Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Džiaukimės turėdami mamas

Miela Mama, sveika Motinos dieną. Gražiausius žiedus, šviesiausias svajas tegul siunčia Tau Marija. Kad būtum visada laiminga ir sveika, kad būtų išgirsta kiekvienos motinos malda.

Skaitome nuostabius žodžius, mūsų brangioms motutėms skirtus. Iš tiesų esi laimingas, jei ją turi. Džiaugiamės turėdami mamas, kad ir ne visai stiprias, ir kaip maldą kartojame:

Dar išgyti, pasveikt
Panorėk, panorėk.
Iki kryžiaus nueit
Man padėk, man padėk.

 

Kaip ugnelę delnuos
Dar įpūsti bandau,
Kaip žvarbu be mamos
Tai žinau, tai žinau…
            Kun. Jonas KATULIS

 

Siūlome keletą kunigo Broniaus BULIKOS
pamokslų ir raštų ištraukų

 

Bažnyčia kaip motina

Mt 18, 19-20

1. Ne visi turite motinas. Ne visus apkabina, ne visų mamos glaudžia, išklauso ir supranta – dar vieną motiną turime – Bažnyčią.

2. Jei mamos nėr – kaip motinos glėbys bažnytėlė – iš širdies išlieju čia ir džiaugsmą, ir skundą, ir skausmą.

3. Norisi turėt motiną. – Eikite, glauskitės, visi čia vaikai esame – ir aš, ir jūs.

O čia kaip turguj: vargai, reikalai – gerai, tegu, bet kaip Motinai pasisakau, čia supras, čia atleis, čia palaimins.

Stovi kryžkelėj ir laukia – Motina – ateikit.

Darbui – laukai, šokiams – salės, vaišėms – svečiai, paplepėt – suoleliai šventoriuje – o čia melstis. Iš širdies tegu kils mano malda: giedam tuos pačius žodžius, bet aš juos savaip pasakau. Šv. Mišios – ta pati auka – aš: savo širdį, darbus, rankas, gerą šeimą, ašaras, prašymus aukoju. Palaiminimas tas pats visiems: aš palenkiu galvą, kad šviesi būtų, atvira širdimi, kad visi rūpesčiai palaimos ženklu būtų palytėti. Pakylėjimas, palaiminimas – klaupiuos, giedu, glaudžiuos, kalba – klausau. Aš dalyvauju Bažnyčioje, su visais prie Dievo atėjau.

Visi čia esantys esame pakrikštyti – kiek Bažnyčia pagimdo ir išleidžia į pasaulį – tik ar yra ženklas, kad mes kitokie? Kuriems tiesa, gerumas, Dievas, taika yra aukščiau. Kiekvienam žmogui noriu ir linkiu ko ir sau – tegu sekasi, tegu būna gera. Einam aplink bažnytėlę - Dievas prieky, šalia žmonės. Taip visada. Bus daugiau Dievas su mumis, mūsų namuose – Bažnyčia mūsų motina.

Sekmadienis – motinos diena

1. Vienoms – džiaugsmas, kitoms – skausmas, trečioms – niekas.

2. Centru – blogai. Negali būt nei Motina, nei vaikas centru. Yra Dievas – kiti – pašaukimas.

3. Bėgo - bėgs. Tegu, bet atsimins: geresnės nebuvo!

4. Bažnyčioje – senos bobos. Ne! – Motinos!

l Motinos diena – vienoms Motinoms tai džiaugsmo dienos: atsimena, meldžiasi, myli, gerai – galiu pasidžiaugti, pasirodyti – va, Viešpatie!

Kitoms Motinoms – skausmo diena: manęs niekas nemyli ir aš tik paraudot galiu – negeri, nėr kuo džiaugtis, geriau aš būčiau jūsų neturėjusi.

Trečioms Motinoms diena nieko nereiškia. Kaip visos kitos dienos. Nemokiau, nesodinau – neturiu. Nė dėkingumo – nebuvo tokios mados. Vargas be gerų tradicijų!

l Kiekvieną kartą, kai norėjau būti centru, – nukentėjau, sudegiau, nebuvau. Kiekvieną kartą – nukrito pastangos, iškrito – dar blogiau buvo… Nei Motina, nei vaikas negali būti centru, aplink kurį sukasi viskas. Dėmesio centru – išauga žvėriukas, pamiršta savo pašaukimą, sugenda geriausieji. Yra Dievas aukščiau už viską – ir tik apie Jį, Jo klausyti reikia. Yra pašaukimas, darbas. Yra kiti žmonės – yra tėvai, vaikai, mokytojai. Motina: aš Dievo darbą žemėje tęsiu – Dievo kūrybą! Vaikas: aš turiu išaugt, išmokt, mylėt.

l Buvo visada, dabar dar labiau: nuo kelių kai nulipa – draugai – žaidimai – merginos, jaunuoliai – vargai – nuodėmės – bėga ir nesulaikysim. Motina: atsiminsi, vaikeli, – geresnės nebuvo! Niekas tavęs taip nemylėjo – tad ir tu: padaryk – būk toks, kad man džiaugsmas būtum!

l Šiandien Motinos dirba, vaikai mokosi. Užaugs išmoks – jie patys dirbs, bet nesakykit niekada: „Senos bobos bažnyčioje, senos kolūkietės, geros pensininkės“, - kas, kad metų daug, bet jos – jūsų Motinos! Močiutės! Išminties daugiau, gerumo daugiau, pasiaukojimo daugiau, tylos, kantrybės daugiau ir įtakos daugiau. Ir dar prašau: Motinos, atsakykit pačios už savo vaikus. Ir prieš mokyklą, ir prieš vadovus: mes auginam, mes mokom svarbiausių dalykų! Nes mes juos penim, mes mylim – ir nuo jūsų priklausys; bus – nebus!

* * *

Auksas – kas brangiau? Puošia aukso žiedais, pinigus kala iš aukso, nerūdija, spindi ir pelenuose, bet vis vien tikrina, nes padaro – netikras. Druskos rūgštis: tikras – dar labiau šviečia, netikras – pajuosta.

Duona dar brangiau už auksą – giria: skani, neskani. Motina – gražiau už auksą, brangiau už duoną! Tiria: tikra? – Neturėjau motinos – nemokėjo mylėt – nemokėjo augint. Bartis mokėjo, verk mokėjo, saugojo kaip akį, bet...

Motinos diena visiems: būkit tikros! Vaikai: būkit paklusnūs, pagarbūs!

– Deja, vaikų dabar pas mus nedaug. Ir motinų nedaug – močiutės.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija