Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ekspremjeras meta pirštinę V.Putinui

Petras KATINAS

Buvęs Rusijos premjeras
Michailas Kasjanovas
sieks prezidento posto
EPA-ELTA nuotrauka

Buvęs Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas garsėjo ne tik puikia savo išvaizda, brangiais kostiumais, puikiu anglų kalbos mokėjimu, bet ir sugebėjimu bendrauti su kitų šalių premjerais ir prezidentais. Tai nepatiko prezidentui V.Putinui ir prieš metus M.Kasjanovas buvo išvarytas iš ministro pirmininko posto. V.Putinui taip pat nepavyko padaryti M.Kasjanovo paprastu valdžios klerku, be jokių prieštaravimų vykdančiu visus prezidento nurodymus, kaip dabar daro dabartinis premjeras M.Fradkovas. Tačiau svarbiausia, M.Kasjanovas nebuvo susijęs su KGB, o dabartinėje Rusijos prezidento KGB pulkininko aplinkoje - beveik visi KGB ir GRU žmonės. Tiesa, M.Kasjanovui po atstatydinimo buvo leista dar metus pagyventi valstybinėje viloje. Šiomis dienomis Rusijos ekspremjeras paliko tą vilą ir nuo šiol su Kremliumi jo jau niekas nebesieja. Taigi dabar M.Kasjanovas Kremliui jau nieko neskolingas. Kaip rašo Maskvos dienraščio „Komsomolskaja pravda“ apžvalgininkė Olga Vandyševa, „Michailas Michailovičius pradeda laisvą plaukiojimą. Paslaptingą, bet daug žadantį plaukiojimą“. Spręskite patys. Bet koks oligarchas ar bankininkas, netgi mafijos krikštatėvis moka laikraščiams, televizijai ir kitai žiniasklaidai didžiulius pinigus, kad tik būtų paimti interviu iš jų ar parašyti oligarchus liaupsinantys straipsniai. Taip sudarant įvaizdį ir oligarchų bizniui. O M.Kasjanovas elgiasi visiškai atvirkščiai. Jis kategoriškai atsisako duoti interviu žurnalistams, nors kai kurie leidiniai patys už tą interviu neblogai sumokėtų. Kaip teigia M.Kasjanovui artimi žmonės, ekspremjeras visiškai nenori ir neketina užsiimti tokiais niekais kaip interviu dalijimas į kairę ir dešinę. „Reklamuoti man savo „firmą“ nėra prasmės ir neįdomu“, - sakė M.Kasjanovas.

Kremliui artimi politologai ėmė skelbti pavojingus signalus, esą M.Kasjanovas jau atidarė savo rinkiminę kasą, rinkdamas pinigus būsimajai Rusijos prezidento rinkimų kampanijai. Teigiama, kad į tą kasą jau plaukia ne tūkstančiai, o milijonai dolerių iš buvusio prezidento B.Jelcino „šeimos“ ir jai artimų oligarchų, kurie įneša į M.Kasjanovo priešrinkiminę kasą milijonines sumas. Pavyzdžiui, tvirtinama, jog garsusis milijardierius Romanas Abramovičius pažadėjo iki 2008 metų įnešti į M.Kasjanovo „taupyklę“ pusantro milijardo dolerių. Kelis šimtus milijonų dolerių žadėjo dabar Izraelyje gyvenantis vienas iš „Jukos“ naftos kompanijos vadovų Leonidas Nevzlinas. Manoma, kad Rusijos Juščenka, kaip jau vadinamas M.Kasjanovas, savo rinkimų kampanijai be didelio vargo gali surinkti mažiausiai šešis septynis milijardus dolerių. O.Vandyševa teigia, kad šiuo metu M.Kasjanovą galima dažniau pamatyti ne Maskvoje, o anglų futbolo klubo „Čelsi“, kurio savininkas yra R.Abramovičius, aukštuomenės ložėje.

Kai kurie rusų politikos apžvalgininkai pabrėžia, kad V.Putinas gerokai sunerimęs dėl M.Kasjanovo galimybių laimėti būsimus prezidento rinkimus. Tačiau Generalinė prokuratūra, netgi ir norėdama ar gavusi Kremliaus įsakymą, negalės areštuoti M.Kasjanovo kasos, kaip susidorojo su „Jukos“ ir jos vadovu M.Chodorkovskiu, nes doleriai laikomi Vakarų bankų seifuose. Jeigu V.Putinas bandys pakartoti susidorojimą su M.Kasjanovu, kaip padarė su M.Chodorkovskiu, tai ne tik Amerikoje, bet ir Europoje neabejotinai kiltų didžiulis triukšmas, nė kiek ne mažesnis nei kilo bandant suklastoti Ukrainos prezidento rinkimų rezultatus. Beje, Kremliaus valdininkai privačiuose pokalbiuose su žurnalistais užsiminus apie M.Kasjanovą kalba labai atsargiai. Esą M.Kasjanovas, negailestingai sukritikavęs V.Putino politiką likviduojant demokratines laisves, todėl ir kandidatuosiąs į prezidentus, iš tiesų to neketina daryti. Tačiau paties vicepremjero veiksmai rodo visai ką kita.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija