Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Beprecedentis susidomėjimas įvykiais Vatikane

Visas pasaulis buvo tapęs katalikiškas

Daugelis stebėtojų, analizuodami istorinius balandžio mėnesio įvykius Vatikane, – atsisveikinimą su į Amžinybę nuėjusiu popiežiumi Jonu Pauliumi II ir naujo popiežiaus Benedikto XVI išrinkimą – be kita ko, pažymi precedento neturėjusį žiniasklaidos dėmesio sutelkimą į Katalikų Bažnyčios gyvenimą. Iš tikrųjų tuo laikotarpiu pasaulio šalių televizijos kanaluose buvo parodyta tokia gausybė pokalbių su kardinolais, vyskupais ir kunigais, spaudoje publikuota tiek daug straipsnių apie šv. Petro įpėdinius ir jų veiklą, jog galėjo susidaryti įspūdis, kad planetoje jau ne vienas milijardas, bet visi šeši milijardai gyventojų yra katalikai. Kaip rodo tarptautiniai sociologinės analizės duomenys, susidomėjimas šiais įvykiais pralenkė tokius taip pat visuotinio dėmesio susilaukusius įvykius kaip gruodžio pabaigos cunamio tragediją Pietryčių Azijoje, 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristų išpuolius Jungtinėse Valstijose bei Ronaldo Reigano ar princesės Dianos mirtis.

Praėjusį mėnesį tikrą „audrą“ patyrė ir naujoji socialinės komunikacijos sritis – internetas, ypač katalikiškos informacijos priemonių interneto svetainės. Daugelis jų buvo aplankytos keleriopai daugiau kartų, o Vatikano oficialioji interneto svetainė www.vatican.va susilaukė tikro interesantų antplūdžio. Šventojo Sosto internetinės tarnybos direktorius Kristaus legionierių ordinui priklausantis kunigas Fernandas Verchesas interviu katalikų žinių agentūrai „Zenit“ paaiškino, kad ši Vatikano svetainė yra tarp šimto labiausiai lankomų pasaulio svetainių, paprastai užimanti 80-ą vietą. Tačiau balandžio 14 dieną pagal lankomumą ji buvo 16-oje vietoje, o vėliau pakilo netgi į 12-ą vietą.

Popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvių šv. Mišias balandžio 8 dieną Šventojo Sosto interneto puslapyje sekė 1,3 mln. žmonių, kurie taip pat domėjosi pontifikato istorija ir atliktų darbų suvestinėmis. Tuo tarpu išrinktojo popiežiaus Benedikto XVI pristatyme ir inauguracijos šv. Mišių laikotarpiu prisijungusiųjų padaugėjo beveik iki dviejų milijonų. Kad susitvarkytų su tiek apkrautu tinklu, Vatikano internetinė tarnyba turėjo sparčiai sustiprinti savo techninę įrangą. Paprastai jos pralaidumo juosta yra 34 megabaitai per sekundę, tačiau balandžio pradžioje linija buvo padidinta iki 538 megabatų per sekundę. Tuo pat metu atitinkamai serverių padaugėjo nuo dviejų iki aštuoniolikos.

Lietuva tarp „pirmaujančių“ šalių

Vatikano interneto puslapiuose per popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuves daugiausia lankėsi italai. Antroje vietoje liko Kalifornijos gyventojai (šioje statistikoje visos JAV valstijos imamos kaip atskiros šalys). Pagal vizitų skaičių į interneto svetainę www.vatican.va toliau eina Ispanija, Didžioji Britanija, Vokietija ir Lietuva. Kadangi mūsų šalies bendras gyventojų skaičius yra dešimt ir daugiau kartų mažesnis nei minėtose šalyse, tai Lietuvos patekimas į šį „pirmaujančiųjų“ šešetuką rodo, kad susidomėjimas pastarojo meto įvykiais Vatikane čia buvo išskirtinai didelis.

Pirmosiomis balandžio dienomis Šventojo Sosto interneto tarnyba, turėjusi garantuoti darbą ištisą parą, jautė didelę įtampą. Kai kurie darbuotojai prie savo pulto praleisdavo visą dieną ir naktį, nuolat papildydami duomenis, stebėdami pralaidumą, kad linija be pertrūkių veiktų. Tomis dienomis beveik visi Italijoje lokalizuoti interneto tinklo puslapiai, kurie nušvietė įvykius, kaip tik „užlūžo“, tačiau Vatikano svetainė išlaikė. Tokią Šventojo Sosto internetinės tarnybos sėkmę lėmė nelaukti pagalbininkai.

Paskutinėmis Jono Pauliaus II gyvenimo dienomis telekomunikacijų kompanijos suprato, kad Vatikano interneto puslapiams gali kilti sunkumų dėl pralaidumo, todėl jos tuoj pat ir nemokamai išplėtė informacijos juostos plotį. Kai kurių kompanijų technikai savanoriškai, gavę savo vadovybės leidimą, padėjo Vatikano interneto tarnybos technikams susidoroti su iškilusiais sunkumais. Kunigas F.Verchesas parodė du laiškus, kuriuose suteikiami leidimai dirbti kompanijų technikams be užmokesčio, kaip paramos Jonui Pauliui II ženklą.

Dėka tokio pasiaukojamo Šventojo Sosto internetinės tarnybos darbo buvo įmanoma per Vatikano televizijos centro kamerą sekti procesiją šimtų tūkstančių piligrimų, kurie atvyko į Šv. Petro baziliką atsisveikinti su Popiežiaus palaikais ir atiduoti jam paskutinės pagarbos. Apsilankymų Vatikano interneto puslapiuose taip pat labai padaugėjo, kai iš Siksto koplyčios kamino iškilo baltieji dūmai, paskelbęs apie naujo Popiežiaus išrinkimą. Tais momentais buvo naudojama 266 megabaitų pralaidumo juosta, todėl, kaip teigiama, vartotojui Sidnėjuje (Australija) prireikė tik šešių sekundžių prisijungti prie transliuojamo vaizdo.

Kitas iššūkis Šventojo Sosto interneto tarnybai iškilo, kai buvo pradėti siųsti elektroniniu paštu laiškai tiek popiežiui Jonui Pauliui II paskutinėmis jo gyvenimo dienomis, tiek jo įpėdiniui Benediktui XVI po išrinkimo. Naujasis Popiežius balandžio pabaigoje jau buvo gavęs apie 100 tūkst. elektroninio pašto pranešimų. Beje, be Vatikano oficialių interneto puslapių, kardinolo Jozefo Ratcingerio gerbėjai turėjo savo nepriklausomą svetainę www.ratzingerfanclub.com. Po kardinolo išrinkimo Popiežiumi buvo įkurta nauja svetainė www.popebenedictxvifanclub.com, kurioje galima išsamiai susipažinti su Benedikto XVI biografija, ankstesniais raštais bei naujaisiais darbais.

M.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija