Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Benediktas XVI atviras, kaip ir Jonas Paulius II

Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius spėja, jog iš Vokietijos kilęs naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas - popiežius Benediktas XVI - bus labai palankus Lietuvai, nes vokiečių tauta ypač rėmė lietuvius sunkiu metu.

„Kai buvau Sibire, gaudavau šimtus sveikinimų iš vokiečių, kurie manęs asmeniškai nepažino, bet jautė solidarumą su manimi kaip su žmogumi, kuris buvo valdžios ujamas. O Nepriklausomybės metais mes iš niekur negavome tiek daug paramos kaip iš vokiečių. Todėl Popiežius, atstovaujantis šiai tautai ir labai gerai išvystęs krikščionišką solidarumą, manau, palenks paprastus tikinčiuosius”, - žiniasklaidai komentavo Kauno arkivyskupas. Jis beveik prieš dešimtmetį turėjo progą ir asmeniškai susipažinti su Jozefu Ratcingeriu, kuris praėjusios savaitės antradienį buvo išrinktas naujuoju Katalikų Bažnyčios vadovu.

1996 metais Vokietijos katalikų studentų organizacija apdovanojo S. Tamkevičių Georgo fon Gatlerio medaliu už „Katalikų Bažnyčios kronikos” redagavimą. Prieš tai šis medalis buvo įteiktas kardinolui J. Ratcingeriui. Pagal tradiciją, anksčiau apdovanotasis turi pristatyti naująjį kandidatą, taigi J. Ratcingeris pristatė arkiv. S. Tamkevičių. „Teko tada pabendrauti, pamatyti iš arti. Gerai žinodamas jo aukštą intelektinį lygį, kaip kardinolo ir kaip mokslo žmogaus, iki dabar pamenu, koks jis paprastas ir geras”, - prisimena Kauno arkivyskupas.

Arkiv. S.Tamkevičiaus įsitikinimu, apibūdinti naująjį popiežių Benediktą XVI kaip konservatyvų nėra visiškai tikslu. „Dabartiniam Popiežiui labai svarbi ir brangi yra bažnytinė tradicija. Šiuo atžvilgiu gal ir galima pasakyti, kad jis konservatyvus. Bet tai nereiškia, kad jis yra užsidaręs, neatviras dabartiniam pasauliui. Manau, jis yra ne mažiau atviras, negu buvo Jonas Paulius II. Todėl baimė, kad jis kažkoks kietas, konservatyvus, užsidaręs nuo pasaulio, absoliučiai neturi pagrindo”, - tvirtino S. Tamkevičius.

Kauno arkivyskupas tikisi, jog pats J. Ratcingeris motyvuos, kodėl pasirinko Benedikto XVI vardą. Tačiau arkiv. S.Tamkevičius prisipažįsta, jog jam norisi šį pasirinkimą susieti su Benediktu XV, kuriam teko vadovauti Katalikų Bažnyčiai XX amžiaus pradžioje ir įveikti nemažai sunkumų, nes tuo metu vyko karas.

„Dabartiniai sunkumai, sakyčiau, šiek tiek didesni. Pasaulyje ir karų yra, ir terorizmo. Bet dar blogiau, kad dabartiniame pasaulyje yra daug moralinio pasimetimo, nuvertinta tiesa, moralė, centre stovi egoizmas. Tokioje padėtyje kiekvienas nori, kad Bažnyčia prie jo prisitaikytų, o Popiežiui reikės Bažnyčią vesti labai aiškia kryptimi pagal Kristaus Evangeliją. Manau, kad jis puikiai suvokia, jog dabartiniame pasaulyje yra pakankamai sunku, galbūt dėl to jis ir pasirinko šį vardą”, - svarsto Kauno arkivyskupas.

Išrinkus naują popiežių arkiv. S. Tamkevičius neprognozuoja didelių pasikeitimų Lietuvos Katalikų Bažnyčios vadovybėje. Jo nuomone, Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis pagal savo lygį galėtų pasilikti dirbti kokioje nors institucijoje Vatikane, tačiau greičiausiai liks Lietuvoje. Jei vis dėlto A. J. Bačkis būtų pakviestas į Vatikaną, Kauno arkivyskupas nelinkęs spėlioti, kas užimtų jo poziciją Lietuvoje. Bet kuriuo atveju, pasak arkiv. S.Tamkevičiaus, tuščia vieta neliktų, o paskutinį žodį tartų Popiežius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija