Atnaujintas 2005 gegužės 18 d.
Nr.38
(1339)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl Antrojo pasaulinio karo veteranų paskleisto šmeižto

Laisvoje, nepriklausomoje Lietuvoje gyvename jau penkiolika metų. Paskutinis okupacinės kariuomenės kareivis Lietuvą paliko prieš dvylika metų. Lietuvos Respublikos įstatymais yra pasmerkta su okupantu kolaboravusi komunistų partija, o sovietinės represinės struktūros – MGB, KGB, stribai ir kitos – pripažintos nusikaltėliškomis organizacijomis.

Tuo tarpu Lietuvos partizanams pripažintas Lietuvos Respublikos karių savanorių statusas. Jiems skiriamos, nors mažos, bet garbingos Pirmojo laipsnio valstybinės pensijos. Tauta juos gerbia už pasiaukojamą kovą dėl Laisvės. Žuvusiems partizanams atminti statomi paminklai visuomenės ir valstybės lėšomis.

Vis dėlto kartais mūsų partizanai, Laisvės kovų dalyviai ir šiandien pasijunta lyg vis dar gyvenantys okupuotoje, „tarybų“, Lietuvoje. Jie užgauliojami ir šmeižiami buvusių kolaborantų komunistų partijos sekretorių, stribų, KGB agentų ir rezervininkų.

Taip vėl atsitiko gegužės 8-9 dienomis, minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos 60 metų sukaktį. Pasinaudoję jiems suteiktomis oficialių renginių tribūnomis, radijo ir televizijos eteriu, kai kurie karo veteranų atstovai šmeižė ir užgauliojo partizanus, šalies Prezidentą, žemino ir niekino Laisvės kovas ir iškovotą Lietuvos nepriklausomybę. Tvirtino esą nebuvę jokios okupacijos. Aukštino Sovietų Sąjungą, sovietinę armiją ir Sovietų Sąjungos komunistų partiją už pastangas įtvirtinant Lietuvoje okupacinę valdžią ir totalitarinį komunistinį režimą.

Lietuvos valdžios atstovai, dalyvavę minėjimo renginiuose, niekaip nereagavo į valstybę ir jai lojalius piliečius giliai įžeidžiančius užgauliojimus ir šmeižtą.

Protestuojame prieš neteisingus, neleistinus šmeižtus ir užgauliojimus. Manome, kad juos viešai skelbę karo veteranų atstovai nėra lojalūs nepriklausomai Lietuvos valstybei ir kad jie akivaizdžiai negerbia Lietuvos Konstitucijos ir įstatymų.

Kreipiamės į LR Generalinę prokuratūrą reikalaudami atlikti tyrimą ir šmeižikams iškelti baudžiamąsias bylas, kaip numato Lietuvos Respublikos įstatymai.

J.ČEPONIS,
Lietuvos Laisvės kovos sąjūdžio
Prezidiumo pirmininkas

P.JAKUČIONIS,
Lietuvos politinių kalinių
ir tremtinių sąjungos pirmininkas

V.MILIAUSKAS,
Lietuvos politinių kalinių
ir tremtinių bendrijos
Valdybos pirmininkas

A.STASIŠKIS,
Lietuvos politinių kalinių
sąjungos pirmininkas

J.BUROKAS,
Lietuvos laisvės kovotojų
sąjungos pirmininkas

R.KUPČINSKAS
Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija