Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Antrojo pasaulinio karo pabaigos 60-mečiui

Kas davė nuodų maršalui Geringui?

Šiemet, kaip niekada anksčiau, viso pasaulio spaudoje pasirodo nepaprastai daug publikacijų apie Antrojo pasaulinio karo paslaptis. Šį kartą keliuose JAV laikraščiuose pasirodė karo veterano 78 metų buvusio amerikiečių kario Herberto Li Stiverso prisiminimai apie karo ir pirmuosius pokario metus nugalėtoje Vokietijoje, kur jis tuo metu tarnavo. Paklaustas, kodėl savo atsiminimų nepaskelbė anksčiau, karo veteranas prisipažino, jog bijojęs pakliūti į kalėjimą, nes karo tribunolas jį tikrai būtų nuteisęs. Dabar, suėjus senaties terminui, H. Li Stiversas ir papasakojo savo nepaprastą nuotykį. Kaip žinoma, buvęs vienas artimiausių Vokietijos fiurerio Adolfo Hitlerio bendražygių aviacijos maršalas Hermanas Geringas 1946 m. spalio 15 d., likus dienai, kai Niurnbergo proceso tribunolas turėjo paskelbti H.Geringui ir keliems Trečiojo Reicho vadovams mirties nuosprendį, aviacijos maršalas nusinuodijo savo kameroje, į kurią kas kelias minutes pro langelį žvilgčiojo amerikiečių sargybiniai. Buvo nustatyta, kad H.Geringas nusinuodijo kalio cianidu. Kilo didelis triukšmas, buvo sukelta ant kojų amerikiečių karo policija, bet taip ir nebuvo nustatyta, kas perdavė griežčiausiai saugomam kaliniui nuodų ampulę.

O buvo taip. Tuomet amerikiečių armijos eilinis devyniolikmetis H. Li Stiversas tarnavo kuopoje, kurios kariai saugojo 22 nacių veikėjus – Niurnbergo proceso kaltinamuosius. Amerikiečių kariai lydėdavo teisiamuosius iš karinio kalėjimo į tribunolo posėdžius ir atgal. Tačiau amerikiečių kariams nebuvo uždrausta kalbėtis su teisiamaisiais. H. Li Stiversas daug kalbėdavosi su Geringu, kuris puikiai mokėjo angliškai.

Aišku, savo laisvalaikį amerikiečių sargybiniai daugiausia leisdavo Niurnbergo baruose ir aludėse. Viename bare H.Li Stiversas susipažino su dailia mergina, pasivadinusia Mona, ir labai greitai pametė galvą dėl gražuolės. Po keleto dienų Mona supažindino amerikiečių kareivį neva su savo draugais. Tie draugai, sužinoję, jog H. Li Stiversas lydi H.Geringą į teismo posėdžius (nors dabar veteranas teigia, kad jie patys tai sužinojo iš savų šaltinių), ėmė apgailestauti, kad jų geras pažįstamas H.Geringas labai kenčia negaudamas reikalingų vaistų. Todėl jie ir paprašė H. Li Stiverso, kad tas perduotų Geringui raštelį. Po kelių dienų Mona su draugais atnešė automatinį plunksnakotį, kuriame buvo H.Geringui reikalingi „vaistai“. Po savaitės H.Geringas pasinaudojo tais vaistais. Nuo tos dienos jaunasis amerikiečių karys jau nebematė nei gražuolės Monos, nei jos bičiulių.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija