man pasirodė skirtos ir mums – suvažiavimo dalyviams. Dauguma Lietuvos žmonių žino, nagrinėja ,,Atgaivink“ programą. Jau septyneri metai ji Lietuvoje. Man, Lazdijų parapijos ,,Atgaivink“ programos dalyvei (mes nagrinėjome dar tik dvi pakopas), suvažiavimas padarė nepakartojamą įspūdį, suteikė žinių ir perdavė patirtį , kaip atrasti gyvą Dievo veikimą kiekviename iš mūsų, kaip atgaivinti parapiją, sustiprinti ryšį tarp kunigo ir pasauliečio.

Alvito parapijos klebonas kun. Vytautas Kajokas kalbėjo: ,,Atverkime širdis Kristui. Nebijokime. Apie daug ką lengva kalbėti, bet kalbėti apie Dievą, apie tikėjimą, apie savo asmeninę patirtį turime išdrįsti. Čia mes ne vieni, Šv. Dvasia mus veda per gyvenimą ir šią programą. Dievas mus veda, kada pasakome ,,Taip“. Parapijos žmonės, tie pirmieji apaštalai, kurie ėjo pas pasauliečius ir ragino, kvietė asmeniškai, tai ir buvo mažasis stebuklas. „Taip, mažasis stebuklas, kai šios parapijos jauna mergina, pritardama gitara, giedojo nuostabią giesmę ir atsistojo visi suvažiavimo dalyviai, kai kita maldininkė liudijo, kad ji pirmiausia per Švč. Mergelę Mariją kalbino Jėzų savo širdies malda, kad tik kunigas pritraukė jaunimą. Stebuklas, kad parapija, turinti 3000 žmonių, sugebėjo suburti penkiolika ,,Atgaivink“ grupelių. Dar man labai patiko Josvainių parapijos maldininkės žodžiai, kad parapijos bendruomenėje negali būti žodžio ,,svetimas“, Sintautų – ,,Kaip alkana duonos ieškojau, ieškojau gydytojo ar kunigo. Suradau kunigą. Nesuprato manęs ir parapijiečiai... ,, Atgaivink“ programa – vartai žmonėms grįžti pas Dievą. Programa – raugas, įmaišytas į tikinčiųjų bendruomenę. Ji – druska, ji – pasaulio šviesa“.

Panašias mintis išsakė ir suvažiavimo organizatorė Vaida Spangelevičiūtė, kad, jei nėra bendravimo su kunigu, grupelės mažėja. Kai grupelėse skaitomas Šventasis Raštas, tada ir pradedamas Dievas įsileisti į širdį, tada tikėjimas ir gyvenimas tampa viena.

Sesuo Ignė, ,,Atgaivink“ programos koordinatorė, savo energiją, dvasinę patirtį, papuoštą santūriu humoru, perdavė mums – suvažiavimo dalyvėms. Ji kalbėjo, kad, gaudami tikėjimo laisvę, gauname ir įpareigojimą – atiduoti visą save. Be asmeninio pasiryžimo Šv. Dvasia nieko negali padaryti. Mūsų pagrindinis tikslas – ,,Sugebėk pamilti“.

TeisingosTelšių vyskupo J.Borutos homilijoje išsakytos mintys: ,,... jeigu norime, kad Bažnyčia neliktų tuščia, turime atsinaujinti, atnaujinti Dievo pažinimą. Turime mokyti ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. Katechezė turi apimti visą Dievo tautą“. Jis mus pavadino parapijų ateitimi, kvietė savo nueito kelio šviesa uždegti kitus ir priimti iššūkį.

Visas suvažiavimas – mažasis stebuklas. Žmonių liudijimai, jų šviesūs veidai, ,,Atgaivink“ vėliavomis išpuošta salė, parapijų albumai su nuotraukomis ir maldavimais, iš širdies gelmių tariami padėkos žodžiai Dievui ir Jo kūriniui – Žmogui sukūrė nepaprastą aurą. Tikiu, kad tai buvo Šv. Dvasia. Tikiu, kad jeigu mes tik panorėsime, Ji visada bus su mumis.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Lazdijai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija