Atnaujintas 2005 gegužės 13 d.
Nr.37
(1338)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nauji valančiukai

Kai Vatikane buvo inauguruojamas popiežius Benediktas XVI, Vaidotų parapijos (Vilniaus r.) Šv. apaštalo Pauliaus Atsivertimo bažnyčioje taip pat vyko ne taip dažnas įvykis – prieš pamaldas į ją prigužėjo būrys moksleivių, pasipuošusių geltonais su žaliais ąžuolo lapais kaklaraiščiais. Tai valančiukai, pasiryžę, bent kol baigs vidurinę mokyklą, nevartoti alkoholinių gėrimų ar kitų dar baisesnių narkotikų, nerūkyti.


Malonu užsukti į Medingėnus

Kunigo Kęstučio Balčiūno
žodis Medingėnų
parapijos motinoms

Medingėnai (Plungės r.) – mano tėviškė. Šiame miestelyje yra graži medinė dviejų bokštų Švč. Trejybės bažnyčia. Nuolatinio kunigo čia nėra. Jau kelerius metus ją aptarnauja iš Rietavo atvažiuojantis jaunas kunigas Kęstutis Balčiūnas.

Kiekvieną sekmadienį į Medingėnus jis atveža dvasinės šviesos spindulėlį, kuris sušildo per darbo ir rūpesčių savaitę sužvarbusias parapijos tikinčiųjų sielas. Čia gražiai švenčiamos svarbiausios religinės šventės: šv. Kalėdos, Naujieji metai, šv. Velykos, Motinos diena, tituliniai Švč. Trejybės atlaidai ir kt. Bažnyčioje zakristijonu dirba jaunas parapijietis Darius Miliauskas, kuris atsakingai paruošia Medingėnų bažnyčią sekmadienių šv. Mišioms, kitoms apeigoms.


Šventės aidai atsiliepė širdy

Balandžio 23 dieną Vilniuje vyko tarptautinis renginys „Šeima – taikos ir brolybės šaltinis“. Šią įspūdingą šventę organizavo Fokoliarų bažnytinis judėjimas, turintis tikslą auginti ir plėtoti bendruomeninį dvasingumą.

Alytaus viešosios įstaigos „Dienos namai“ šeimų klubo „Saulėgrąža“ nariai, vadovaujami direktorės Kristinos Bondarevos, išvyko pakviesti į šventę šių namų steigėjo ir dalininko klebono kun. Vytauto Juozo Insodos, šiuo metu dirbančio Seirijuose.


Katalikiškoje šventėje – viskas šventa

Kunigystės 40-metį minėjęs
Vladas Babonas (viduryje)
ir Garliavos klebonas
kun. Kęstutis Vosylius
(kairėje) bei vikaras
kun. Mindaugas Martinaitis
Jono Puodžiūno nuotrauka

Vieną gražų sekmadienį gerai nusiteikęs išsirengiau į Garliavą, į Švč. Trejybės bažnyčią, kur dalyvavau šv. Mišiose. Po jų buvo išstatytas Švenčiausiasis Sakramentas, kunigas pakvietė, kad, kas turi laiko, dar pasimelstų priešais jį. Iki Sumos dar buvo likusi visa valanda, bet tas laikas greit praėjo. Viskas buvo labai gražu, dvasinga. Mergaitės baltais drabužiais skaitė skaitinius, giedojo giesmes, visi sukalbėjome rožinį.


Kada Lietuvoje bus šviesiau?

Bent akies krašteliu pažvelkime į dabartinius mokytojus, jų šeimas. Štai sekmadienis, o kiek mokytojų atėjo į šv. Mišias? Noriu paklausti, kokią turi teisę jie, būdami netikintys, auklėti tokią trapią būtybę – jauną žmogų? Mano manymu, netikintys žmonės negali būti tarp vaikų, jie tik luošina tokius gležnus daigelius. Kaip mokiniai nerūkys, jei mokytojai rūko, keikiasi, o kam ta bažnyčia, jei mokytojai į ją neina. Kuo greičiau tokius mokytojus reikėtų mandagiai išprašyti iš mokyklos. O kas dėsto tikybą? Anksčiau buvę bedieviai. Ko tokie žmonės gali išmokyti? Iš tiesų nemanau, kad tikybą sugeba dėstyti paprasta moteris. Tikyba – vienas svarbiausių mokslų, ir jei tu pats nieko nežinai, nesidomi, tai kaip perteiksi žinias mokiniui. Neseniai teko girdėti, kaip jauna tikybos mokytoja, vedina savo mažyliais, pykosi su savo vyru. O kokie „riebūs“ rusiški keiksmai! Ar tai suderinama su tikėjimu? Ar toks turi būti Lietuvos pedagogas?


Kada gydytojai taps viduriniąja klase?

Perskaičius „XXI amžiaus“ (Nr. 29) rašinius 9 puslapyje, kilo nemažai minčių. P.Katino komentaruose svarstoma, jog medikų streikas, ko gero, nedorovingas. Skaudu ir keista, kad tokiame kritiškame valdžios atžvilgiu laikraštyje, kaip „XXI amžius“, pasirodė tokia trumparegiška medikų kritika. Nors medikų streikas atidėtas, vis dėlto, būdama medikė, norėčiau šį tą šia tema pasakyti. Pirmiausia pateikiu savo algos lapelį.


Išprovokuotas ar dėsningas nesusipratimas?

TV3 „Forumo“ laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis telefonu pakvietė dalyvauti gegužės 3 dienos laidoje. „Forumo“ laidos pasižymi dalykiškumu. Joms triukšmingas ginčas su apsižodžiavimais, kuris jau tapo būtinas daugelio TV laidų elementas, nėra būdingas. Atrodo, ir kalbėtojų nuomonė gerbiama. Sutikau nedvejodamas, nes kalbėsime aktualia tema: Antrojo pasaulinio karo (APK) pabaiga Europoje – tautų išlaisvinimas ar okupacijos tęsinys? Be manęs, čia dalyvavo dar du rezistencijos atstovai: Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos vadovas dim.kpt.Algirdas Petrusevičius ir tremtinys, Seimo narys Povilas Jakučionis.


Kodėl nepagerbti žuvę vokiečių kariai?

Žuvusius priešo karius civilizuotos kariaujančios šalys laidoja su tokiais pat pagarbos ženklais, kaip ir savus. Lietuvoje yra daug Antrojo pasaulinio karo karių kapinių SSRS kariams. Šio karo vokiečių karių kapinių Lietuvoje nerasime, neteko girdėti, kad jų būtų ir Rusijoje bei buvusioje SSRS teritorijoje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija