Atnaujintas 2005 balandžio 27 d.
Nr.32
(1333)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Grįžusieji iš įkalinimo įstaigų eksponuoja savo kūrybą

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Praėjusiais metais Viešoji įstaiga „Ukmergės rajono socialinių paslaugų centras“ vykdė projektą „Socialinių paslaugų plėtra asmenims, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų“. Socialinė darbuotoja Asta Girnienė teigė, jog šio projekto vykdymo metu buvo siekiama įtraukti į darbo terapiją kuo daugiau žmonių, grįžusių iš įkalinimo įstaigų. Norą dirbti pareiškė 54 asmenys. Kovo 9-21 dienomis Marijampolės kultūros centre vyko penktoji respublikinė nuteistųjų meninės kūrybos darbų paroda, kurioje savo darbus eksponavo ir ukmergiškiai. Dabar šią parodą galima aplankyti ir Ukmergės socialinių paslaugų centre.

Projekto metu visi geranoriškai dirbo

Pasak projekto „Socialinių paslaugų plėtra asmenims, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų“ organizatorės A.Girnienės, lėšos buvo gautos iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Socialinė darbuotoja teigė, jog šio projekto vykdymo metu buvo siekiama įtraukti į darbo terapiją kuo daugiau žmonių, grįžusių iš įkalinimo įstaigų. Norą dirbti pareiškė 54 asmenys. Didžiąją jų daugumą sudarė vyrai. A.Girnienė džiaugėsi, jog visi į darbo terapiją įtraukti žmonės darbavosi pagal savo galimybes: vieni kruopščiai prižiūrėjo gėlynus, kiti tvarkė poilsio aikštelę, treti gamino įvairius suvenyrus, mezgė.

Dauguma vyrų ėmėsi drožybos: pagamino rėmelių fotografijoms, žvakidžių, įvairių buityje naudojamų daiktų. Populiarumo sulaukė pynimas. Vienas vyras noriai mezgė servetėles. Šis projektas šiais metais vėl bus tęsiamas.

Savo dirbinius eksponavo Marijampolėje

Kovo 9-21 dienomis Marijampolės kultūros centre vyko penktoji respublikinė nuteistųjų meninės kūrybos darbų paroda. Jai atstovavo beveik visos šalies pataisos ir įkalinimo įstaigos. Beje, Ukmergės rajono socialinių paslaugų centro grįžusiųjų iš įkalinimo vietų darbai – buvo vieninteliai iš tokio pobūdžio įstaigos. Ekspozicijoje – keli šimtai tapybos, grafikos, medžio drožybos, metalo kalybos, floristikos darbų, siuvinių, mezginių.

Parodos atidaryme dalyvavo teisingumo ministras Gintautas Bužinskas.

Kūryba, dailės studijos įkalinimo įstaigose turi auklėjamosios reikšmės, padeda spręsti nuteistųjų užimtumo problemą, o išėjusiems į laisvę – lengviau pritapti visuomenėje, susirasti darbo.

Ypatingą vietą parodoje užėmė geriausi 2004 metų rugsėjį ir spalį vykusio nuteistųjų piešinių ir plakatų ŽIV/AIDS ir narkomanijos tematika konkurso darbai. Nuteistųjų darbų katalogas, kurį pernai 800 egzempliorių tiražu išleido Kalėjimų departamentas, – pirmasis Lietuvoje, o, ko gero, net ir pasaulyje.

Ankstesnė, ketvirtoji (2003 m. lapkritis), tokia paroda pirmąkart buvo surengta įkalinimo įstaigoje – Panevėžio pataisos namuose, kuriuose laisvės atėmimo bausmę atlieka moterys.

Domina įvairūs seminarai, išvykos

VšĮ „Ukmergės rajono socialinių paslaugų centras“ direktorė Zita Kučienė teigė, jog asmenys, grįžusieji iš įkalinimo įstaigų, darbo terapijos metu ne tik skatinami mąstyti, jie lengviau pritampa visuomenėje, pasidalija savo darbo patirtimi. „Jiems reikalingas užimtumas. Dauguma jaunuolių noriai sportuoja kineziterapijos salėje. Čia besilankantiems reikia dėmesio, bendravimo. Vienas vyras pareiškė norą tapyti. Mes bandysime jam sudaryti sąlygas šiai veiklai“, – pasakoja direktorė.

Ukmergiškiai, lankantys Socialinių paslaugų centrą, ne tik dirba, jie noriai lanko seminarus, vyksta į išvykas, dalyvauja kultūriniuose renginiuose.

Praėjusiais metais grįžusiems iš įkalinimo įstaigų buvo organizuota kelionė į Palangą, Kryžių kalną, nuteistųjų vaikai ir nepilnamečiai buvo nuvežti į „Akropolį“. Ukmergiškiai, vykdami į Kryžių kalną, pasirūpino ir kryželiu, kurį patys išdrožė.

Praėjusiais metais visus ypač sudomino dekano kun. Gintauto Kabašinsko paskaita „Tikėjimas, meilė, viltis“, kurios metu užsimezgė įdomi diskusija. Grįžusiems iš įkalinimo įstaigų buvo organizuotas susitikimas su darbdaviais, psichiatru.

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija