Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Gaišatis

Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas tik dabar aptiko, kad Seimo įvaizdis prastas, autoritetas žemas. Ir priežastį surado: gerų darbų propagandos stoka. Regis, seimūnas bus neskaitęs arba pamiršęs Krylovo pasakėčios „Beždžionė ir veidrodis“ pamokymą, nes paties politinis neišprusimas, sovietinio partinio „mokslo“ cenzas bei tikra ar tariama KGB rezervininko valktis Seimui tikrai autoriteto nepridėjo. Ir Seime į jį panašių ne vienas. Per paskutinius Seimo rinkimus buvę kompartijos nomenklatūrininkai bei jų palikuonys, gaišlaus darbo „specialistai“, vilkintojai, turto ir malonumų mylėtojai Seimą plūste užplūdo.

Seimo nedarnią ir neproduktyvią veiklą, gaištį per tarppartinius pasipešiojimus jau mato ir tie, kas patikėjo V.Uspaskicho, K. Prunskienės, A. M. Brazausko pažadais, kas jau gailisi šiais vedliais įtikėję. Iš tikrųjų naujasis Seimas rimtos veiklos ir nepradėjo. Seimūnai pakaitomis atostogauja, po svečias šalis (dažnai asmeniniais reikalais) važinėja, posėdžiuose svarsto savęs finansavimo, privilegijų, poilsio bei kitus buities reikalus, kiti veiklos regimybės dėlei dalyvauja įvairiose Seimo komisijose. O komisijų veikla prilygsta krapštalynei, jų produkcija – šnipštui. Į kelių Seimą kompromituojančių laikinųjų komisijų akibrokštus verta atkreipti skaitytojo dėmesį.

Skirmanto Pabedinsko vadovaujama laikinoji Seimo komisija tyrė kelių aukštų pareigūnų ir politikų bylas. Ilgai kuisėsi, knibinėjosi ir aptiko, kad jie visi vienaip ar kitaip yra pasišiukšlinę, neabejotinai jų lojalumas valstybei yra pažeistas, tačiau išvada – šnipštas. Lojalumas valstybei, kurio nenagrinėja teismai, tačiau specialiai sudarytai komisijai nagrinėti privalu, nebuvo įvertintas. Ko verta tokia komisija, jos veikla, išvados?

Broniaus Bradausko vadovaujama laikinoji Seimo komisija nusprendė neleisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn riaušėmis kaltinamo parlamentaro Jono Ramono. Savo sprendimą komisija motyvavo tuo, kad rinkdami į Seimą įtariamąjį nusikaltimu žmonės jo veiką žinojo, kad baudžiamoji byla buvo vilkinama dvejus metus. Štai taip: teismai vilkino, kodėl komisija neturi vilkinti? Gaišuoliai jaučiasi pareigą atlikę, bylą atidavė Seimui – tesižino.

Broniaus Paužos vadovaujama laikinoji Seimo komisija narpliojo Seimo narių Jono Ramono ir Aldonos Balsienės bylas dėl Seimo nario įgaliojimų nutraukimo. Radę, kad Darbo kodekso minimi Seimo nariai nepažeidė, nusprendė, kad jų įgaliojimų nutraukti nereikia. Kad jie pažeidė pagrindinį įstatymą – Konstituciją, kuriai prieštaraujantys įstatymai neveikia, komisija „nepastebėjo“.

Terlionei prilygstanti minimų komisijų veikla tik atspindi jų pirmininkų ir narių vertybinės orientacijos stoką, teisinių motyvų ignoravimą ir, labai panašu, didžiausią nenorą kirsti savo pulko varnams į akį. Gaišliu darbu pasižymi ne tik laikinųjų komisijų išrinktieji ar paskirtieji. Didžioji dalis Seimo narių gaišuoja, nes tesugeba savo vedlių klausyti, atitinkamą mygtuką balsuojant paspausti. Narplione, gaišatimi, vilkinimu, teisinių motyvų ignoravimu pasižymi ne tik Seimas. Nekalbant apie savivaldybes bei kitas valdžios institucijas, minimi reiškiniai tarpsta teismuose, prokuratūroje.

Nemalonu prisiminti, tačiau gaišaties pavyzdį parodė pats Prezidentas, kai kelis mėnesius neišdrįso Kremliui atsakyti į kvietimą, ar atvyks minėti pergalės prieš fašizmą. Todėl ir liko įspūdis, kad patriotinės visuomenės Lietuvoje ir užsienyje priremtas, Prezidentas sprendimą tik paskelbė, o sprendimą priėmė ne jis, o visuomenė.

Netvirtinu, kad visur vien gaišuoliai ir slunkiai, ir nesigardžiuoju plakdamas išrinktuosius; gaišatį apmoka mokesčių mokėtojai, todėl tą netikusį reiškinį reikia šalinti.

Jei į veidrodžius pasižiūrės išrinktieji, jei gaišaties sumažės, nebereikės ir gerų Seimo darbų propagandos.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija