Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ištikimybė Bažnyčiai –
ištikimybė vienybei

Norime atkreipti tikinčiųjų dėmesį į klaidinančią informaciją, kuri yra skelbiama apie atskirtą nuo Bažnyčios Šv. Pijaus X kunigų broliją. Toks yra ir anoniminiu vardu pasirašytas laiškas „Lieki ištikima – esi kitokia!” („XXI amžius“, Nr. 33).

Kaip jau ne kartą Lietuvos Vyskupų Konferencija yra pareiškusi, jog Šv. Pijaus X kunigų brolija arba lefebvristai nėra katalikiška organizacija, ji nepriklauso Katalikų Bažnyčiai. Šios brolijos įkūrėjas arkivyskupas Marcelis Lefebvras atmetė II Vatikano Visuotinį Susirinkimą, atsisakė paklusti Popiežiui, be Popiežiaus leidimo 1988 metais pašventino vyskupais kelis brolijos kunigus, taip užsitraukdamas bažnytinės teisės numatytą ekskomuniką, – atskyrimą nuo Katalikų Bažnyčios.


Yra nuomonės ir yra tiesa

Apie Šv. Pijaus X kunigų broliją buvo rašyta „XXI amžiuje” (Nr. 12 – Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriato informacija ir Nr. 33 – vienos tikybos mokytojos pasvarstymai „Lieki ištikima – esi kitokia!“). Net ir daug nežinant apie šią broliją, galima žinoti, jog ji atsirado todėl, kad daliai kunigų nepatiko II Vatikano Susirinkimo nutarimai ir tuo pagrindu jie susipyko su visa Katalikų Bažnyčia. Dalis tikriausiai iš tiesų buvo per silpni priimti naujoves, o dalis buvo sąmoningi skaldytojai. Tai ir dabar tęsiasi. Prisirišimą prie tradicijų galima vadinti dorybe, bet šituo atveju didesnė dorybė yra klusnumas. II Vatikano Susirinkimas nieko nepakeitė, ko negalima pakeisti.


Gerą kunigą išmelskime,
o turimą – branginkime

Jeigu Bažnyčia nori turėti gerą kunigą, jį gali išmelsti arba priimti tą, kurį jau turi. Laimingi esame, kad visose Alytaus bažnyčiose savo tarnystę atlieka puikūs kunigai. Jie kiekvienas su didele meile ir atsidavimu atlieka savo pašaukimo pareigas.

Džiaugiamės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios klebonu monsinjoru Leonu Jakimavičiumi, kuris tiek daug įdėjo savo širdies, proto ir darbo statydamas, taip pat kurdamas ir gyvąją Bažnyčią.


Būti ar nebūti kavinukei?

Pastaruoju metu Kauno miesto bendruomenę išjudino iš pirmo žvilgsnio atrodanti visiškai nereikšminga problema: „Būti ar nebūti gaiviųjų gėrimų vasaros kavinukei tautos šventovės bokšte?!” Manau, kiekvienas išsako savo nuomonę priklausomai nuo to, kokį dvasinį lygį jis šiuo metu yra pasiekęs.


Rupūžės kuodelis

Jau kelinti metai naminės degtinės gamybos legalizavimo reikalą, kaip tas pasakos rupūžės gaminamas pakulas, verpia Seimas. Antai gegužės 2 dieną Lietuvos radijo „Ryto garsų“ laidoje kalbinti Seimo nariai Jonas Jagminas ir Irena Degutienė dėstė savo pozicijas dėl naminės degtinės gamybos legalizavimo.


Saldžios fleitos melodijos
nuvedė į mirtį

Hamelino miestas Vokietijoje įsikūręs Vezerio ir Hamelino upių santakoje. Yra įdomi XIII amžiaus legenda apie Hamelino miestą.

Vienas žiurkių gaudytojas išvedė žiurkes iš to miesto grodamas magiška fleita. Tada iš miesto išėjo ne vien žiurkės, bet ir visi Hamelino miesto vaikai. Sekdami tą magišką fleitos muziką, jie išėjo iš miesto ir niekada nebegrįžo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija