Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio - Krekenavos dekanate

Klebono sukaktis

Krekenava. Parapijos klebonas kan. Petras Budriūnas sausio mėnesį atšventė savo 70-metį, o balandžio 14 dieną – kunigystės 40-metį. Balandžio 17 dieną, po Votyvos, Bažnyčioje jį sveikino parapijiečiai, bendruomenė, seniūnijos atstovė A.Vorienė, rajono Tarybos narė krikščionė demokratė A.Pranaitytė, mokytojos, mokiniai, besirengiantys priimti Pirmąją Komuniją, bažnyčios mokinių choro choristai, atvykęs iš Ėriškių Jesiukevičius. Sveikinantys svečiai įteikė gėlių, suvenyrų. Klebonas visiems už tai dėkojo, palinkėjo Dievo palaimos, pažadėjo už parapijiečius melstis, kad parapijoje ir visoje Lietuvoje išnyktų girtavimas, smurtas, žiaurumas ir t.t.

Tokių sveikinimų ir dėmesio klebonas nusipelnė savo nuoširdžiu pastoraciniu ir kitais darbais. 1983 m. liepos 14 d. atvykęs į Krekenavą, stengėsi kuo daugiau žmonių, ypač jaunimo, patraukti bažnyčion. Be to, jo rūpesčiu suremontuoti bažnyčios bokštai, atnaujintas didysis altorius, pagražintas bažnyčios vidus, įrengtas bažnyčioje šildymas. Jo iniciatyva 1990 metais tautodailininkas V.Petrėnas padarė gražų kryžių, kurį pastatė šventoriuje. Kryžius primena Krekenavos parapijiečius, gynusius bažnyčią 1941 metų sausio mėnesį nuo ginkluotų bolševikų išniekinimo. Apgynė, bet aštuonis aktyviausius rusai suėmė ir jie tremtyje žuvo. Popiežius Jonas Paulius II 2000 metais priskyrė juos prie XX amžiaus naujųjų kankinių. 2000 metais pastatytas kryžius šventoriuje, toje vietoje, kur buvo senosios bažnyčios didysis altorius.

Klebono kan. P.Budriūno rūpesčiu labai iškilmingai vyksta Krekenavos bažnyčioje Žolinės atlaidai, tada dažnai gieda solistas P.Vešiota. Anksčiau į juos atvykdavo visi Lietuvos vyskupai ir kardinolas Vincentas Sladkevičius. Apsilanko ganytojai ir dabar. Atlaidų metu teikiamas Sutvirtinimo sakramentas.

Kiekvieno mėnesio 15 dieną Krekenavos bažnyčioje vyksta atlaidai. Atvažiuoja iš kitų parapijų kunigų, net chorų. Čia aukoja šv. Mišias buvęs Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas ir dabartinis vyskupas Jonas Kauneckas. Vadaktėlių bažnyčioje, Žibartonių ir Rodų koplyčiose nėra kunigų, todėl klebonas kan. P.Budriūnas sekmadieniais, po pamaldų Krekenavos bažnyčioje, važiuoja tenai aukoti šv. Mišių. Darbo daug, bet jis, net kartais sirguliuodamas, vis tiek važiuoja – juk negali apvilti laukiančių tikinčiųjų ir neatlikti kunigo pareigų. Tai jam teikia jėgų, sveikatos.

Kleboną gerbia, myli parapijiečiai – ir jis to vertas, to nusipelnė nuoširdžiu, pasiaukojančiu darbu. Žinodamas, kad Lietuvoje trūksta kunigų, dirba, kiek leidžia jėgos, ir prašo Dievą, kad daugiau Lietuvos jaunuolių pasirinktų kunigystę. Tuomet Lietuvoje būtų kitokia dorovė.

Vincas STEPONAVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija