Atnaujintas 2005 balandžio 27 d.
Nr.32
(1333)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Policija pataria senjorams

Kauno Panemunės senelių namai ir Kauno miesto vyriausiasis policijos komisariatas surengė paskaitų ciklą „Policija pataria senjorams“. Pirmoji tokia paskaita „Kaip išvengti nusikaltimų“ balandžio 7 dieną vyko Panemunės senelių namuose. Čia jaukioje, šiltoje, įstiklintą terasą su žiemos sodo augalais primenančioje patalpoje seneliai, vadovaujami akordeonisto, socialinio darbuotojo Danieliaus Adomavičiaus, belaukdami atvykstant pareigūnų, traukė dainas. Paskui, renginio vedėjos Aldonos Krinickienės paskatinti, tylos minute pagerbė popiežiaus Jono Pauliaus II atminimą.

Buvo pristatyti prelegentai – Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininkė Audronė Lagunovienė, vyresnioji specialistė Vitalija Gintautienė ir Šančių bei Panemunės policijos nuovados viršininkas Audrius Šakickas, kuris ir skaitė paskaitą. Iš pradžių klausytojai buvo supažindinti su Panemunės bei gretimų mikrorajonų – Šančių, Rokų, Vaišvydavos, Petrašiūnų kriminogenine padėtimi. Išvardyti sunkūs nusikaltimai: cinizmas, brutalumas, nužudymai, narkotikų platinimas, plėšimai, vagystės iš butų (ypač vagiami auksas ir dokumentai, pinigai, rečiau – televizoriai). Statybose, pavyzdžiui, Vaišvydavoje, pavogta be priežiūros paliktų langų ir durų. Nusikaltėliai plėšdami neretai panaudoja smurtą. Yra ir paprastų vagysčių – kai žmogus to net nepastebi. Mažiausiai – tik 3 proc. – vagysčių būta Panemunėje. Antai prie pėsčiųjų tilto atėmė iš mergaitės mobilųjį telefoną. Būna sužalojimų, sukeliančių sveikatos sutrikimų. Daugiausia nusikalstama dienos metu.

Sukčiaujama, apgaudinėjami pagyvenusieji, kai jiems neva po giminaičio padarytos avarijos paskambina ir paprašo pinigų išpirkai. Todėl reikia tas versijas iš pradžių pasitikrinti ir sužinoti to „geradario“ koordinates, kad būtų galima pranešti policijai. Taip pat reikia būti budriems dėl praneštų neva išloštų prekybos centruose loterijų, kai prašoma padiktuoti asmens kodus ar prisipirkti kortelių. Niekada negalima įsileisti nepažįstamų žmonių į butą. Kartais prašoma pinigų už dujų, elektros ir kitas tikrinimo paslaugas (20-40 Lt). Sukčiai išradingai prisistato net klebono agentais, renkančiais pinigus, pavyzdžiui, žemės drebėjimo aukoms. Vagiama ir bažnyčiose. O dokumentų vagystės reikalingos daiktams nusipirkti lizingu. Būtina įsidėti tvirtus langus, duris, prašyti butą pasaugoti tik patikimų kaimynų. Nevaikščioti tamsiu paros metu, ypač nuošaliose vietose, miške. Reikia šauktis pagalbos, nes tai atbaido užpuoliką, įsidėmėti vagies požymius, kūną, veidą, drabužius. Naudinga apsidrausti, pavyzdžiui, 300 litų metiniu draudimu, kuris, atsitikus nelaimei, padengs nuostolius.

Renginį pagyvino senelių klausimai ir jų papasakoti pamokantys nutikimai, patarimai, pavyzdžiui, vietoje pagalbos šaukti: „gaisras“ arba „Jonai! Petrai!“. Renginio vedėja pažadėjo nupirksianti ir švilpukus. Ji dėkojo svečiams ir sakė, jog verta padėkoti ir policijos vadovybei, kad sutiko atsiųsti tokius gerus darbuotojus. Juk esame matę per televiziją šiuose namuose vykusius būtinosios ginties (arba savigynos) senelių mokymus, surengtus po vieno nelaimingo atsitikimo. O tai, kad reikia saugotis ir patiems, šio renginio dalyviams primins svečių padovanoti žurnalai „Policija“ ir lankstinukai atmintinės „Būkite saugūs“.

Antanas STAŠKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija