Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Saldžios fleitos melodijos nuvedė į mirtį

Hamelino miestas Vokietijoje įsikūręs Vezerio ir Hamelino upių santakoje. Yra įdomi XIII amžiaus legenda apie Hamelino miestą.

Vienas žiurkių gaudytojas išvedė žiurkes iš to miesto grodamas magiška fleita. Tada iš miesto išėjo ne vien žiurkės, bet ir visi Hamelino miesto vaikai. Sekdami tą magišką fleitos muziką, jie išėjo iš miesto ir niekada nebegrįžo.

Ši Hamelino miesto legenda yra kiek panaši į XX amžiaus Europos tragediją, kai du tironai – Hitleris ir Stalinas, abu turėdami tą patį tikslą – užvaldyti pasaulį, pradėjo groti savo muzikos melodijas. Hitleris grojo karo maršus iš Berlyno, Stalinas grojo „Internacionalą“ iš Maskvos. Taip milijonai žmonių buvo įtraukti į košmarišką mirties sūkurį.

Nereikia pamiršti, kad tie du tironai – Stalinas ir Hitleris – iš pradžių buvo draugai. Abu puolė Lenkiją ir pasidalijo jos teritoriją 1939 metais. Maždaug tuo pačiu laiku Stalinas sumokėjo Hitleriui aštuonis milijonus aukso markių už teisę okupuoti Lietuvą.

Vėliau abu tironai pasidarė mirtini priešai, ir mirties sūkurys tęsėsi toliau. Nacių Vokietijos siautėjimas baigėsi 1945 metais.

Sovietų siautėjimas tęsėsi iki 1991 metų, kol Sovietų Sąjunga nustojo egzistavusi. Reikia prisiminti, kad jau po nacistinės Vokietijos kapituliacijos sovietų siautėjimas Lietuvoje dar pasmarkėjo.

Tūkstančiai lietuvių kalinių buvo išžudyti kalėjimuose, tūkstančiai lietuvių partizanų lavonų buvo išmėtyti miestelių turgaviečių aikštėse. Šimtai tūkstančių lietuvių šeimų su vaikais buvo ištremta į Sibirą, atimant tūkstančiam lietuvių vaikų vaikystę.

Ačiū prezidentui Valdui Adamkui, kad jis nevyko į Maskvą parodyti pagarbos tam žiauriam tironui Stalinui.

Vytautas MUSONIS

Oak Lawn, JAV

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija