Atnaujintas 2005 gegužės 4 d.
Nr.34
(1335)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pirmasis Rusijos prezidento vizitas Izraelyje

Vladimiras Putinas
Izraelyje aplankė
ir vieną stačiatikių
bažnyčią senamiestyje
Jeruzalėje
EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusio trečiadienio vakarą su istoriniu vizitu atvyko į Izraelį ir palestiniečių teritorijas.

Iš Kairo atskridęs jo lėktuvas nusileido tarptautiniame Ben Guriono oro uoste Tel Avive. Tai yra pirmasis apskritai Rusijos prezidento vizitas Izraelyje.

V.Putinas aplankė šventąsias Jeruzalės vietas. Kremliaus vadovas iš toliau apžiūrėjo Raudų sieną, Viešpaties kapo bažnyčią ir vieną Rusijos stačiatikių bažnyčią senamiestyje. Dėl to transportui buvo uždarytos centrinės gatvės Jeruzalėje, svečio saugumu rūpinosi gausios policijos pajėgos.

Bendroje su Izraelio prezidentu Moše Kacavu spaudos konferencijoje jis patvirtino, kad Rusijos priešlėktuvinių raketų pardavimas Damaskui dėl trumpo jų veikimo nuotolio nekelia grėsmės Izraeliui. V. Putinas pats teigė uždraudęs parduoti ilgojo nuotolio raketas Sirijai. „Jei mes tiekiame ginklus į Artimuosius Rytus, tai darome su dideliu atsargumu“, – pažymėjo Kremliaus vadovas. Anot jo, Maskva nedaro nieko, kas galėtų pakeisti jėgų santykį regione. Kartu V.Putinas pareiškė matąs naują šansą Artimųjų Rytų konfliktui išspręsti. M.Kacavas įvertino V. Putiną kaip „Izraelio draugą“. Abi pusės pasirašė politinį pareiškimą dėl bendros kovos su terorizmu ir antisemitizmu. Rusijos prezidentas savo vizitą Izraelyje pavadino „svarbiu ateities santykių plėtrai“. Tai yra trečioji V. Putino viešnagė Izraelyje, tačiau pirmoji – kaip valstybės vadovo.

V.Putinas aplankė Jad Vašem memorialinį muziejų. Vizito pabaigoje V.Putinas sakė „didžiai liūdintis dėl holokausto aukų“. Muziejuje Rusijos vadovą lydėjo Izraelio prezidentas M.Kacavas. V.Putinas Jad Vašem memoriale padėjo atminimo vainiką. Rusijos prezidentas padėkojo tiems, kurie puoselėja holokausto atminimą, ir pridūrė, kad „tokį įvykį privalo atsiminti ir ateities kartos“.

dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija